Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Soču šovā Krievijas XX gadsimts homeopātiskās dozās

Krievu meitenīte Ļuba (personvārda saīsinājums no "ļubovj" - mīlestība), gluži kā Alise Aizspogulijā, redz sapņus - par savas dzimtenes Krievijas vēsturi un kādu nezināmu "jauno Krieviju", ko nepārtraukti piesauc Soču spēļu atklāšanas ceremonijas komentētāji Krievijas 1. TV kanālā, - neizturējis haotisko un kultūrvēsturē nekompetento latviešu sporta komentētāju muldēšanu, pārslēdzos uz "ienaidnieka balsīm".

Atzīšu - šovs drīzāk pozitīvā nozīmē pārsteidza nekā sarūgtināja, it īpaši pēc tam, kad uzzināju - Starptautiskā Olimpiskā komiteja pamatīgi cenzējusi Soču pasākumu (tas nav nekas ekstrēms un attiecas uz visām ceremonijām, lai kurā valstī tās notiktu, proti, ceremonijā ne ar vārdu vai vizuālu tēlu nedrīkst tikt pieminēta un attēlota militārā simbolika, jo olimpiskās spēles ir globāls miera vēstnesis). Patiešām - nedz Londonā, nedz Pekinā jūs neatradīsit militārās varenības apliecinājumus, kaut gan abas - Lielbritānija un Ķīna - vēsturiski ir pasaules dižimpērijas, kas pamatīgi mirkušas asinīs. Tāpēc arī Krievijas XX gadsimts Soču šovā tika demonstrēts homeopātiskās dozās - tās vētrainā un asiņainā vēsture šovā bija, kā saka, "galopom po Jevropam" - no revolūcijas un sarkanā terora ne vēsts, riksī un pavirši tika izskriets cauri industrializācijas posmam, kuru ilustrēja pasaulē pazīstams mākslas brends - 20.-30. gadu supremātisti un konstruktīvisti, un uzreiz ķērās pie daudzkrāsainajiem "stiļagām" no 50. gadiem (angliski tika tulkoti kā hipsteri), tikai atkušņa laikā, ar neiztrūkstošo milici ģaģu Stjopu (kolorītais bokseris Nikolajs Valujevs) - personāžu no Sergeja Mihalkova, trīs himnu - Staļina, divu PSRS versiju - pantu autora - bērnu dzejas klasikas. Netika atzīmēti nedz Staļina koncentrācijas nometnēs nobendētie miljoni, nedz ar mājienu piesaukts Otrais pasaules karš (kaut sagataves šo Krievijas traģisko lappušu ilustrācijām uzvedumā bija - SOK tās visas likvidēja, Pētera Pirmā zaldātiņus ieskaitot!). Bet kopumā atklāšanas ceremonija bija gaumīga, gandrīz bez "razvesistaja kļukva a la russ" (banālām krievu klišejām - lāči, balalaikas utt.) un, kas svarīgi, raita - sportistu iznāciens tikai 45 minūtēs ir XXI gadsimta ceremoniju rekords.

Visu Normunda Naumaņa rakstu "Ļubočka Aizspogulijā" lasiet pirmdienas, 10.februāra, laikrakstā Diena!

Top komentāri

VISU vēsturi nevar rādīt
V
Pekinas OS nebūtu vēl sākušās,ja būtu rādījuši VISU 4tūkstošgadu vēsturi.
r
Būtu labi, ja komentētāji, pirms "vārīties" šova fonā, padomātu, vai viņu teksts ir būtisks un bez tā nevar iztikt. Nav vajadzības visu laiku klāstīt, ko nu mēs tagad redzēsim. Gribas dzirdēt mūziku, novērtēt uzveduma tempu, tehnisko izpildījumu, izjust emocijas, galu galā. Un, ko nu man rādīs, to arī es redzēšu. Labi - lomu izpildītāji baletā - lai nu būtu, bet pārsvarā tā bija pašapmierināta pļurkstēšana, kas traucēja uztvert notiekošo. Kronis visam - Ņestrebko!
kirova rajona komjaunietis
k
cik stulbam ir jābūt, lai masļeņicu nosauktu par svēto pavasari?!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas