Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Šodien sāksies astronomiskā ziema un tiks aizvadīta gada garākā nakts

Šodien plkst.13.12 Latvijā tiks piedzīvoti ziemas saulgrieži un sāksies astronomiskā ziema. Šī diena būs gada īsākā diena, kas ilgs sešas stundas, 43 minūtes un 30 sekundes, savukārt nakts uz 22.decembri būs gada garākā nakts, kas ilgs 17 stundas, 16 minūtes un 59 sekundes.

Ziemas saulgrieži nozīmē to, ka tiek piedzīvota gada garākā nakts un īsākā diena. Šis laiks ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma - saule, lai kliedētu tumsu un ar katru nākamo dienu celtos pasaules kalnā augšup.

Latvieši šo brīdi ir atzīmējuši un svētījuši ar Bluķa vakaru. Tā ir ļoti sena un īpaši nozīmīga tradīcija, kuru līdz mūsdienām ir saglabājuši mūsu priekšteči. Ar Bluķa vakaru beidzas iepriekšējais un sākas jaunais Saules gads. Pēc senajām latviešu tradīcijām smagu ozola bluķi vilka no mājas uz māju, lai noveltu no sevis visus darba grūtumus, un visbeidzot to gavilējot sadedzināja ugunskurā, tādējādi tumsu un aukstumu pārvēršot gaismā un siltumā.

Ziemas saulgrieži vēsta par Ziemassvētku tuvošanos. Ziemassvētku ticējumos stāstīts, ka svētki jāsagaida ar sakoptu namu, bagātīgu svētku galdu, kur līdzās cepešiem, cūkas šņukuram, sautētiem kāpostiem un pelēkajiem zirņiem pavīdētu arī pīrādziņi, piparkūkas, šokolādes gabaliņi, bet svētku kausiem jātop līdz malām pildītiem ar saldo medalu. Svētku galdā jābūt divpadsmit dažādiem ēdieniem, kas jāēd deviņas reizes pēc kārtas, lai visu nākamo gadu veiksme un nauda būtu sabiedrotie.

Tāpat Ziemassvētku vakarā jātur maize, sāls un uguns uz galda, tad nākamais gads būšot svētīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas