Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Šogad Latvijas mežos lielākais vilku skaits 400 gados

Vilku mežos kļūst vairāk, un to sekmējušas pēdējo gadu bargās ziemas un barības pieejamība, sestdien ziņo Latvijas Radio.

Latgales pierobežā vilku skaitu palielina arī vilki-migranti, ieceļotāji no kaimiņvalstīm - Krievijas un Baltkrievijas.

Šādu vilku uzvedību ietekmē labāku medību lauku un barības meklējumi, kas nereti beidzas arī ar postu lauksaimniekiem. Visbiežāk no pelēčiem cieš aitu saimniecības, nereti kā barību vilki izvēlas jaunlopus un saplosa arī māju sargus - suņus. Šobrīd sākusies vilku medību sezona. Lai regulētu vilku skaitu, šogad Valsts mežu dienests palielinājis medījamo vilku skaitu līdz 200. Mednieki uzskata, ka šo limitu varētu vēl palielināt, jo vilku skaits mežos aug un šobrīd grūti apzināt to reālo daudzumu.

Oficiālie dati rāda, ka pērn Latvijas mežos bija uzskaitīts gandrīz tūkstotis vilku, taču mednieki un medību speciālisti pauž viedokli, ka reāli pelēču mūsu mežos ir vismaz par pusi vairāk. Par to, ka dati par vilku skaitu neatspoguļo patieso situāciju, pārliecināts arī mednieks, Daugavpils makšķernieku un mednieku biedrības vadītājs Viktors Frīliņš. Daugavpils pusē, kas tradicionāli nav bijusi vilkiem bagāta, pelēči tiek nomedīti un arī šobrīd ir manīti, stāsta Frīliņš.

Vilku skaita palielināšanos mūsu mežos sekmējuši vairāki apstākļi, stāsta mednieki un mežniecību darbinieki, arī Dienvidlatgales virsmežniecības vadītājs Vilmārs Skutelis. Lai arī vilks ir vērtīgs un skaists meža dzīvnieks, kurš pilda svarīgas funkcijas, tomēr, ja vilku kļūst pārāk daudz, tie var radīt postu, pēc dažādiem aprēķiniem jau šobrīd vilki nodarot miljoniem latu lielus zaudējums mežu faunai. Tomēr dabā visam jābūt sabalansētam, uzsver Frīliņš.

Pašreizējais vilku skaits Latvijā ir absolūti lielākais, kāds ir bijis pēdējos 300-400 gados, tāpēc nereti par vilku upuriem kļūst lauksaimnieki. Savā ziņā arī pārmērīga vilku izmedīšana vasarā to sekmē, stāsta Vilmārs Skutelis. Visbiežāk no vilku uzbrukumiem cieš aitkopji, taču ne vienmēr paši lauksaimnieki par to ziņo mežziņiem.

Vilks ir limētais medību objekts, tomēr, lai mazinātu draudus, ko savairojušies vilki varētu radīt, ar katru gadu valsts mežu dienests atļauj nomedīt arvien vairāk pelēču. Ja, piemēram, pērn tie bija 150, tad šogad to skaits jau ir 200.

Top komentāri

Jēkabs Vilkāda
J
Vai neviens neiedomājas, ka tas varētu būt arī tāpēc, pamazām mainās cilvēku uztvere un attieksme pret lielajiem plēsējiem, gan Latvijā, gan citur Eiropā? Mednieki jau, protams, ieinteresēti lielākus ciparus, lai vairāk pašaudīties varētu - cerams, ka šī grupējuma viedoklis nebūs vienīgais, kas tiks ņemts vērā.
Obskva
O
Dīvainības bezgala :D Man leikas, ka par to būtu jāpierācājas, nevis j araud, ņemot vērā ka latvijā tikko bija knaoi 70 vilku! :P
hm
h
Meži sarūk, bet vilki uzrodas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas