Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šogad slēgs septiņas, bet reorganizēs 25 izglītības iestādes

Šogad tiks slēgtas septiņas, bet reorganizētas 25 izglītības iestādes, aģentūra LETA noskaidroja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Līdz jaunā mācību gada sākumam desmit izglītības iestādes tiks reorganizētas, mainot to īstenoto izglītības pakāpi. Piecas vidusskolas - Lielupes vidusskola, Irlavas vidusskola, Īslīces vidusskola, Uzvaras vidusskola, Staiceles vidusskola - pārtaps par pamatskolām, savukārt vēl piecas pamatskolas - Kārķu pamatskola, Vijciema pamatskola, Asūnes pamatskola, Šķaunes pamatskola un Mežotnes pamatskola - kļūs par sākumskolām.

Līdz vasaras beigām reorganizētas apvienojot tiks septiņas izglītības iestādes. Vienā skolā - V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā - tiks apvienotas V.Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzija, Kuldīgas pamatskola un Kuldīgas Alternatīvā sākumskola. Dobeles sākumskolā iekļausies Dobeles Kristīgā pamatskola un Dobeles sākumskola, bet Jumpravas pamatskolā tiks apvienota Jumpravas vidusskola un Lielvārdes novada pašvaldības Vispārējās pirmsskolas izglītības iestāde Zvaniņš.

Virkne izglītības iestāžu tiks pievienotas citām. Vasarā Daugavpils logopēdiskajai internātpamatskolai - attīstības centram tiks pievienota Daugavpils pilsētas 2.speciālās pirmsskolas izglītības iestāde. Ķeipenes pamatskolai Ogres novadā tiks pievienota Ķeipenes vispārējās pirmsskolas izglītības iestāde Saulīte, Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādei Cīrulītis pievienos Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādi Sprīdītis, Viesītes vidusskolai - Rites pamatskolu, Rēzeknes internātpamatskolai-attīstības centram - Rēzeknes pilsētas speciālās pirmsskolas izglītības iestādi Zvaniņš, bet Dignājas pamatskolai - Dunavas pamatskolu. Tāpat Kalnsētas speciālajai internātpamatskolai tiks pievienota Saldus speciālā pirmsskolas izglītības iestāde Cerībiņa, savukārt Liepājas speciālajai internātpamatskolai pievienos Liepājas speciālo pirmsskolas izglītības iestādi Cīrulītis.

Vairākas pašvaldības pieņēmušas lēmumus par atsevišķu izglītības iestāžu likvidāciju. Šī gada augustā beigs pastāvēt Jaunburtnieku pamatskola Kocēnu novadā, jūlija beigās - Gramzdas pamatskola Priekules novadā, augustā - Ilzenes pamatskola Alūksnes novadā, jūlijā - Istras vidusskola Ludzas novadā, jūnijā Sutru sākumskola Līvānu novadā un Apriķu pamatskola Aizputes novadā, bet martā - Oskara Kalpaka Rudbāržu sākumskola Skrundas novadā.

Vienlaikus jaunajā mācību gadā darbu sāks Kalnsētas speciālā internātpamatskola Saldus novadā.

IZM jau saskaņojusi arī Mežgaļu pamatskolas reorganizāciju par sākumskolu, taču šis process notiks 2019.gada jūlijā.

Lēmumu par izglītības iestāžu reorganizāciju, slēgšanu vai dibināšanu pieņem pašvaldība kā izglītības iestādes dibinātāja. Par savu lēmumu pašvaldības informē IZM, iesniedzot nepieciešamos dokumentus un informāciju, lūdzot ministrijai šo lēmumu saskaņot. Atbilstoši noteiktajai kārtībai ministrija saņemto informāciju izvērtē un sniedz atbildi par to, vai saskaņo vai nesaskaņo pašvaldības lēmumu par izglītības iestādes reorganizāciju, slēgšanu vai dibināšanu.

Izskatot jautājumus par pašvaldības lēmuma saskaņošanu, IZM ņem vērā vairākus kritērijus, piemēram, izglītības iestādes darba kvalitāti, skolēnu mācību rezultātus un sekmības dinamiku un izglītības programmu piedāvājumu. Tiek arī izvērtēta izglītības pieejamība - sākumskola (1.-6.klase) iespējami tuvāk bērna dzīvesvietai, transporta nodrošinājums, kā arī izglītības iestādes tīkla attīstības koncepcija novadā (pieejamie finanšu resursi, izglītības iestāžu ēku piepildījums un noslogojums, teritorijas demogrāfiskās tendences, pašvaldības ekonomiskās attīstības potenciāls). Svarīga ir arī iesaistīto pušu (skolēnu, pedagogu, vecāku) informētība un viedoklis, norādīja ministrijā.

Ja pašvaldības atsūtītais lēmums par izglītības iestādes reorganizāciju vai slēgšanu ir nepilnīgs, IZM pieprasa papildu informāciju un iesniegtos dokumentus vērtē atkārtoti. Šādi gadījumi ir bijuši vairākkārt. Pēc nepieciešamo dokumentu iesniegšanas pašvaldības lēmums parasti tiek saskaņots.

IZM vairākkārt ir uzsvērusi, ka tikai matemātiski aprēķini un īslaicīgi ekonomiski ieguvumi nevar kalpot par pamatu lēmumu pieņemšanai likvidēt izglītības iestādi. Skolu tīkla sakārtošana jāskata kopsakarā ar novadu attīstības stratēģiju, norāda ministrija.

Top komentāri

Dievs
D
Es taču jums sacīju - vairojieties , piepildiet visu zemi! Jūs negribat. Jūsu izvēle... .
Tas ir tikai sākums
T
kargina, krasovicka, antonova, zaharnija un segala ekonomiskā kara veiksmes stāsts...
nevaru nevaru
n
nevaru vien sagaidīt, kad izglītības ministra izstrādājums šadurskis optimizēsies no amata.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas