Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Solījumi diskutēt par minimālās algas celšanu tukši

Valdības deklarācijas Labklājības sadaļā ir rakstīts: "Gatavojot valsts budžetu 2015.gadam, Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē (NTSP) uzsāksim diskusijas par iespējām celt minimālo algu", bet par reālajām budžeta iespējām to izpildīt gan šaubās labklājības sadaļas izstrādātāja, bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība), arī Finanšu ministrija (FM) norāda, ka nākamā gada budžeta iespējas piešķirt papildu finansējumu jaunām politikas iniciatīvām ir ļoti ierobežotas, ceturtdien vēsta Diena.

"Visās deklarācijas sadaļās, lai arī premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) lūgusi ietvert tikai praktiski izpildāmas lietas, ierakstītas arī teju neizpildāmas lietas," Dienai norādījusi Viņķele. Tās deklarācijā iekļuvušas, pakļaujoties vai nu kāda atsevišķa koalīcijas partnera, vai sabiedrības grupas spiedienam.

Jāatgādina, ka finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) jau pēc šā gada budžeta apstiprināšanas norādīja, ka nākamā gada budžeta fiskālās iespējas jaunām iniciatīvām ir teju izsmeltas. Viens no valdības sociālajiem partneriem NTSP dalībnieks - Latvijas darba devēju konfederācija - jau paudis, ka šādu iniciatīvu neatbalsta. Tāpat vairāki sociālekonomikas eksperti savulaik Dienai norādījuši, ka daudz efektīvāki instrumenti nabadzības un sociālās nevienlīdzības mazināšanai būtu nevis minimālās algas, bet ar nodokli neapliekamā minimuma paaugstināšana.

Skaidrojot, kā šāda iniciatīva nonākusi deklarācijā, Viņķele atzinusi, ka tas bijis arodbiedrību kategorisks uzstādījums un spiediens. Eksministre gan uzskata, ka ir lietderīgākas iespējas. "Ja arī pēkšņi atrastos kādi brīvi līdzekļi, tos daudz vērtīgāk būtu novirzīt ar nodokli neapliekamā minimuma paaugstināšanai," pārliecināta arī Viņķele.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) gan problēmu nesaskata: lai gan konkrēti solījumi nav iespējami, vērtīga būšot jau diskusijas atsākšana. Ministrs Dienai arī pieļāva, ka sarunās varētu izkristalizēties citi efektīvāki veidi nabadzības mazināšanai, kā piemēru minot to pašu neapliekamā minimuma paaugstināšanu.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas laikrakstā Diena!

Top komentāri

LOGIKA
L
DIEVS NAV MAZAIS BERNS UN TIEM, KURI NEPILDA SAVUS PIENAKUMUS UN SANEM MILZU ATALGOJUMU BUDAMI MINISTRI, NAKSIES UZNEMTIES ATBILDIBU PAR TAM MAMINAM, KURĀM DIVI BERNI UN , KURAS AR SAVU MINIMALO ALGU STRADAJOT NOMAKSĀ ĪRES MAKSU UN ĒDIENAM NEATLIEK NAUDA. Kā var tā būt, ka normāla un adekvāta ģimene nav paēdusi un apģērbta un kādēļ normālai ģimenei jāiet uz sociālo dienestu n j'\alūdzās pēc pabalsta, ko faktiski biežāk nemaz nevar nokārtot, jo īrē mājokli no trešājām personām un adres';e parasti ir deklarēti arī mājokļa saimnieki u.t.t. Kapēc normālai strādājošai ģimenei jānobnāk dienestu redzeslokā?!! Arī draugs, kuram ir sieva un 2 bērni, abi sanem drusku vairak par minimālo algu un tiem pēc mājokļa īrēs un maksājumu veiksānas knapi atliek nauda ne pārāk kvalitatīvai pārtikai un drēbēm un zālēm un skološanai nepietiek! Uz socieālo dienstu arī nevar iet pēc palīdzības, jo ienākumi ir par 3 euro lielāki, ka to paredz maznodrosinātai ģimenei. Faktiski tā ir absurda situācija!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas