Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Šonakt robežu ar Baltkrieviju nelikumīgi mēģinājuši šķērsot 35 migranti

Naktī un šorīt Latvijas robežu no Baltkrievijas nelikumīgi mēģinājuši šķērsot 35 migranti, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes informēja Latvijas robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Viņš atzina, ka nelegālajiem migrantiem palīdz Baltkrievijas robežsargi, kas viņus pavada un pat bojā robežas infrastruktūru. Pastāv arī risks, ka Baltkrievijas varasiestādes var mēģināt sarīkot provokāciju, kādā vietā sakoncentrējot lielāku skaitu - līdz pat vairākiem simtiem -  pārkāpēju.

Robežpārkāpēji pēdējā laikā kļuvuši daudz agresīvāki, nepakļaujas robežsargu prasībām un bēg. Arī svētdien bijis gadījums, kad robežsargam nācies pielietot ieroci, raidot brīdinājuma šāvienu, lai aizturētu bēgošu robežpārkāpēju, informēja Pujāts.

Robežpārkāpēju izcelsme ģeogrāfiski esot ļoti plaša. Ja agrāk tie pamatā bijuši Irākas pilsoņi, tad tagad esot daudz arī Indijas, Bangladešas, Madagaskaras un Āfrikas valstu iedzīvotāju. Tieši indieši un bengāļi esot agresīvāk noskaņoti.

Robežsardzes priekšnieks norādīja, ka patlaban situāciju kontrolē Iekšlietu ministrija, bet bruņotajiem spēkiem būtu jāiesaistās, ja robežpārkāpēji sāktu izmantot bruņojumu. 

Vienlaikus viņš atzina, ka arī robežsargi jau patlaban ir labāk bruņoti, tostarp ar automātiskajiem ieročiem.

Jau ziņots, ka 28.augustā Varšavā plānota Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministru tikšanās, kuras laikā tiks arī izvērtēta situācija uz robežas ar Baltkrieviju. Baltijas valstis un Polija apspriež iespēju arī pilnībā slēgt robežas ar Baltkrieviju.

Šogad no Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti jau vairāk nekā 6000 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ uzņemti gandrīz 300 cilvēki.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu, Valsts robežsardze mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās valsts robežas apsardzības stiprināšanai. Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Bažas par iespējamām provokācijām uz robežas pastiprinājušās pēc Jevgeņija Prigožina dibinātā Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" došanos uz Baltkrieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas