Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Līdztekus alkoholam un cigaretēm jauniešu vidū arvien populārāka kļūst marihuāna, liecina mediķu novērojumi. Neskatoties uz virkni ierobežojumu, pusaudžiem šīs vielas joprojām ir pieejamas

Spaisa sērgu nomaina zālīte

Ja vēl pirms pāris gadiem ļoti aktuāla problēma bija jaunieši, kuri lietoja jaunās psihotropās vielas jeb spaisu un regulāri nonāca slimnīcā, tad šobrīd šī sērga ir beigusies. Taču gan Valsts policijā, gan slimnīcās norāda uz virkni citu vielu, kuras diemžēl lieto arī pusaudži, tajā skaitā marihuānu. Arī cigaretes un alkohols iet savu uzvaras gājienu. Kā efektīvāko risinājumu mediķi redz skaidrojošo darbu.

Rīgas Juglas vidusskolas skolotāja Aija Randoha šogad pirmo gadu ir audzinātāja septītās klases skolēniem. Viņu Diena satiek Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) aulā, kur mediķi bērniem stāstīs par atkarībām. Uz ārstu jautājumiem par dažādām narkotikām atbildes būtībā ir visiem vairāku skolu 7.–9. klašu skolēniem. Viņi zina nosaukumus, min pat tādus, ko nezina toksikologi, mēģina argumentēt, kāpēc marihuāna ir jālegalizē arī Latvijā, un diskutē par elektronisko cigarešu lietošanu. Būtībā visi zina kādu, kas ir lietojis narkotikas, un uz jautājumu, vai ir darījuši to paši, zālē pavīd arī pāris roku, kas tikpat ātri nolaižas. Randoha atzīst – viņai nav ilūziju, ka bērni par šīm lietām neko nezina. Daži pieķerti smēķējot, un viņa pieļauj, ka atsevišķi jaunieši pamēģinājuši arī citas vielas. Taču vecāku aizrādījumus vai pedagogu teikto bērni vairs neuztver pietiekami nopietni – tā ir kā "veca plate, kas tik griežas". Mediķu teiktajā, iespējams, ieklausīsies, turklāt svarīgi ir saņemt visa vieda informāciju, tāpēc nolemts lekciju apmeklēt. 13 gadu vecumā par narkotiku ietekmi nav pāragri runāt, uzskata skolotāja. Pie šādas informācijas bērni tiek paši, bet jautājums, kādus avotus izmanto un vai iepazīstas arī ar negatīvajiem aspektiem un iespējamām sekām.

Atkarību izraisošo vielu pieejamība un ietekme uz jauniešiem ir problēma, Dienai piekrīt arī Valsts policijā. Tās pārstāve Ance Rozīte norāda, ka bērniem nevajadzētu būt pieejai alkoholam vai tabakas izstrādājumiem, nerunājot par narkotiskām vai psihotropām vielām, tomēr viņi atrod aizvien jaunus veidus, kā neatļautos produktus iegādāties. Šā gada sešos mēnešos VP reģistrējusi 999 administratīvos pārkāpumus par smēķēšanu, 28 par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu vai lietošanu, 547 par atrašanos alkohola reibumā un 137 par atkārtotu šādu pārkāpumu. Tāpat reģistrēti vairāki nepilngadīgo noziegumi, kuri kvalificējami jau pēc Krimināllikuma pantiem un ir saistīti ar narkotiku iegādāšanos, glabāšanu, realizāciju vai lietošanu.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 4.oktobra, numurā!

Top komentāri

Anna
A
Runājot par atkarību veicinošām vielām- vai raksta autori ir saskaitījuši, cik Rīga vai Rīgas centrā ir alkohola veikalu? Latvijas Balzams , AlkoMarket? Šķiet, katrā kvartālā vairāki. Latvijas iedzīvotāju nodzirdīšanas sērga. Un par to žurnālisti tikpat kā neraksta un nerunā... Bet par zālīti gan. Starp citu, Nīderlandē tā ir legāla. Ko policija par to domā?
alkohola sērga ir normāla?
a
Kamēr šņabi varēs nopirkt jebkurā pārtikas veikalā, šāda baidīšana ar nesalīdzināmi mazāk kaitīgu psihotropo vielu ir vienkārši smieklīga. Vairs nav PSRS laiki, kad varēja cilvēkus baidīt ar tamlīdzīgu aģitpropu!
Hahaha
H
Varbūt raksta autoram būtu jāpārstāj lietot narkotikas (alkoholu), izskatās, ka tas nelabvēlīgi ietekmē intelektuālo veiktspēju un kritisko domāšanu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas