Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Spēkā stājies rekordliels tiesību aktu skaits

1.janvārī spēkā stājušies 1087 tiesību akti, portālu Diena.lv informēja oficiālais izdevējs Latvijas Vēstnesis.

Tas ir rekordliels tiesību aktu skaits - teju desmitreiz lielāks nekā iepriekšējo gadu pirmajās dienās. Liela daļa no tiesību aktu izmaiņām saistīta ar Latvijas pāreju uz eiro.

LETA vēsta, ka minimālā mēneša darba alga šogad būs 320 eiro (225 lati), tādējādi tās pieaugums, salīdzinot ar pērno gadu, ir 35,57 eiro (25 lati). Attiecīgi minimālā stundas tarifa likme šogad ir 1,933 eiro (1,359 lati), izņemot pusaudžus un cilvēkus, kuri pakļauti īpašam riskam, - viņiem šī likme ir 2,209 eiro (1,554 lati), jo saskaņā ar Darba likumu viņiem ir atļauts strādāt tikai septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā. 

Šogad iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksātāja mēneša neapliekamais minimums būs 75 eiro (53 lati), - to paredz Ministru kabineta noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai. Pērn neapliekamais minimums bija 64,03 eiro (45 lati).

No 1.janvāra IIN atvieglojums par apgādībā esošām personām ir 165 eiro (116 lati) mēnesī, to paredz spēkā stājušies grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tādējādi atvieglojums pieaudzis par 51,22 eiro (36 latiem).

Maksimālā summa, no kādas viena persona šogad var veikt sociālās iemaksas, no 1.janvāra ir 32 600 lati jeb 46 400 eiro gadā, to paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto un brīvprātīgo iemaksu objekta minimālo un maksimālo apmēru. Tādējādi Latvijā tiek atjaunoti sociālo iemaksu griesti. Tie valstī pastāvēja no 1997.gada, bet 2009.gadā uz laiku līdz 2013.gadam 31.decembrim tika atcelti, lai palielinātu sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumus.

Šogad valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme vispārējā gadījumā būs 34,09% no darba ienākumiem, to paredz 1.janvārī spēkā stājušies grozījumi likumā Par valsts sociālo apdrošināšanu. 23,59% no šīs summas maksās darba devējs, bet 10,5% - darbinieks. Gan darba devēja, gan darbinieka pusē likme samazināta par 0,5%.

Šogad Latvijā sākas pakāpeniska pensionēšanās vecuma paaugstināšana - no 1.janvāra tas pakāpeniski pieaugs par trim mēnešiem ik gadu, proti, līdz 2025.gada 1.janvārī sasniegs 65 gadus. 

1.janvārī stājas spēkā grozījumi likumā par akcīzes nodokli, saskaņā ar kuriem palielināts akcīzes nodoklis autogāzei. Nodokļa likme līdzšinējo 90 latu vietā par 1000 kilogramiem gāzes būs 161 eiro, kas atbilst 113 latiem. Palielinot akcīzes nodokli naftas gāzēm jeb autogāzēm, maksimālais tās gala cenas pieaugums būs 1,54 santīmi par litru, liecina Finanšu ministrijas aprēķini. Pašlaik aptuvenā autogāzes cena Latvijā ir 40 santīmi par litru. Palielinot akcīzes nodokli, tās cena sasniegs ne vairāk kā 41,5 santīmus par litru. 

1.janvārī stājas spēkā grozījumi likumā Par maternitātes un slimības apdrošināšanu, kas paredz, ka vecāku pabalsta minimālais apmērs šogad ir 171 eiro (120 lati) mēnesī. Pērn vecāku pabalsta minimālais apmērs mēnesī bija 142,29 eiro (100 lati). Vecāku pabalstu var saņemt tikai sociāli apdrošināti vecāki.

Šogad bērnu kopšanas pabalsts gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem būs 171 eiro (120 lati) mēnesī, to paredz spēkā stājušies grozījumi pabalstu regulējošajos Ministru kabineta noteikumos un likumos. Pērn bērnu kopšanas pabalsta apmērs mēnesī bija 142,29 eiro (100 lati). Šo pabalstu var saņemt visi vecāki, kuri nesaņem vecāku pabalstu vai maternitātes pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam. 

Ar visām izmaiņām tiesību aktos, kas stājušies spēkā 1.janvārī, iespējams iepazīties vietnē http://likumi.lv/jaunakie.php?type=sst&date=1.1.2014. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas