Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Spēlfilmas Sapņu komanda 1935 pirmizrāde aizkavēšoties vēl vismaz par pusgadu

Aigara Graubas spēlfilmas _Sapņu komanda 1935 _nonākšana pie skatītājiem aizkavēsies vēl vismaz par pusgadu – pretēji iepriekš solītajai pirmizrādei martā, kinolente, iespējams, kinoteātros tiks demonstrēta tikai rudenī, pavēstīja projekta pārstāvji. Lai arī filmas veidotāji ir pārliecināti, ka pret šādu nobīdi iebildumu neesot arī valsts finansējuma devējiem, oficiāli filmas veidošanas pagarinājums no valsts puses vēl nav akceptēts. 

"Diemžēl tā ir latviešu kino nelaime – nepabeigt filmu laikā," Dienai atzina filmas projekta pārstāve Aija Ansone. Viņa pastāstīja, ka filmas veidošana iekavējusies, jo "radās jaunas idejas" - proti, filmas producents Andrejs Ēķis nolēmis kinolentē iekļaut vairāk vēsturiskas informācijas par to, kāda bijusi politiskā situācija Eiropā laika posmā, kad norisinājusies filmā atspoguļotā darbība. 

Tāpēc īpaši materiāli pieprasīti no dažādiem Eiropas arhīviem, filmas uzņemšanas komanda nupat arī viesojusies Lietuvā pie Lietuvas basketbola federācijas vadītāja Arvīda Saboņa, sacīja A.Ansone. "Ir apstiprināts jaunais grafiks," uz jautājumu, vai pret filmas pirmizrādes pārcelšanu neiebilst arī valsts finansējuma devēji, atbildēja A.Ansone. Viņa solīja, ka filma būšot pabeigta ātrāk, nekā tos paredz pārslēgtie finansējuma līgumi. 

Valsts finansējuma devējs – Nacionālais Kino centrs, caur kura rokām filmai Sapņu komanda 1935 piešķirti 235 300 lati, par filmas veidošanas pagarināšanas termiņiem nekādu informāciju nav saņēmis. Līgumā ar filmas veidotājiem, kas šobrīd esot spēkā, paredzēts, ka filmas veidošana tiks pabeigta maija beigās. Arī lūgumu pagarināt šo termiņu NKC neesot saņēmis, Dienai apstiprināja NKC vadītājas vietnieks Uldis Dimiševskis. 

Viņš gan atzina, ka pagaidām par šo kavēšanos nesatraucoties, jo līgums vēl esot spēkā, turklāt NKC pārstāvis esot arī līdz šim sekojis filmas izveidei. Tas, ka filmas pabeigšana ieilgs, jau "bijis skaidrs pērn", sacīja NKC pārstāvis - filma no montāžas viedokļa esot ļoti sarežģīta. 

Kā pastāstīja U.Dimiševskis, līdz šim Latvijas vēsturē bijušas filmas, kuru veidošana iekavējusies gadiem ilgi – piemēram, Jevģenija Paškēviča filma, kas šogad ieguvusi godalgu festivālā Lielais Kristaps. Tās tapšanas process bija desmit gadi, taču "nevienā brīdī valsts savu ieguldījumu nezaudēja" - filmas veidošana turpinājusies, tiesa gan ar pārtraukumiem, sacīja NKC pārstāvis. 

U.Dimiševskis arī atzina – ja pat Sapņu komanda 1935 tiktu pabeigta šopavasar, to nebūtu izdevīgi sākt izrādīt skatītājiem – kā zināms, vasarā apmeklēt kinoteātrus cilvēki nesteidzoties. 

Kā zināms, filma Sapņu komanda 1935 iecerēta kā patriotisks stāsts par Latvijas basketbola komandu, kas 1935. gadā izcīnīja pirmo Eiropas čempionu titulu, nodrošinot paliekošu vietu pasaules sporta vēsturē. Tās veidošanu kūrē režisors A.Grauba un producents A.Ēķis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas