Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

SPRK: Sadales tīkls pērn izpildījis visus nepieciešamos pasākumus savas neatkarības nodrošināšanai

Aizvadītajā gadā elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS Sadales tīkls ir veicis visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu savu neatkarību no elektroenerģijas ražošanas, pārvades un tirdzniecības darbībām, secināts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izvērtējumā par Sadales tīkla atbilstību neatkarības prasībām.

Izvērtējumā arī teikts, ka Sadales tīkls nodrošina visiem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem vienlīdzīgus nosacījumus piekļuvei sadales sistēmai. Izvērtējot Sadales tīkls sniegto informāciju par 2017.gadā veiktajiem pasākumiem un pārliecinoties, vai Sadales tīkls ievēro tam izvirzītās prasības neatkarības nodrošināšanai, SPRK ir atzinis, ka Sadales tīkls veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai ir pietiekami.

SPRK norādīja, ka Latvijā elektroenerģijas tirgū darbojas vertikāli integrēts elektroapgādes komersants - energokompānijas AS Latvenergo koncerns, kurā ietilpstošie meitas uzņēmumi nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu, tirdzniecību un sadales pakalpojuma sniegšanu. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam sadales sistēmas operatora - Sadales tīkls - darbībai ir jābūt nošķirtai no elektroenerģijas ražošanas, pārvades un tirdzniecības.

SPRK katru gadu izvērtē, vai Sadales tīkls veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai ir pietiekami. Proti, vai Sadales tīkla valdes locekļiem nav tiesību vienlaikus ieņemt amatu vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta Latvenergo koncerna struktūrās, kā arī tiem jānodrošina tiesības pieņemt lēmumu par aktīviem, kas nepieciešami sadales sistēmas ekspluatācijai, uzturēšanai vai attīstībai neatkarīgi no Latvenergo, kā arī no citiem elektroenerģijas ražotājiem un tirgotājiem. Vienlaikus Sadales tīklam ir jāievēro atbilstības programmā noteiktie konkrētu darbinieku pienākumi un veicamie pasākumi, kas nepieļauj diskriminējošu rīcību.

Sadales tīkls ir vienīgais elektroenerģijas sadales sistēmas operators Latvijā, uz kuru attiecas minēto prasību ievērošana, jo tam kā sadales sistēmas operatoram ir vairāk nekā 100 000 lietotāju.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Sadales tīkla apgrozījums pirmajā ceturksnī šogad bija 86,338 miljoni eiro, kas ir par 2% vairāk nekā tādā pašā periodā pērn, savukārt uzņēmuma peļņa šī gada pirmajos trīs mēnešos bija 10,966 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 7,4%.

Sadales tīkla peļņa pērn bija 124,268 miljoni eiro iepretim 79 000 eiro zaudējumiem 2016.gadā, bet uzņēmuma apgrozījums pērn bija 324,114 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 2,6%.

Vadības ziņojumā atzīmēts, ka uzņēmuma peļņa, kas gūta ikgadējās saimnieciskās darbības rezultātā, ir 21,733 miljoni eiro. Taču atbilstoši realizētai nodokļu reformai un normatīvo aktu izmaiņām atliktā nodokļa saistības, kas atzītas iepriekšējos pārskata periodos, ir reversējamas 2017.gada peļņas vai zaudējumu aprēķinā, tādējādi palielinot Sadales tīkla 2017.gada peļņu par 102,535 miljoniem eiro.

Sadales tīkls ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un tā vienīgais īpašnieks ir valstij piederošā energokompānija Latvenergo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas