Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SPRK izstrādājusi grozījumus noteikumos jaudas rezervēšanas maksas noteikšanai elektroenerģijas ražotājiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izstrādājusi grozījumus noteikumos jaudas rezervēšanas maksas noteikšanai elektroenerģijas ražotājiem, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāvji.

Šogad 11.augustā stājās spēkā grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz sistēmas jaudas rezervēšanas maksas piemērošanu elektroenerģijas ražotājam, kas plāno pieslēgt jaunu ražošanas iekārtu ar jaudu, kas lielāka par 50 kilovatiem (kW), pārvades vai sadales sistēmai. 

Ņemot vērā likuma grozījumos noteikto deleģējumu, SPRK sagatavojusi grozījumus noteikumos, pēc kuriem tiks aprēķināta sistēmas jaudas rezervēšanas maksa, kā arī noteikta kārtība, kādā šo maksu izlietos pieslēguma maksas segšanai. Par SPRK izstrādātajiem grozījumiem izsludināta publiskā konsultācija.

SPRK vadītāja Alda Ozola skaidro, ka piedāvātie grozījumi pozitīvi ietekmēs jaunus un mērķtiecīgus elektroenerģijas ražošanas projektu attīstītājus, kā arī elektroenerģijas sistēmu kopumā. Situācijā, kur novērojama ārkārtīgi liela interese par ražošanas jaudu rezervēšanu, efektīvi jāizšķir attīstītājus, kas ir gatavi un spējīgi īstenot projektus, no tiem, kas jaudas rezervē nepārdomāti vai bez konkrēta mērķa izveidot jaunas elektroenerģijas ražošanas iekārtas. 

Piemērojot jaudas rezervēšanas maksu minētajiem ražotājiem, tiks novērstas situācijas, kurās elektroenerģijas ražotāji ilgstoši rezervē tīkla jaudas, neveicot nekādas faktiskās darbības pieslēguma izbūvei, kamēr vienlaikus citi attīstītāji nevar īstenot projektus elektroenerģijas ražošanas objektu pieslēgšanai pārvades vai sadales sistēmai, skaidro Ozola.

Izsniedzot ražotājam pieslēguma tehniskās prasības elektrostacijas pieslēgšanai, sistēmas operators attiecīgo sistēmas jaudas apjomu rezervē. Tas nozīmē, ka tā netiek nodota citiem pieslēgumu pretendentiem, tādējādi nodrošinot iespēju elektrostaciju pieslēgt atbilstoši tehniskajās prasībās noteiktajam risinājumam un paredzētajai tīkla izbūvei/pārbūvei.

Aprēķinot jaudas rezervēšanas maksu tiks ņemta vērā SPRK noteiktā maksa par vienu jaudas rezervēšanas vienību

Grozījumu projektā SPRK piedāvā maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu noteikt, ievērojot faktiskās izbūves izmaksas, kas saistītas ar jaudas palielināšanu 110/6-20 kilovoltu (kV) apakšstacijās. Proti, ja sistēmā pieejamā jauda jau ir rezervēta, jaunas jaudas iespējams pievienot tikai, palielinot jaudas caurlaides spēju 110/6-20 kV apakšstacijā.

Līdz ar to, SPRK ieskatā, sistēmas jaudas rezervēšanas maksu ir pamats aprēķināt, ņemot vērā izmaksas par 110 kV apakšstaciju izbūvi vai rekonstrukciju jaudas palielināšanai, attiecīgi nosakot vienas jaudas vienības izmaksas. Pēc AS "Augstsprieguma tīkls" aplēsēm, sagaidāms, ka vienas jaudas vienības izmaksas varētu būt starp 30 un 50 eiro par kW.

Paredzēts, ka maksa par vienu jaudas rezervēšanas vienību tiks pārrēķināta reizi gadā, ņemot vērā iepriekšējā kalendārā gadā pārvades sistēmas operatora veiktās 110 kV apakšstaciju izbūves izmaksas vai izmaksas par šo apakšstaciju rekonstrukciju atļautās jaudas palielināšanai.

Atbilstoši piedāvātajiem grozījumiem maksa par sistēmas jaudas rezervēšanu ražotājiem būs jāmaksā pirms tehnisko prasību saņemšanas. Ražotājs to varēs nodrošināt vai nu depozīta iemaksas veidā, to ieskaitot sistēmas operatora kontā, vai, ja pieslēguma jauda paredzēta lielāka par pieciem megavatiem (MW), bankas garantijas formā. Sistēmas operators iemaksāto summu ņems vērā savstarpējos norēķinos, sedzot pieslēguma izmaksas atbilstoši pieslēguma līgumā noteiktajai kārtībai. Grozījumi arī paredz tiesības ražotājam 30 dienu laikā no tehnisko prasību saņemšanas brīža atteikties no pieslēguma ierīkošanas. Tādā gadījumā sistēmas jaudas rezervēšanas maksa ražotājam tiek atgriezta.

Enerģētikas tirgus likuma grozījumos iekļautie pārejas noteikumi paredz, ka tie ražotāji, kuri līdz šo grozījumu projekta spēkā stāšanās dienai būs saņēmuši sistēmas operatora tehniskās prasības sistēmas pieslēguma ierīkošanai un vienojušies par pieslēguma procesa īstenošanas nosacījumiem, bet nebūs noslēguši pieslēguma līgumu, maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu samaksā trīs mēnešu laikā no grozījumu projektā paredzētā regulējuma spēkā stāšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas