Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

SPRK: Šogad gaidāmas lielākas siltumenerģijas tarifu atšķirības starp pilsētām

Šogad daļā Latvijas teritoriju, kur siltumenerģiju ražo ar dabasgāzi, ir gaidāmi augstāki siltumenerģijas tarifi, tomēr lielā daļā apdzīvoto vietu tarifi paliek nemainīgi vai pat samazinās, aģentūrai LETA pavēstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Tarifu pieaugumu būtiski ietekmējis dabasgāzes cenas kāpums, kas pasaules tirgos turpina sasniegt rekordaugstu līmeni.

Siltumenerģijas tarifi šī gada oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējās apkures sezonas beigām būs zemāki, piemēram Ādažos, Ķekavā, Baložos, Ogrē, Valmierā, Rēzeknē, Olainē, bet augstāki - Rīgā, Mārupē, Jūrmalā, Piņķos, Cēsīs, Aizkrauklē, Daugavpilī un Ezeres pagastā. Savukārt pārējās Latvijas teritorijās tarifi saglabājas tādā pašā līmenī, kādi bija apkures sezonas beigās.

SPRK arī norāda, ka, ņemot vērā tendences dabasgāzes tirgū, situācija apkures sezonas laikā var mainīties. Pašreiz izskatīšanā ir 16 siltumapgādes tarifu projekti, vairākās pilsētās tarifi mainīsies ar 1.novembri.

Tikmēr oktobrī 74% regulēto siltumapgādes uzņēmumu uzsāk apkures sezonu ar nemainīgu tarifu, 12% - tarifi ir pieauguši, bet 14% - tarifi ir samazinājušies. Vidējais siltumenerģijas tarifs Latvijā pieaudzis no 53,89 eiro par megavatstundu maijā līdz 54,78 eiro par megavatstundu oktobrī.

Pēc SPRK sniegtās informācijas, straujāks siltumenerģijas tarifu kāpums ir vērojams tajās apdzīvotajās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto vienīgi dabasgāzi. Savukārt komersantiem, kuri ražošanas procesā izmanto šķeldu un granulas, izmaksas pieaug minimāli vai pat samazinās.

Vienlaikus daļa piegādātās siltumenerģijas Latvijā tiek saražota koģenerācijas stacijās, kur saražo arī elektroenerģiju un to pārdod obligātā iepirkuma ietvaros. Dabasgāzes cenas pieauguma dēļ šiem komersantiem pieaug ieņēmumi par pārdoto elektroenerģiju, kurus izmanto, lai samazinātu uz siltumenerģijas tarifiem attiecinātās izmaksas.

Dabasgāzes nākotnes darījuma cena oktobrim šobrīd "Gaspool" biržā ir sešas reizes augstāka nekā pirms gada oktobrī. SPRK norāda, ka situācija biržā ir strauji mainīga, taču, balstoties uz esošām dabasgāzes tirgus prognozēm, gaidāms, ka dabasgāzes cena varētu stabilizēties 2022.gada pavasarī.

SPRK ir institucionāli un funkcionāli neatkarīgs, pilntiesīgs, autonoms publisko tiesību subjekts, kas realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas