Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

ST apstrīdēto Kredītiestāžu likuma normu atzīst par neatbilstošu pamatlikuma pantam

Satversmes tiesa (ST) Parex bankas mazākuma akcionāru apstrīdēto Kredītiestāžu likuma normu atzinusi par neatbilstošu Satversmes 105.pantam. Par spēkā neesošu tas atzīts no sprieduma pasludināšanas dienas, proti, šodienas.

Jau ziņots, ka pēc septiņu Parex bankas mazākuma akcionāru iesniegtās konstitucionālās sūdzības tika ierosināta lieta par Kredītiestāžu likuma normu, kas nosaka kredītiestādes pamatkapitāla palielināšanu.

ST lietu ierosināja pēc septiņu ārvalstu sabiedrību konstitucionālās sūdzības par Kredītiestāžu likuma 59.5 panta atbilstību Satversmes 1. un 105.pantam, kas noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un garantē tiesības uz īpašumu. Starp pieteikuma iesniedzējiem ir vairākas Firebird sabiedrības, East Capital Asset Management Aktiebolag, Amber Trust, SICAF-SIF.

Apstrīdētā Kredītiestāžu likuma norma noteic: "Ja Ministru kabinets (MK) pēc kredītiestādes valdes lūguma ir pieņēmis lēmumu par valsts būtiskas līdzdalības iegūšanu vai palielināšanu kredītiestādē, kredītiestādes padome ir tiesīga, nesasaucot akcionāru sapulci, akcionāru sapulces vārdā pieņemt lēmumu par kredītiestādes pamatkapitāla palielināšanu un apstiprināt pamatkapitāla palielināšanas noteikumus. Šā panta pirmajā daļā minētajos gadījumos līdzšinējiem kredītiestādes akcionāriem nav pirmtiesību iegādāties jaunās emisijas akcijas. Palielinot pamatkapitālu šā panta pirmajā daļā minētajā gadījumā, grozījumus kredītiestādes statūtos izdara padome. Ja pamatkapitāla palielināšanas noteikumos paredzētajā termiņā nav apmaksāta visu jaunās emisijas akciju nominālvērtība, pamatkapitāla palielināšana uzskatāma par nenotikušu un statūtos izdarītie grozījumi zaudē spēku no to apstiprināšanas brīža."

ST lietu sāka skatīt 6.septembrī un uzklausīja pieteicēju advokātu Viktora Tihonova un Aivara Lošmaņa, kā arī Saeimas advokāta Mārtiņa Paparinska sniegtos paskaidrojumus un atbildes uz jautājumiem. Tāpat tika uzklausīti pieaicināto personu - Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, Juridiskā biroja, Ministru kabineta un Finanšu ministrijas (FM) - pārstāvju sniegtie paskaidrojumi.

Tiesa procesa gaitā uzklausīja arī Latvijas Komercbanku asociācijas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvju viedokļus un pabeidza lietas izskatīšanu.

Saeimas interešu aizstāvis iepriekš lūdza ST izbeigt tiesvedību lietā, norādot, ka septiņi Parex bankas mazākuma akcionāri nav izmantojuši visus savu tiesību aizsardzības līdzekļus, kā arī nav aizskartas viņu pamattiesības.

Šī ir jau otrā lieta, ko par Kredītiestāžu likuma normām ierosinājusi ST.

Iepriekš ST vērtēja Kredītiestāžu likuma normas, kas regulē kredītiestādes pāreju citām personām, proti, Kredītiestāžu likuma 59.2 panta, 59.3 panta, 59.4 panta, 117.panta 4.daļas 3.punkta, 173.panta 4.daļas un 185.panta 1.1 daļas atbilstību Satversmes 1., 90., 91., 92. un 105.pantam.

Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, Satversmes 90.pants noteic, ka ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības. Satversmes 91.pants garantē vienlīdzību likuma un tiesas priekšā, savukārt Satversmes 92.pants - tiesības uz taisnīgu tiesu. Saskaņā ar Satversmes 105.pantu ikvienam ir tiesības uz īpašumu.

Šā gada 30.martā ST atzina, ka vairākas no iepriekšminētajām Kredītiestāžu likuma normām, kas regulē kredītiestādes pāreju citām personām, ir atbilstošas valsts pamatlikumam, savukārt daļā lietas tiesvedība tika izbeigta.

ST atzina, ka apstrīdētās Kredītiestāžu likuma normas atbilst Satversmes 1., 90., 92. un 105.pantam, savukārt attiecībā uz apstrīdēto normu atbilstību Satversmes 91.pantam ST tiesvedību izbeidza, atzīstot, ka šajā daļā prasījums nav piekritīgs ST.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas