Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Staķe rosinās Rojas novada sadalīšanu; jaunus novadus varētu vēlēt reizē ar Saeimu

Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrija rosinās valdībā, iespējams, jau 8.jūnijā lemt par Rojas novada sadalīšanu. Par to valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju ceturtdien informēja pašvaldību ministre Dagnija Staķe (ZZS).

Viņa pēc novada apmeklējuma secinājusi, ka abu agrāko pašvaldību iedzīvotāji nav samierināmi un viens no konflikta iemesliem ir Rojas novada domes, kur pārsvaru guvuši Rojas deputāti, negatīvā attieksme pret Mērsraga iedzīvotājiem, ignorējot viņu intereses.

Rojas novadā ir notikusi arī iedzīvotāju aptauja, kurā vairākums ir nobalsojis par novada sadalīšanu. Aptaujas dalībnieku skaits gan bija mazāks par vēlamajiem 30% no pašvaldības iedzīvotāju skaita, bet ministre tomēr uzskata, ka centieni saglabāt vienotu novadu tā darbību neuzlabos.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, kurā jau ir iesniegti piecu deputātu sagatavotie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Rojas novada sadalīšanu, šo likumprojektu tad varētu skatīt 15.jūnijā pēc valdības atzinuma saņemšanas. Deputāti secināja, ka vēl var pagūt Rojas un Mērsaraga novados jaunas vēlēšanas sarīkot 2.oktobrī, kad notiek 10.Saeimas vēlēšanas.

Pašlaik likumā nav noteikta kārtība, kādā notiek novadu sadalīšana. Turklāt pašvaldības ir arī saņēmušas infrastruktūras attīstībai paredzētos 200 000 latu mērķdotācijas, kuras piešķīra tiem, kas bija pieņēmuši lēmumus par novadu veidošanu. Nav skaidrs, vai šo naudu pagastiem būtu jāatmaksā. D.Staķe komisijas sēdē arī norādīja, ka joprojām ir pašvaldības, kuras šo naudu nav saņēmušas, jo vērsās Satversmes tiesā, iebilstot pret pagastu iekļaušanu novados pret to gribu. Ministre uzskata, ka šo teritoriju iedzīvotājiem nebūtu jācieš un nauda būtu jāsaņem visiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas