Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Starptautiskā romu diena Rīgā - sauciens pēc vienlīdzības

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību Latvijas romu masveida iznīcināšanai Otrā Pasaules kara laikā un ilgstošai romu tautības pārstāvju diskriminācijai un tās iespējamajiem risinājumiem, otrdien, 8.aprīlī, Rīgā tika atzīmēta Starptautiskā romu diena.

Diena sākās ar Sabiedrības integrācijas fonda projekta Dažādi cilvēki, atšķirīga pieredze, viena Latvija diskusiju cikla noslēguma pasākumu par romu integrācijas jautājumiem izglītības jomā Latvijā, kam sekoja izstādes Romi Latvijā atklāšana Mencendorfa namā un atceres pasākums 11.Novembra krastmalā, palaižot Daugavā ziedus.

Uz ziedu palaišanu Daugavā 11.Novembra krastmalā pie Lielā Kristapa apmeklētāji devās kopīgā gājienā no Mencendorfa nama romu mūzikas pavadījumā, un nesot romu karogu. Ar savu klātbūtni klātesošos krastmalā pagodināja arī Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks Latvijā Marks Pekala.  

Izstādi Romi Latvijā ikviens interesents Mencendorfa nama otrajā stāvā varēs aplūkot bez maksas līdz 20.aprīlim muzeja darba laikā. Tajā būs apskatāmas mākslinieka Kārļa Rudeviča gleznas Ganhāra, Nagla un Mēs kādreiz bijām putni, romu grāmatu kolekcija, kā arī fotogrāfijas par romu dzīvi, kuru autors ir fotogrāfs un režisors Kaspars Goba. Kā viens no eksponātiem izstādē iekļauts arī glezna – Sabiedrības integrācijas fonda labās gribas memorands. Tās autors ir vjetnamiešu izcelsmes mākslinieks Kao Viets Ngujens, kurš nesen kļuvis par kampaņas Šodien Tu. Rīt Tevi. Stop diskriminācijai. labās gribas vēstnieku.

Romi Latvijas teritorijā dzīvo kopš 15.-16.gadsimta un patlaban viņu kopienā ir aptuveni 8,3 tūkstoši cilvēku jeb 0,3% no visiem valsts iedzīvotājiem. Lai arī 94% no viņiem ir Latvijas pilsoņi, romu kopiena ir visvairāk sociālās atstumtības riskam pakļautā etniskā grupa. Romiem ir viszemākais izglītības līmenis un tikai nedaudzi strādā legālu algotu darbu. Eirobarometra pētījuma dati apliecina, ka liela daļa Latvijas sabiedrības joprojām raugās uz romu kopienu ar aizdomām un nelabprāt pieņem viņus. 26% pilsoņu aptaujā atzina, ka nevēlas, lai viņu bērni skolā mācītos kopā ar romiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas