Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Sudraba: Krājbankas gadījumā jāvērtē arī drošības iestāžu atbildība

Latvijas Krājbankas gadījumā jāvērtē arī drošības iestāžu atbildība, pirmdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes atzina valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Bankas darbības apturēšana nav tikai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbības vērtējums, jo ne tikai no FKTK ir atkarīgs tas, cik stabila ir banku sistēma Latvijā, viņa klāstīja, piebilstot, ka jāvērtē arī citu iestāžu atbildība.

"Es domāju, ka arī drošības iestādēm un citām institūcijām ir jāsaka tas vārds, ka nav strādājuši tā, lai varētu būt droši, ka bankās tiešām droši strādā Latvijā," teica Sudraba, uzsverot, ka jāvērtē izpratne par valsts drošību, neatkarību.

Sudraba norādīja, ka šajā gadījumā jāvērtē tas, kā atbildīgās institūcijas saprot savus pamatpienākumus - to, lai valsts jūtas droši, bizness jūtas droši un iedzīvotāji jūtas droši. Tostarp bija jāpārbauda arī Latvijas Krājbankas īpašnieki, viņa atzina, uzsverot, ka citās valstīs atbildīgās struktūras rūpējas par to, lai valsts nebūtu atkarīga no dažiem cilvēkiem, biznesa, kas var izjaukt stabilitāti. Latvija to diemžēl pieļauj, teica valsts kontroliere.

"Bija jau Banka Baltija, bija jau Parex banka, bija ļoti ilgs laiks, no kura mācīties, un saprast, kādi ir tie pamata pienākumi [..] ka galvenais ir valsts," sacīja Sudraba, piebilstot, ka citās valstīs Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam netika ļauts darboties banku biznesā.

Kā atbildīgās iestādes Latvijas Krājbankas situācijā Sudraba minēja gan FKTK, gan Satversmes aizsardzības biroju, Drošības policiju, gan arī Latvijas Banku, kam kopā jānodrošina tas, lai Latvijas ekonomika būtu droša.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt Latvijas Krājbankas visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar Latvijas Krājbanku.

1.decembrī FKTK iesniedza tiesā Latvijas Krājbankas maksātnespējas pieteikumu.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100%  Latvijas Krājbankas lielākās īpašnieces ‒ bankas Snoras ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka Snoras aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku Snoras par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

Snoras pieder nedaudz vairāk kā 60% Latvijas Krājbankas akciju. Pēc aktīvu apmēra Latvijas Krājbanka septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas