Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Svinīgā ceremonijā apbalvoti konkursa Latvijas Maksimālisti laureāti

Sestdien, 16.maijā, koncertzālē Rīga svinīgā un emocionālā gaisotnē tika sumināti un apbalvoti stipendiju konkursa Latvijas Maksimālisti laureāti – stipendijas saņēma 50 talantīgākie un apņēmīgākie Latvijas skolēni, bet 10 speckategorijas uzvarētāji saņēma planšetdatorus. Kopumā konkursā piedalījās 312 talantīgākie skolēni no visas Latvijas. Visaktīvāk pārstāvētās konkursa kategorijas bija sports un veselība, mūzika, māksla un speckategorija, portālu Diena.lv informēja Alpha Baltic sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Liene Kindzule.

Uzvarētājs eksakto zinātņu kategorijā ir Rīgas Valsts vācu ģimnāzija skolēns Jānis Haļzovs, kurš konkursa žūriju pārsteidza ar neparastu aizraušanos un talantu. Jānis jau četrus gadus audzē arbūzus un melones un pēta, kā to vislabāk darīt Latvijas klimatiskajos apstākļos. Viņš ir pierādījis, ka audzēt šīs gardās ogas ir iespējams arī Latvijā. Talantīgais jaunietis vēlas turpināt veikt pētījumus par arbūzu un meloņu audzēšanu un stipendiju plāno izmantot, lai iegādātos materiāli tehnisko bāzi.  

Otro vietu eksakto zinātņu kategorijā ieguva Valmieras Valsts ģimnāzijas skolniece Rūta Ozoliņa, bet trešo vietu izcīnīja Rēzeknes 6.vidusskolas skolniece Vlada Svirkovska.

Humanitāro zinātņu kategorijā uzvaras laurus plūca Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolēns Viktors Urkauskis. Viktors ir apņēmīgs skolēns, kas cenšas izprast sabiedrībā notiekošos procesus un ir pārliecināta, ka visa dzīve sastāv no loģiskām kopsakarībām. Viņu aizrauj tieslietas un šajā jomā rakstīto Viktora pētījumu ir atzinīgi novērtējis arī bijušais Latvijas ģenerālprokurors un jurists Jānis Maizītis. Arī Viktors nākotnē vēlas studēt tieši jurisprudenci un iegūto stipendiju plāno izmantot šim mērķim. Viktors ir daudzpusīgs jaunietis, un panākumus ir guvis arī tādās jomās kā filozofija, debates un matemātika.

Par otrās vietas ieguvēju humanitāro zinātņu kategorijā tika atzīta Aizputes vidusskolas skolniece Ieva Ozola, bet trešo vietu ieguva Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolniece Olga Rimdenoka.

Mākslas kategorijā par labāko tika atzīts Rēzeknes 1.vidusskolas skolēns Jēkabs Olafs Rukmans, kas zīmē pārsteidzošus portretus un nodarbojas ar kokapstrādi. Jēkabs Olafs atzīst, ka savu talantu sācis attīstīt pamazām – viss sācies ar primitīvām skicēm, taču viņa nodarbošanās esot viņu tā aizrāvusi, ka jaunietis pavadījis daudz iedvesmas pilnas negulētas naktis. Neatlaidība atmaksājās un ar katru paveikto darbu jaunā mākslinieka prasmes esot attīstījušās un viņš noticēja sev – es varu! Jēkabs Olafs 1500 eiro lielo stipendiju tērēs, lai iegādātos jaunus materiālus un instrumentus, kas pavērtu viņam iespējas attīstīs savas prasmes.

Otro vietu mākslas kategorijā ieguva Ludzas pilsētas ģimnāzijas skolēns Raivis Isakovičs, savukārt trešās vietas ieguvēja ir Aizkraukles novada ģimnāzijas skolniece Ksenija Šapolovska.

Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas skolniece Marta Balode ir pirmās vietas ieguvēja mūzikas kategorijā. Marta ne tikai atskaņo uz klavierēm citu autoru mūziku, bet arī pati rada savus unikālos mūzikas darbus ar savu stāstu. Jaunā mūziķe ir gatava daudz mācīties, lai attīstītu savu mūzikas mākslu un apgūtu jaunas zināšanas, kā arī talantīgā jauniete ir gatava un apņēmības pilna ar savu talantu nest mazās Latvijas vārdu plašajā pasaulē.

Mūzikas kategorijā par otrās vietas ieguvēju tika atzīts Limbažu novada ģimnāzijas skolēns Reinis Tomiņš, bet trešo vietu ieguva Talsu pamatskolas skolēns Dāvids Krists Balodis.

Sporta un veselības kategorijā bija vissīvākā konkurence, un par uzvarētāju tika atzīta Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja skolniece Elizabete Limanovska – jaunais Latvijas šaha talants. Elizabete ir trīskārtējā Latvijas jauniešu čempione šahā un pieckārtējā Eiropas ātrspēles un ātrā šaha čempionātu balvu ieguvēja. Jauniete šahu spēlē jau 10 gadus. Elizabete vēlas popularizēt šahu kā vienu no sporta veidiem, jo šis nemaz nav viegls sporta veids – tas prasa daudz spēka, enerģijas un izturības.

Otro vietu sporta un veselības kategorijā ieguva Valmieras 2.vidusskolas skolēns Savēlijs Suharževskis, bet trešās vietas ieguvēja ir Rīgas Lietuviešu vidusskolas skolniece Amanda Millere.

Visiedvesmojošākos stāstus Latvijas iedzīvotājiem bija sagatavojuši desmit 5.- 6.klases skolēni, kuri saņēma jaunus planšetdatorus, kas palīdzēs zinību apgūšanā skolā. Iedvesmojošākie stāstnieki bija Terēze Kristīne Locika no Liepājas Centra sākumskolas, Milāna Komisarova no Rīgas 40.vidusskolas, Gustavs Ziemelis no Iļģuciema vidusskolas, Linda Trukšāne no Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolas, Izabella Nabijeva no Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, Edgars Vsiljevs no Liepājas A. Puškina 2.vidusskolas, Astrīda Šilfa no Draudzīgā aicinājuma Liepājas 5.vidusskolas, Jaroslavs Vasiļjevs no J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas, Valters Toms Vasermanis no Liepājas Raiņa 6.vidusskola un Tamara Lana Petrosjana no Rīgas 40.vidusskolas.

Skatītāju simpātijas balvu – dāvanu karti 300 eiro vērtībā no  Maxima Latvija  - ieguva Krāslavas Varavīksnes vidusskolas skolēns Vitālijs Poļakovs, kas pieteica savu talantu sporta un veselības kategorijā, parādot savus panākumus autokrosā.

Skolēnus pieteikties konkursam iedvesmoja un pieteikumus pēc stingriem kritērijiem izvērtēja profesionāla žūrija, kas ir Latvijā atpazīstamas un augstus sasniegumus guvušas personības - Pauls Irbins, bērnu zinātnes centru izveidotājs, Raimonds Elbakjans, ielu kultūras un sporta kustības Ghetto Games izveidotājs, Aļona Bauska, modes zīmola QooQoo radītāja un īpašniece, grupas Musiqq līderi Emīls Balceris un Marats Ogļezņevs, Martins Dukurs, pasaulē godalgots Latvijas skeletonists, apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Viedokļa līderi un žūrija apbalvošanas pasākuma laikā atzina, ka izvēlēties labākos nebija viegli, jo skolēnu talanti bija patiešām iedvesmojoši un spēcīgi. Konkursa žūrija atzina, ka pieteikumus vērtēja ar lielu atbildības sajūtu, jo zina, ka daudziem skolēniem stipendijas saņemšana būs nozīmīgs pagrieziena punkts.

Stipendiju konkurss Latvijas Maksimālisti ir Maxima Latvija sociālais projekts, kas tika uzsākt 2014.gada oktobrī un dalībnieku pieteikumi tika saņemti 5 mēnešu garumā – no oktobra līdz pat februārim. Kopējais stipendiju fonds bija 30 000 eiro. 1.vietas ieguvēji katrā kategorijā saņēma 1 500 eiro stipendiju, 2.vietas ieguvēji 1 000 eiro stipendiju, bet 3.vietas ieguvēji 500 eiro stipendiju. Savukārt 35 skolēni saņēma 400 eiro lielu stipendiju. Konkurss dalībnieki tika vērtēti piecās konkursa kategorijās – eksaktās zinības, humanitārās zinības, māksla, mūzika un sports un veselība, kā arī speckategorijā 5.-6.klašu skolēniem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas