Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Swedbank īpašumu uzpircējs: Problēmas Latvijas ekonomikā vēl nav beigušās

Problēmas Latvijas ekonomikā vēl nav beigušās, un par to liecina Swedbank grupas nekustamo īpašumu uzņēmuma Ektornet augošais bizness, sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks.

Swedbank grupas nekustamo īpašumu uzņēmums Ektornet ir tipisks kontraciklisks uzņēmums - jo labāk klāsies valsts ekonomikai un iedzīvotājiem, jo vairāk saruks Ektornet bizness. "Patlaban gan ir redzams pilnīgi pretējs efekts," sacīja Kovaļčuks.

"Tas, ko Ektornet redz, pērkot īpašumus, neļauj apgalvot, ka visas problēmas Latvijā ir beigušās un tagad ir tikai jāsatīra laukums. Tas, ko mēs darām, ir tikai ekonomikas spogulis. Ir jocīgi tā runāt, bet tāda patlaban ir situācija," sacīja Kovaļčuks.

Īpašumu izsoļu aktivitāte salīdzinājumā ar 2008.-2009.gadu nav mazinājusies, un tas ir saistīts ar vispārējo situāciju gan Latvijā, gan Eiropā, sacīja Kovaļčuks. "Izsoles jau ir tikai notiekošā spogulis - jo vairāk problēmu ekonomikā, jo biežāk privātpersonas un uzņēmumi nonāk pie maksātspējas problēmām," sacīja Kovaļčuks.

Viņš piebilda, ka izsole faktiski ir visneefektīvākais nekustamā īpašuma pārdošanas veids, jo izsolē pārdodamo īpašumu pirms tam nav iespējams apskatīt, to nav iespējams nopirkt kredītā.

"Izsolē būtībā var piedalīties tikai profesionāls pircējs. Cenas izsolēs neatstāj lielu iespaidu uz pārējo tirgu, bet tās atstāj lielu iespaidu uz kredītņēmēja atlikušajām saistībām. Skandināvu banku izveidotie uzņēmumi izsolēs puslīdz izlīdzina īpašumu izsoļu cenas un brīvā tirgus cenas, līdz ar to kredītņēmējiem atlikušās saistības paliek mazākas," piebilda Kovaļčuks.

Ektornet  īpašumu portfelis Latvijā ir pieaudzis no 68,1 miljona latu 2010.gada nogalē līdz 121,5 miljoniem latu šā gada trešajā ceturksnī. Ektornet īpašumu portfeli patlaban veido aptuveni 3600 nekustamie īpašumi visā Latvijā.

Patlaban Ektornet īpašumu portfelis Latvijā ir lielākais no "Ektornet AB" īpašumu portfeļiem, ja salīdzina valstis, kur strādā Ektornet AB meitasuzņēmumi, - Zviedriju, Norvēģiju, Somiju, Igauniju, Lietuvu, ASV un Ukrainu. Kopējais Ektornet AB īpašumu portfelis visā pasaulē ir 440,8 miljonu latu vērtībā.

Ektornet AB mātesuzņēmums prognozē, ka 2013.gadā kopējais īpašumu portfelis visā pasaulē varētu sasniegt aptuveni 800 miljonu latu vērtību, no tiem Baltijas valstīs aptuveni 400 miljonu latu vērtību. Patlaban kopējais īpašumu portfelis Baltijas valstīs ir aptuveni 200 miljonu latu vērtībā.

Ektornet AB ir Swedbank grupas izveidota nekustamā īpašuma kompānija, kuras pamatbizness ir publiskajās izsolēs iegādāties, pārvaldīt un realizēt nekustamos īpašumus visos tirgus segmentos. Ektornet  grupā Latvijā darbojas septiņi uzņēmumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas