Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tehniskā projekta kavēšanās dēļ LNMM riskē zaudēt rekonstrukcijai plānotos 1,2 miljonus latu ES naudas

Tā kā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrāde ir aizkavējusies, Rīgas dome (RD) pašlaik lēš, ka muzeju pēc rekonstrukcijas varēs atvērt tikai 2015.gada pirmajā pusē.

RD īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs informē, ka LNMM rekonstrukcijas konkursa uzvarētāji lietuviešu arhitektu birojs Processoffice vēl vismaz divas nedēļas kavēsies ar tehniskā projekta nodošanu, līdz ar to līdz 1.martam nebūs iespējams izsludināt būvdarbu iepirkumu.

Šā iemesla dēļ ir apdraudēta muzeja rekonstrukcijai atvēlētās Eiropas Savienības naudas apguve 1,2 miljonu latu apmērā, jo iepirkuma izsludināšana līdz 1.martam bija viens no priekšnoteikumiem, lai saņemtu ES līdzfinansējumu.

Tādēļ Rīgas dome lūgs Kultūras ministrijai un Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai pagarināt iepirkuma izsludināšanas termiņu par mēnesi – līdz 2.aprīlim – un cer uz abu institūciju pretimnākšanu.

"Mums nav iebildumu pret Processoffice profesionālo sniegumu, runa ir par koordinācijas trūkumu," sacīja arhitekts Jānis Dripe, kas vadīja muzeja rekonstrukcijas metu konkursa komisiju. Viņš uzsvēra, ka Processoffice ir uzvarējis godīgā starptautiskā konkursā un RD joprojām uzskata, ka tā ir bijusi pareizā izvēle, tomēr jaunos arhitektus iegāzis pieredzes trūkums.

LNMM direktore Māra Lāce atzina, ka, ņemot vērā rekonstrukcijas projekta sarežģītības pakāpi, var saprast arhitektu pārrēķināšanos ar savām spējām izstrādāt tehnisko projektu gada laikā, kā to paredz līgums. Tomēr esot žēl, ka tā ir noticis, lai gan visu gadu nemitīgi ir atgādināts, cik svarīgi ir iekļauties termiņos.

Projekta autori uzsvēruši, ka nevēlas šajā nozīmīgajā projektā atstāt kaut ko neizdarītu, taču termiņa pārkāpšana izmaksās dārgi – saskaņā ar līgumu soda sankcijas ir 700 latu dienā. Burovs lēsa, ka Processoffice kopējie zaudējumi būs vismaz 15 000 latu.

"Jaunie puiši tagad zaudēs ļoti daudz naudas, bet par katru mācību ir jāmaksā," norādīja Lāce.
Lietuviešu arhitekti, kuriem janvāra sākumā jau tika iedots termiņa pagarinājums, līdz 21.februārim tā arī nespēja iesniegt Rīgas domē pabeigtu tehnisko projektu, taču ceturtdien, tiekoties ar RD vadību, apgalvojuši, ka tas ir apmēram 85% gatavībā. Tiesa, nekādus konkrētus pierādījumus tam pasūtītājs pagaidām nav saņēmis.

Burovs arī minēja, ka viņam nav simtprocentīgas pārliecības, ka ar divām nedēļām būs pietiekami, lai lietuvieši projektu pabeigtu. Tomēr RD pagaidām nepieļauj domu, ka būvniecības iepirkuma izsludināšana varētu aizkavēties arī ilgāk par 2.aprīli.

Aizkavēšanās saistīta arī ar Processoffice sadarbību ar apakšuzņēmējiem, no kuriem vairāki ir arī no Latvijas. Sava daļa vainas esot jāuzņemas Latvijas institūcijām par birokrātiskajām procedūrām. "Būvvalde un dažādas saskaņojošās iestādes varētu strādāt īsākos termiņos," pastāstīja Dripe, vienlaikus atgādinot Processoffice teikto, ka Lietuvā šī birokrātija esot vēl smagnējāka.

Arhitekti sola, ka LNMM rekonstrukcija tiks pabeigta triju gadu laikā, tomēr tas nozīmē, ka uz 2014.gadu, kad Rīga būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta, muzeju vēl apjozīs sastatnes. Burovs gan cer, ka izdosies līdz 2014.gadam izbūvēt ieplānoto muzeja apakšzemes apjomu Esplanādes pusē, sakārtot apkārtni un pēc iespējas samazināt būvlaukumu, lai Rīgas viesus neierobežotu lieli būvdarbi, bet žogs būtu vairs tikai ap muzeja ēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas