Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Tiesā iesniegti pieteikumi par SPRK apstiprinātās OIK pārsūdzēšanu

Vairākas zvērinātu advokātu biroja Adversus pārstāvētas fiziskas un juridiskas personas 22.martā un pirmdien, 25.martā, Administratīvajā apgabaltiesā iesniegušas pieteikumus, ar ko tiek pārsūdzēts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmums par elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK) no 2013.gada 1.aprīļa, portālu Diena.lv informēja biroja partneris, zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis.

Pieteikumu iesniedzēji ir fiziskas personas Ilmārs Poikāns un Aldis Pauliņš, kokapstrādes uzņēmums AS Saldus mežrūpniecība, kā arī divi uzņēmumi, kas ražo enerģiju no atjaunojamajiem energoresursiem – SIA Zemgales enerģijas parks un SIA Strelēcija.

Pieteikumos norādīts, ka nepārbaudītu aprēķinu rezultātā vairākiem lielajiem elektroenerģijas ražotājiem 2012.gadā nepamatoti izmaksāta obligātā iepirkuma maksa 15,64 miljoni latu apmērā, kas rada ietekmi uz 2013.gada OIK apmēru. Šī iemesla dēļ pieteicēji lūdz tiesu atcelt SPRK lēmumu un likt tai pārrēķināt OIK komponentes.

Pieteikumos norādīts, ka SPRK nav konstatējusi, ka AS Latvenergo 2012.gadā nepamatoti izmaksājis 15 636 274 latu četriem elektroenerģijas ražotājiem, kuru koģenerācijas elektrostaciju uzstādītā elektriskā jauda ir lielāka par 4 MW: SIA Juglas jauda, AS Rīgas siltums un AS Latvenergo, Rīgas TEC-1 un TEC-2. Šī summa minētajiem ražotājiem izmaksāta kā jaudas komponente mēnešos, kuros ražotāji publiskajam elektroenerģijas tirgotājam Latvenergo nav pārdevuši elektroenerģiju, norādīja advokātu birojs. Saskaņā ar piemērojamiem Ministru kabineta noteikumiem enerģijas ražotāji ir tiesīgi saņemt obligātā iepirkuma enerģijas un jaudas komponentes tikai tajos mēnešos, kuros tie ir faktiski pārdevuši elektrību AS Latvenergo, uzsver advokāti.

"Ektroenerģijas galalietotājiem ir ar likumu noteikts pienākums segt publiskajam tirgotājam tikai tā reālos un pamatotos izdevumus, kas saistīti ar obligātā iepirkuma īstenošanu. Taču tiem nav pienākums segt publiskā tirgotāja pieļautas kļūdas vai citu iemeslu dēļ nepamatoti veiktas izmaksas jebkuram elektroenerģijas ražotājam," uzskata Adversus zvērināta advokāte Dace Cīrule.

"Prettiesiski izmaksātā jaudas komponente ir ceturtā daļa no kopējās summas, ko šie četri uzņēmumi pērn saņēmuši OIK ietvaros virs tirgus cenas, bet šī atšķirība no 2013.gada 1.aprīļa būs jāsedz elektroenerģijas galalietotājiem. Tādēļ SPRK ar steigu ir jāpārrēķina obligātā iepirkuma komponentes 2013.gadam, lai nepieļautu situāciju, kurā patērētājiem ir bez tiesiska pamatojuma jāmaksā par SPRK kļūdām," piebilst zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis.

Pieteicēji uzsver, ka, nepietiekami izvērtējot AS Latvenergo iesniegtos aprēķinus un dokumentus, SPRK nav izpildījusi savu funkciju nodrošināt sabiedrisko pakalpojumu lietotāju interešu aizstāvību, kā to paredz likums Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem. Administratīvā apgabaltiesa tiek lūgta atcelt SPRK 2013.gada 20.februāra lēmumu Nr. 44 Par obligātā iepirkuma komponentēm un elektroenerģijas tirdzniecības vidējo tarifu saistītajiem lietotājiem no 2013.gada 1.aprīļa daļā; uzdot SPRK atceltā administratīvā akta vietā izdot jaunu, ņemot vērā tiesas nolēmumā konstatētos faktus un juridiskos apsvērumus; piemērot lietā pagaidu aizsardzību līdz galējā tiesas nolēmuma spēkā stāšanās brīdim; noteikt, ka spriedums izpildāms nekavējoties, ja tiesa pilnībā vai daļēji apmierinās pieteikumus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas