Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tiesa no KM piedzen 9,3 miljonus eiro par labu LNB būvniekiem

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir daļēji apmierinājusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieku - pilnsabiedrības Nacionālo būvkompāniju apvienība prasību un no Kultūras ministrijas (KM) par labu būvniekiem piedzinusi 9 272 319 eiro, kā arī tiesāšanas izdevumus 60 083 eiro, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Savukārt KM aģentūrai LETA norādīja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Tiesā skaidroja, ka būvnieku prasība apmierināta daļēji, proti, prasība apmierināta daļā par parāda piedziņu, taču noraidīta daļās par līgumsoda, kavējuma procentu un procentu par laikā nesamaksāto procentu piedziņu.

Spriedumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

KM valsts sekretāre Dace Vilsone aģentūrai LETA norādīja, ka šis tiesas spriedums nekad un ne pie kādiem apstākļiem nestāsies spēkā un KM vērsīsies nākamajā tiesu instancē, pārsūdzot to.

Viņa skaidroja, ka KM pozīcija nav mainījusies, tā turpinās pastāvēt uz to, ka būvnieka tiesā iesniegtā prasība par vairāk nekā 12 miljonu eiro piedziņu ir nepamatota un nav taisnīga.

Viņa norādīja, ka, atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam un pušu noslēgtajam līgumam, tika panākta vienošanās par būvniecības izmaksu indeksāciju resursu pamatgrupās. Pirmos trīs gadus būvnieki indeksāciju resursu pamatgrupās piemēroja, un tad rosināja aizstāt ar citu, sev izdevīgāku indeksu.

KM ieskatā, valsts ir pilnībā izpildījusi līgumu, tostarp pilnībā norēķinājusies par Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvniecību, 8 gadu laikā būvniekam samaksājot 195,6 miljonus eiro..

Tāpat ministrijas ieskatā, būvnieks nodokļu maksātājiem izvirzījis un tiesa pirmajā instancē ir apmierinājusi nepamatotas prasības, proti, finansējuma pieprasījumu, kas starp KM un būvnieku noslēgtā līguma ietvaros nav nedz pamatots, nedz apmierināms!

Jau vēstīts, ka saskaņā ar pieteikumu tiesai, pilnsabiedrības pārstāvji uzskata, ka tai par LNB ēkas būvniecības procesu pienākas parāda summa teju 10 miljonu eiro apmērā, līgumsods un nokavējuma procenti.

Kultūras ministrijas pārstāve Lita Kokale aģentūrai LETA 2018.gada martā pauda pretēju nostāju, norādot, ka, saskaņā ar 2008.gada 15.maijā noslēgto līgumu, kā arī LNB būvuzrauga "Hill International" izdoto noslēguma maksājuma apstiprinājumu, KM līdz 2016.gada 31.decembrim veikusi pēdējo maksājumu 104 904 eiro apmērā par LNB būvniecību.

Nacionālā būvkompāniju apvienība aģentūrai LETA toreiz norādīja, ka prasība tiesā iesniegta pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem strīdā panākt ārpustiesas risinājumu.

Top komentāri

VVZ
V
Citāts- "KM valsts sekretāre Dace Vilsone aģentūrai LETA norādīja, ka šis tiesas spriedums nekad un ne pie kādiem apstākļiem nestāsies spēkā un KM vērsīsies nākamajā tiesu instancē, pārsūdzot to." Secinājums- kaut kāda Dace Vilsone sevi nostāda augstāk par tiesu varu. Kā tiesa lems, tā būs, un bezgalīga pārsūdzība nav iespējama- kaut kad būs arī spriedums, kas nav pārsūdzams. Tas ir tiesiskais nihilisms.
Ja smīns
J
iedzīvotāju aptaujās iepriekš ir jau apstiprināts ka 75 % LR netic taisnīgam tiesas lēmumam...valsts prezidents ir aicinājis tiesnešus uz pašattīrīšanos...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas