Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiesībsarga birojs: Pusaudžu izrēķināšanās Imantā parāda pieaugušo nezināšanu par konfliktu risināšanu sociāli pieņemamā veidā

Pusaudžu savstarpējā vardarbīgā izrēķināšanās pagājušajā piektdienā Imantas mikrorajonā parāda, ka pedagogiem un vecākiem nav bijis pietiekamu zināšanu un prasmju, lai jauniešiem iemācītu, kā sociāli pieņemamā veidā risināt konfliktu, aģentūrai LETA norādīja Tiesībsarga Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Vecāku un izglītības iestāžu uzdevums ir nodrošināt, ka bērni apzinās vardarbības nepieļaujamību un ievēro citu tiesības. Grāvere norāda - šāda situācija parāda, ka daļa sabiedrības joprojām tolerē vardarbību, jo konfliktā iesaistītie jaunieši to redz kā vienīgo vai pieejamāko konfliktu risināšanas veidu.

Viens no preventīviem pasākumiem vardarbības izskaušanā esot mācības vecākiem, proti, palīdzība zināšanu pilnveidē atpazīt vardarbības riskus, sniegt atbalstu, kā arī vecāku un bērnu izpratnes veidošana par vardarbības izskaušanas nozīmīgumu. Nav pamata domāt, ka bērnu audzināšanas un disciplinēšanas iemaņas rodas pašas par sevi, uzsver Grāvere.

Lai novērstu šādas situācijas, bērniem ir jāzina, kā rīkoties konfliktu gadījumā un kur vērsties pēc palīdzības. Ja bērni ir piedzīvojuši noraidošu attieksmi un atbalstu nav saņēmuši, ir likumsakarīgi, ka viņi risina konfliktu patstāvīgi, konkrētajā gadījumā ar vardarbību.

Tāpat gan vecākiem, gan pedagogiem nepieciešams savlaicīgi pamanīt bērna vardarbīgas uzvedības izpausmes. Ja ir konstatēti uzvedības traucējumi, nepieciešams nodrošināt tieši konkrētā bērna vajadzībām atbilstošu palīdzību - psiholoģisko un sociālo atbalstu, skaidroja Tiesībsarga biroja speciāliste.

LETA jau ziņoja par izsaukumu no kāda vīrieša uz Imantas mikrorajonu, ko Valsts policija saņēma 5.maijā vakarā. Pēc Valsts policijas paustā, uz notikuma vietu "nekavējoties devās" Speciālo uzdevumu bataljona ekipāža, jo skolas stadionā tika novērotas vairākas nepilngadīgas personas ar nažiem.

Tikmēr policijā arī saņemts zvans no kādas sievietes, kura informēja, ka pie viņas dzīvoklī patvērušies jaunieši, kuriem pakaļ dzinušies citi jaunieši, bruņoti ar nažiem. Sieviete pēc notikušā sociālajos tīklos pauda bažas, ka policija rīkojusies lēnīgi, kā rezultātā vienu no bēgušajiem zēniem vajātāji noķēruši un piekāvuši.

Jaunieša sišanu kāds no uzbrucējiem bija arī nofilmējis un ievietojis sociālajos tīklos. Vienaudža nežēlīgā piekaušana izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā un nosodījumu policijas darbam, pārmetot, ka policija pārāk vēlu ieradās notikuma vietā.

Lai arī policija pēc 5.maija incidenta paziņoja, ka jauniešu grupa neapdraud citus mikrorajona iedzīvotājus, tā kā šis bijis "specifisks savstarpējs konflikts", 7.maija vakarā Valsts policijas Rīgas Pārdaugavas pārvaldē un Rīgas Speciālo uzdevumu bataljona vienībā tika izsludināta trauksme, jo pastāvēja iespēja izcelties jaunām vardarbīgām sadursmēm starp jauniešiem.

Kā ziņots, līdzās kriminālprocesam par mazgadīgu zēnu izraisītu kautiņu Imantā tiks veikta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu, vai policisti, reaģējot uz izsaukumu, rīkojušies atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas