Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Tieslietu ministrei nav pielaides; nevar parakstīt SAB ikgadējo ziņojumu

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) ikgadējo ziņojumu par būtiskākajiem apdraudējuma riskiem mūsu valstij valdībā ierasti skata maijā, taču šoreiz problēmas rada fakts, ka tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL!-TB/LNNK) joprojām nav pielaides valsts noslēpumam, proti, viņa uz slepenā dokumenta nevar uzlikt savu parakstu, svētdien ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Pati Broka taujāta, vai viņu kā politiķi nesatrauc informācijas trūkums par draudiem Latvijai, raidījumam norāda: "Mēs visi zinām, kādi draudi pastāv Latvijai! Vai jūs nezināt? Sekojiet līdzi, kas notiek ģeopolitiski pasaulē! Ja mēs runājam par nacionālās drošības jautājumiem plašākā kontekstā, tad man pietiek ar to informāciju, ko es saņemu gan no dažādiem interneta portāliem, gan tīri normāli sekojot līdzi, kas notiek pasaulē."

Arī Saeimas deputāts, Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs un Brokas partijas biedrs Gaidis Bērziņš (VL!-TB/LNNK) saka, ka tieslietu ministra lomu nacionālās drošības jautājumos nevajadzētu pārspīlēt, jo tieslietu ministrs joprojām nav Nacionālās drošības padomes loceklis. Tikmēr ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) gluži pretēji rosina tieslietu ministru padarīt par Valsts prezidenta vadītās Nacionālās drošības padomes pastāvīgo dalībnieku. "Es domāju, ja nav pareizi, ka nacionālās drošības padomē šobrīd saskaņā ar likumu nav tieslietu ministra, var tikt uzaicināts, bet pēc būtības viņš nav padomē pārstāvēts un tas nav pareizi," saka Rinkēvičs.

Nacionālā apvienība nezina un neskaidro iemeslus, kāpēc Broku arī pēc 100 nostrādātām dienām valdībā joprojām nepielaiž pie valsts noslēpumu saturošām ziņām. Tā vaino SAB apzinātā pārbaudes vilcināšanā. "Saskaņā ar manā rīcībā esošām ziņām Baiba Broka nav aicināta arī uz pārrunām ne uz vienu drošības iestādi, kas raisa pārdomas," saka Bērziņš.

SAB gala termiņš pielaides došanai Brokai ir 6.jūnijs. Pat tad, ja Eiroparlamenta vēlēšanas Brokai ir veiksmīgas, ministres pienākumus viņai būtu jāpilda vēl vismaz mēnesi un pielaides atteikuma gadījumā nacionāļi būtu spiesti to sabiedrībai skaidrot. Vienotības premjere Laimdota Straujuma piecieš, ka viņas vadītās valdības nav darbs nav līdz galam pilnvērtīgs, taču negrib eskalēt spriedzi starp politiskām partijām, jo vēl pavisam nesen vienu nacionālās apvienības ministru Eināru Cilinski par dalību 16.marta pasākumos jau bija spiesta no valdības atsaukt. Premjeres partija nedomā arī steidzināt SAB, lai neparasti ilgo pārbaudi par Broku pabeidz ātrāk.

"Mēs nemācīsim SAB, kā pareizi lietas darīt. SAB ir pašpietiekama, labi zina likumus un procedūru, saskaņo savu rīcību ar citām izziņas iestādēm un esmu pārliecināts, ka atnāks ar kompetentu lēmumu," saka Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība).

Tomēr bijušais Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis uzskata, ka komisijai tomēr ir jāiejaucas šajā nebijušajā situācijā. SAB aiz slēgtām durvīm deputātiem ir jāatklāj gaidāmais iznākums Brokas pārbaudē, lai izslēgtu spekulācijas, ka specdienests apzināti vilcinās. 

Nacionāļu deputāts Saeimas nacionālās drošības komisijā Jānis Dombrava Nekā personīga apliecināja, ka nākamās nedēļas komisijas darba kārtībā lūgs iekļaut jautājumu par savas apvienības biedres Brokas iespējām saņemt pielaidi, lai pieliktu punktu šai ilgstošajai neziņai. SAB atteikumu saņemt pielaidi vēl var pārsūdzēt ģenerālprokuroram. Līdz šim viņš visus atteikumus ir atstājis spēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas