Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +7 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Tiesu medicīnas ekspertīzes centrs: Latvijā līdz šim nav veiktas pašnāvības kopā ar bērniem

"Naktī no 18.uz 19.jūniju Ventspilī notikusī traģēdijā, kad sieviete ieleca Ventā kopā ar saviem diviem mazgadīgajiem bērniem, ir unikāls gadījums. Mūsu praksē nav bijis kolektīvu pašnāvības gadījumu, kur nu vēl, kad vecāki to būtu darījuši kopā ar bērniem. Tādā ziņā Ventspilī notikušais ir unikāls gadījums," portālam_ Diena.lv _stāstīja Tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktore Aija Mežsarga.

Kriminologs Andrejs Vilks arī portālam Diena.lv atzina, ka savā praksē neatceras gadījumu, kad būtu veikta pašnāvība kopā ar bērniem. "Šādas "ģimeņu" pašnāvības kādreiz notiek jaunajās reliģiskajās sektās," stāstīja A.Vilks.

Jau vēstīts, ka Ventā ar diviem maziem bērniem ielekusī sieviete bijusi depresijā un vairākkārt vērsusies sociālajā dienestā pēc palīdzības saistībā ar situāciju ģimenē. Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe informēja, ka nesen oficiāli šķirta sievietes s laulība, bet faktiski kopdzīve ar vīru izjukusi jau agrāk.

Laika periodā, kamēr sieviete bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā - no 2011.gada augusta līdz 2013.gada janvārim - viņai bija piešķirts trūcīgās personas statuss. Šī gada februārī sieviete atsākusi strādāt, līdz ar to zaudējusi trūcīgās personas statusu. Tiesa, šī gada aprīlī viņa pārtraukusi darba attiecības.

Jūnijā sieviete sociālajā dienestā bijusi vairākas reizes. Pēdējā reizē, 14.jūnijā, viņa teikusi, ka nu jau jūtoties daudz labāk, par ko liecinājis arī viņas izskats. Sievietei piedāvāta psihologa palīdzība, bet viņa no tās atteikusies, taču piekritusi pieteikties kursos Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Kaņepes rīcībā ir informācija, ka vēl vakar un aizvakar sieviete bijusi uz NVA kursiem. Tāpat sieviete piekritusi vest bērnus uz dienas centru.

Kā portālam Diena.lv atzina Psihiatriju asociācijas prezidents Elmārs Tērauds: "Pilnībā ir iespējama situācija, ka sociālais dienests nevarēja pamanīt, ka sievietei ir kādas suicidālas tieksmes vai nodoms izdarīt pašnāvību. Jāņem vērā, ka pašnāvība visbiežāk ir impulsīva rīcība, īpaši gados jauniem cilvēkiem. Pašlaik mēs varam tikai spekulēt, vai tā bija smaga depresija vai akūti psihotiski traucējumi. Turklāt pacienta psihiskais stāvoklis var krasi pasliktināties dažu dienu laikā." E.Tērauds atzīst, ka savā praksē nezina nevienu gadījumu, kad Latvijā būtu veikti šādi paplašinātie suicīdi, tiesa ārzsemju profesionālajā literatūrā tādi esot aprakstīti.

Rīgas psihoneiroloģiskās slimnīcas psihiatrs Andris Lutums portālam Diena.lv skaidroja, ka "mēs nezinām šīs sievietes anamnēzi, piemēram, to, vai tajā liktenīgajā naktī tika lietots alkohols vai kādi medikamenti". Jautāts, kādēļ sieviete savā nodarījumā izvēlējās iesaistīt arī bērnus, ārsts bilda, ka tā varēja būt akūta psihoze vai ieilgusi depresija un bezcerības sajūta. "Iespējams, sieviete uzskatīja, ka viņas bērniem nav cerību uz labāku dzīvi un vēlējās pēc savas saprašanas viņus pasargāt. Viņai droši vien likās, ka tā būs bērniem labāk."

Latvijā pašnāvību skaits ir trešais augstākais Eiropā un visbiežāk pašnāvību izdara jauni vīrieši. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2012.gadā Latvijā tīša paškaitējuma rezultātā miruši ir 443 cilvēki. Mājas lapā ārsti.psihoterapeiti.lv atrodamā informācija liecina, ka 70% pašnāvību izdarījušie ir cietuši no smagas depresijas, 10% ir bijusi šizofrēnija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas