Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tikai 4% mobilo tālruņu lietotāju Latvijā nolietotas ierīces nodod pārstrādei

Lielākā daļa jeb 65% mobilo telefonu lietotāju Latvijā zina, ka savu laiku nokalpojušos mobilos tālruņus var nodot pārstrādei un tādējādi ierobežot videi nodarīto kaitējumu, tomēr tikai 4% tā rīkojas arī realitātē, - liecina Latvijas Mobilā Telefona (LMT) veiktā aptauja.

Lai aicinātu iedzīvotājus nolietotos mobilos tālruņus nodot pārstrādei un samazinātu potenciālo piesārņojuma risku, mobilajiem tālruņiem nokļūstot sadzīves atkritumos, LMT sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu un sabiedrībā zināmām personībām uzsācis kampaņu “Visu cieņu vecajam telefonam!”. Tās ietvaros LMT klientu apkalpošanas centros jebkura operatora klients varēs nodot tālākai pārstrādei vecos tālruņus un, ja vēlēsies, atpirkuma summu ziedot Latvijas Bērnu Dzirdes centram.

Šobrīd 86% mobilo tālruņu lietotāju mājās ir vismaz viens vecs tālrunis, kas ikdienā netiek izmantots. Zīmīgi, ka, jo biežāk tiek mainīti mobilie tālruņi, jo lielāki neizmantoto telefonu krājumi atrodami lietotāju mājokļos. Lielākoties pēc jaunas sakaru ierīces iegādes vecais, nolietotais tālrunis tiek paturēts lietotāja īpašumā, cerot, ka kādreiz tas vēl noderēs.

“Līdz ar tehnoloģiju straujo attīstību, pēdējo 20 gadu laikā lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ikdiena ir izmainījusies līdz nepazīšanai. 1998. gadā LMT tīklā bija tikai 100 tūkstoši mobilo sakaru lietotāju. Šobrīd, pateicoties plašajam mobilo sakaru tīkla pārklājumam un demokrātiskajām pakalpojumu un ierīču cenām, mobilais tālrunis ikdienas gaitās pavada 98% Latvijas iedzīvotāju. Turklāt mobilo telefonu skaits Latvijā arvien turpina pieaugt – tālruņu lietotāji aktīvi seko līdzi tehnoloģiju jaunumiem un regulāri izvēlas esošās ierīces aizvietot ar jaunām, veiktspējīgākām, turpinot nolietotās iekārtas jeb tā saucamos e-atkritumus uzglabāt mājās. Kampaņā, ko esam uzsākuši kopā ar “Latvijas Zaļo punktu”, ceram samazināt šo ierīču apjomu vismaz uz pusi,” norāda LMT prezidents Juris Binde.

Mobilie tālruņi, tāpat kā citas elektriskās ierīces, satur cilvēkam un videi kaitīgas vielas, tādēļ tās nedrīkst izmest sadzīves atkritumiem paredzētajos atkritumu konteineros, bet jānodod pārstrādei tam paredzētās vietās. Tiek lēsts, ka, pārstrādājot 731 mobilo telefonu, tiek samazināts kaitīgo izmešu daudzums atmosfērā, kas līdzvērtīgs tam daudzumam, ko 1 automašīna rada gada laikā, bet 5000 telefonu pārstrāde var ietaupīt tikpat daudz enerģijas, cik 1 mājsaimniecība patērē gada laikā.

“Šķiet, ikviens zina, ka mobilo telefonu ražošana ir gana resursu ietilpīgs process, tomēr vien retais apzinās, ka šo ierīču detaļas satur bīstamas ķīmiskas vielas. Nonākot dabā un sākot sadalīties, tādi elementi kā mikroshēmas, pusvadītāji, šķidro kristālu displeji, akumulatori un  plastmasas korpusi rada piesārņojumu, kas ietekmē visu dzīvo. Savācot un atbilstoši pārstrādājot mobilos tālruņus, tiek ne tikai novērsts piesārņojums, bet arī veicināta aprites ekonomika, ko mēs kā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Latvijā jau daudzus gadus iedzīvinām. Nododot mobilo telefonu pārstrādei, daudzi tā ražošanā izmantotie materiāli, piemēram, vērtīgie metāli, tiek atkārtoti izmantoti, tādejādi aiztaupot jaunu neatjaunojamo derīgo izrakteņu ieguvi ražošanas vajadzībām,” skaidro Eco Baltija grupa valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Rosinot līdzcilvēkus neglabāt nolietotos mobilos tālruņus, bet gan nodot tos pārstrādei, novēršot iespējamos vides piesārņojuma riskus, kampaņā “Visu cieņu vecajam telefonam!” iesaistījušies arī sabiedrībā zināmi cilvēki – dziedātāja Samanta Tīna, TV un radio personība Baiba Sipeniece – Gavare, aktieris Juris Žagars, bobslejisti Oskars Melbārdis un Jānis Strenga, autobraucēji Haralds Šlēgelmilhs un Kristaps Blušs, režisors Aigars Grauba un daudzi citi. Viņi savus nolietotos tālruņus jau novēlējuši pārstrādei, bet vēl pirms ierīču otrās dzīves uzsākšanas, tos varēs apskatīt īpašā izstādē, kas tika atklāta kampaņas “Visu cieņu vecajam telefonam!” izziņošanas pasākumā. Ceļojošās izstādes, kas visa gada garumā būs skatāma dažādās Latvijas pilsētās, ietvaros apmeklētāji varēs aplūkot ne tikai mobilos tālruņus, kuriem slavenības bija īpaši pieķērušās un glabāja mājās, bet arī uzzināt īpašus stāstus, kas ar šīm ierīcēm saistās.

Kampaņas “Visu cieņu vecajam telefonam” laikā līdz pat šī gada nogalei ikviens Latvijas iedzīvotājs savā īpašumā esošos nolietotos mobilos tālruņus varēs nodot pārstrādei LMT klientu apkalpošanas centros 60 vietās visā Latvijā. Nolietotā tālruņa īpašniekam, iepriekš lūdzot LMT darbiniekam novērtēt tālruni, būs iespēja atpirkuma summu ziedot Latvijas Bērnu dzirdes centram vai saņemt kā atlaidi vai dāvanu karti LMT pakalpojumu apmaksai, jaunu iekārtu un aksesuāru iegādei. Vairāk informācijas: https://domazali.lmt.lv/

Top komentāri

Ziemassvētki
Z
LMT kompānija būtu labāk atguvuši kādreizējo pirms 10 gadiem pakalpojumu līmeni. Jo šobrīd, sakarā ar kvantitātes celšanu drīz no kvalitātes būs tikai atmiņas . UN ŠIS AICINĀJUMS IR KĀ VEIKLS MĀRKETINGA TRIKS PIESAISTĪT PIRCĒJUS UN VĒL PLĀTĪTIES AR LABDARĪBU. ES VARĒTU ZIEDOT NEPAMATOTI PIEVIENOTO RĒĶINA 3,00 EUR SUMMU IK MĒNESI , JO PAT RĪGAS SIRDĪ PAZŪD ZONA!!! BET LMT OPERATORE ATBILD : KĀDĀ ADRESĒ JŪS ATRODATIES ? ES ATBILDU : LATVIJĀ !!! PAR KO TAD TIE 3,00EUR JĀMAKSĀ KLĀT , ZIEDOJUMS PRIEKŠ LMT???
andis
a
Par izejvielām ir jāmaksā !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas