Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Izmaiņas dabasgāzes tirgū liek pievērst uzmanību Inčukalna pazemes gāzes krātuvei

Tirgus atvērts, neskaidrība paliek

Šonedēļ, 3. aprīlī, Latvijā tika atvērts dabasgāzes tirgus. Kāds tas veidosies, šķiet, līdz galam skaidrs vēl nav nevienam.

Uzņēmuma Latvijas gāze amatpersonu skatījumā īpaša konkurence, vismaz tuvākajā laikā, tirgū varētu izpalikt. Pašlaik Latvijā tiešie līgumi ar piegādātājiem ir tikai Lietuvas kompānijām UAB Lietuvos Duju Tiekimas un UAB LITGAS, kas kā gāzes tirgotāji arī reģistrējušies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā un a/s Latvijas gāze. Pārējie būs tikai tā dēvētie otrās rokas starpnieki.

Te jāatgādina, ka pērn a/s Latvenergo mēģināja iepirkt gāzi a/s Gazprom organizētajā izsolē, bet tā arī pie tās netika. Pašlaik jaušams, ka Latvijas gāze ļoti aktīvi strādā ar esošo klientu bāzi, izsūtot jaunos piedāvājumus un risinot sarunas ar lielajiem klientiem. Aktivitātei ir pamats, jo lielākais klients Latvenergo, kura patēriņš ir tuvu pusei no valsts kopējā dabasgāzes patēriņa, aiziet. Latvenergo ražošanas direktors Māris Kuņickis par pirmajām piegādēm ne no Latvijas gāzes saka, ka vēl nezinot, kad tas notiks, tikpat neskaidrs ir jautājums, kad uzņēmumam kā gāzes tirgotājam parādīsies pirmie klienti. Par to varēs runāt tikai tad, kad būs skaidri detalizēti nosacījumi.

Ar Igauniju saistītās energokompānijas Enefit, kas līdz šim bijis vērā ņemams Latvenergo konkurents elektrības tirgū, valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers Dienai saka, ka, lai tirgus atvēršana notiktu pietiekami dinamiski, ir būtiski, lai regulējums veicina kustību divos virzienos – patērētājiem viegli tirgū iziet, savukārt tirgotājiem viegli tajā ienākt. 
Pašlaik radītie noteikumi, viņaprāt, patērētāju pievienošanos atvērtajam tirgum definē samērā vienkārši un bez specifiskiem zemūdens akmeņiem. Arī tirgotājiem izvirzītās prasības ir samērīgas, vienīgi kavējas dažu lēmumu pieņemšana par sistēmas lietošanu un tarifu struktūru.

Kā pozitīvu faktoru Enefit vadītājs vērtē to, ka paredzēts pārejas laiks līdz jūlijam un vēl trīs mēnešus uzņēmumi varēs saņemt gāzi par regulēto tarifu. Šis laiks būšot nepieciešams arī tirgotājiem, jo faktiski tirgus regulējums pilnībā kļuva zināms tikai līdz ar tirgus atvēršanas brīdi, un pārejas laiku jaunie tirgotāji varēs izmantot, lai sagatavotu savus piedāvājumus un uzrunātu patērētājus. Līdz ar to arī uzņēmumi līdz pat 15. jūnijam varēs izvēlēties savas darbības specifikai gan no cenas, gan līguma nosacījumu viedokļa piemērotāko gāzes iegādes risinājumu.

(Vērts piebilst, ka enerģētikas uzņēmums AJ Power 3. aprīlī izplatīja informāciju, ka uzsāk dabasgāzes tirdzniecību par fiksētu cenu periodam līdz pat 12 mēnešiem.)

Latvijas dabasgāzes tirgus atvēršana ir īpaša ar to, ka intriga – cik klientam izmaksās saņemtā dabasgāze, saglabājas un īstās cīņas par to, kā tiks maksāts par gāzes pārvadi, bet jo īpaši par Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) izmantošanu, vēl gaidāmas.

 

Visu rakstu lasiet otrdienas, 4. aprīļa, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas