Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

TM rosina atteikties no administratīvā aresta, bet palielināt sodu slieksni

Neapzinīgākie autovadītāji un gājēji par maziem grēkiem būs spiesti maksāt vairāk, toties par administratīvajiem pārkāpumiem vairs nedraudēs arests, un, laicīgi atzīstot vainu, piespriesto sodu būs iespējas samazināt uz pusi - šādu nākotni sola Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātais likumprojekts par administratīvo pārkāpumu procesu, kurš paredz reformēt, pēc ekspertu domām, šobrīd krietni novecojušo un nepārskatāmo sodu sistēmu.

Ministrija norāda, ka galvenais likumprojekta mērķis ir padarīt administratīvo sodu sistēmu efektīvāku, vienlaikus nodrošinot to, lai administratīvie sodi nebūtu pārāk bargi un nelīdzinātos kriminālsodiem. Paredzēts administratīvo sistēmu vienkāršot, atsakoties no spēkā esošā Administratīvo pārkāpumu kodeksa, un administratīvos sodus iestrādāt nozari regulējošajos likumos.

Minimālais sods augs

Latvijas iedzīvotāji likumprojekta tiešo ietekmi, visticamāk, sākumā izjutīs tieši savos maciņos, jo TM priekšlikums paredz, ka minimālais administratīvais naudas sods būs ievērojami lielāks nekā pašlaik un sasniegs 10 latu, lai gan šobrīd, piemēram, par atsevišķiem ceļu satiksmes pārkāpumiem gājējiem var tikt noteikts tikai 2 latu naudas sods. Minimālā soda sliekšņa palielināšanu amatpersonas skaidro ar faktu, ka valsts šādu mazo sodu administrēšanai nereti ir spiesta iztērēt naudas summas, kas pārsniedz paša naudas soda apjomu, un, ja pārkāpums ir neliels, nereti efektīvāk ir piemērot brīdinājumu. «Minimālais soda apjoms - tas ir vairāk politisks lēmums, par kuru vēl, ņemot vērā dažādus aspektus, būs jālemj Saeimai, bet no sodu efektivitātes viedokļa šādi mazie sodi ir nenopietni un tad jau labāk ir pārkāpēju brīdināt,» uzskata Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība). Savukārt TM Administratīvo tiesību nodaļas vadītāja Anda Smiltēna norāda, ka sodu politika nedrīkst tikt pakārtota valsts administratīvajām izmaksām, tomēr nomaksātajam naudas sodam ir vismaz daļēji jākompensē administratīvo pārkāpumu sistēmas funkcionēšana - šobrīd ir iespējama situācija, ka naudas soda 1 lata apmērā piedziņas izmaksas sasniedz pat 80-100 latu.

Apzinīgākajiem sola atlaidi

Būtisks jaunums administratīvo sodu sistēmā būs arī likumprojektā paredzētais vienošanās process, kas pārkāpējiem, ja tie būs gatavi sodu samaksāt 10 dienu laikā, dos iespēju tiem piespriesto naudas sodu samazināt uz pusi, kas, pēc TM domām, iedzīvotājus motivēs sodus samaksāt laicīgāk.

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Edvīns Danovskis norāda, ka «šāda mehānisma mērķis ir paātrināt administratīvo lietu izskatīšanu un samazināt iedzīvotāju motivāciju piespriestos sodus apstrīdēt».

Vienlaikus, uzsver TM, neapzinīgākajiem pārkāpējiem, kuri vilcināsies ar sodu samaksu, sods tiks papildināts ar uzrēķinu - par nokavējumu divu mēnešu laikā plānots uzrēķins 25% apmērā, bet pēc tam - ik pēc diviem mēnešiem - tiek palielināts attiecīgi 50% un 75% apmērā.

Arests tiks atcelts

Ne mazāk svarīgs jaunievedums likumprojektā ir atteikšanās no administratīvā aresta, kas patlaban var tikt piemērots par tādiem pārkāpumiem kā transportlīdzekļa vadīšana alkohola vai narkotisko vielu reibumā vai arī huligānisms. Tieslietu ministrija skaidro, ka šāds lēmums ir pieņemts, ņemot vērā citu Eiropas Savienības valstu praksi nepadarīt tos pārāk bargus un nepielīdzināt kriminālpārkāpumiem. E. Danovskis piebilst, ka šāds lēmums atslogos tiesu sistēmu, jo pašreiz administratīvās lietas, kas ir saistītas ar aresta piemērošanu, ir jāizskata tiesām. Pret šādiem plāniem neiebilst arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija), kurš norāda, ka administratīvais arests ir neefektīvs un būtu jāapsver iespēja to aizvietot, piemēram, ar kriminālatbildību. «Piemēram, mūsu pieredze ar dzērājšoferiem liecina, ka daļa pārkāpēju šādiem sodiem adaptējas. Sākumā, kad tika ieviesti bargāki sodi, bija vērojama šādu pārkāpēju skaita samazināšanās, bet vēlāk skaits atkal palielinājās,» atzīst ministrs.

(Visu rakstu lasiet 4.marta laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas