Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Transplantologs: Katrs neizmantotais donors nozīmē vairāku cilvēku nāvi

Katrs neizmantotais donors nozīmē vairāku cilvēku nāvi, preses konferencē par orgānu transplantācijas jautājumiem sacīja Latvijas Transplantācijas centra vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Jušinskis.

Viņš norādīja, ka iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas neziedot orgānus, ir dažādi. Latvijas normatīvi ļauj ziedot mirušā cilvēka orgānu, ja viņš nav noteicis aizliegumu savu orgānu tālākai izmantošanai, tomēr nereti cilvēka nāves gadījumā, viņa tuviniekiem ir grūti pieņemt šo lēmumu.

Pēc Jušinska paustā, sabiedrība neizprot transplantācijas lielo nozīmi, turklāt cilvēki mēdz neziedot orgānus reliģisku apsvērumu dēļ. "Galvenā problēma ir informācijas un intereses trūkums. Kamēr tas cilvēku neskar, viņš par to nedomā," piebilda transplantologs.

Viņš norādīja, ka patlaban Latvijā notiek tādu orgānu kā nieru un sirds transplantācijas, tomēr šādu operāciju skaits varētu būt krietni lielāks, ja vairāk cilvēku izvēlētos izmantot iespēju ziedot vai atļaut ziedot savus orgānus.

Jurškinskis informēja, ka Latvijā gada laikā vidēji notiek apmēram 60 nieru transplantācijas, kā arī divas līdz četras sirds transplantācijas. Patlaban nieru transplantāciju gaida 54 cilvēki, bet sirds transplantāciju - astoņi.

Transplantologs norādīja, ka viens cilvēks pēc nāves var glābt vairāku cilvēku dzīvības, tostarp nesen medicīnas sabiedrības redzeslokā nonāca gadījums, kurā kāda meitene Lielbritānijā izglāba astoņu cilvēku dzīvības, jo ziedoja savus orgānus.

Šodien Stradiņa slimnīcā norisinās starptautiskā projekta Seeding Life noslēguma pasākums. Projekta laikā astoņu cilvēku komanda no Stradiņa slimnīcas apguva Spānijas partneru sagatavoto mācību programmu par transplantācijas un donācijas jautājumiem. Sagatavotie speciālisti vēlāk iegūtās zināšanas nodeva Latvijas medicīnas iestāžu darbiniekiem Rīgā un reģionos. Semināros piedalījās vairāk nekā 300 ārsti, māsas un ārstu palīgi.

Slimnīcas pārstāve Zane Siliņa teica, ka interese no medicīnas darbinieku puses par organizētajiem semināriem bija ļoti liela, ko atspoguļo lielais apmeklētāju skaits, kā arī saņemtās atsauksmes. Īpaši dalībnieki uzsvēruši temata aktualitāti un nepieciešamību pēc informācijas, kas ikdienā medicīnas speciālistiem nav pieejama.

Pēc viņas paustā, projekta noslēguma pasākumā partneri informēs par darba rezultātiem, kā arī iepazīstinās ar priekšlikumiem turpmākajai medicīnas darbinieku un sabiedrības izglītošanai orgānu donācijas atbalstam. Diskusijas veicināšanai pasākumā ir uzaicināti pārstāvji no Veselības ministrijas, Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes.

Projekta vadošais partneris ir Daudzprofilu un neatliekamās medicīnas universitātes slimnīca Pirogov Bulgārijā, kā partneri - Spānijas Donoru un transplantācijas institūts un Barselonas Universitāte, kas jau 25 gadus pasaulē organizē un vada starptautiski augstu novērtētas mācības transplantācijas jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas