Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Trūcīgie dodas strādāt uz ārzemēm

Pagājušajā gadā Latvijā salīdzinājumā ar 2013. gadu samazinājies gan trūcīgo iedzīvotāju, gan garantētā minimālā ienākuma (GMI) saņēmēju skaits, liecina gan Centrālās statistikas pārvaldes, gan pašvaldību dati. Šī tendence turpinās arī šajā gadā. Tā, piemēram, ja 2013. gada janvārī GMI saņēmēju īpatsvars starp iedzīvotājiem bija 1,91%, tad 2014. gada janvārī tas samazinājās līdz 1,31%, bet 2015. gada janvārī – līdz 1,07%, liecina Labklājības ministrijas informācija.  
To, ka sarūk trūcīgo iedzīvotāju un GMI saņēmēju skaits, apliecina arī Dienas aptaujāto pašvaldību sociālajos dienestos. Tiesa, iemesli tam ir atšķirīgi. Ja Rīgā minētais sarukums ir skaidrojams ar bezdarba samazināšanos un ekonomiskās situācijas uzlabošanos, tad Ludzas un Pļaviņu novados to skaidro ar iedzīvotāju aizbraukšanu uz ārzemēm.

Apmaksā arī dzīvokli

Valstī noteiktais GMI ir 49,80 eiro, taču pašvaldības pēc saviem ieskatiem var noteikt arī lielāku GMI. To saņem personas, kuru ienākumi nepārsniedz valsts vai pašvaldības noteikto GMI līmeni. Tas nozīmē, ka ne visām trūcīgajām personām (ar ienākumiem līdz 128 eiro mēnesī) šis pabalsts pienākas. Turklāt jāņem vērā, ka cilvēkam, kura vienīgais ienākums ir, piemēram, ģimenes valsts pabalsts par vienu bērnu – 11,38 eiro mēnesī, pienākošais GMI tiek rēķināts no tā apmēra – 49,80 eiro – atskaitot minēto pabalstu par bērnu. Tādējādi arī skaidrojams tas, ka šā gada janvārī vidējais GMI pabalsta lielums uz vienu saņēmēju bija 37,13 eiro, lai gan minimālais GMI apmērs ir 48,90 eiro. Kā apliecina pašvaldību sociālie darbinieki, absolūtais vairums GMI saņēmēju ir cilvēki darbspējas vecumā, kuri ir bez darba.  

Valstī noteiktais GMI apmērs gan rada jautājumu, kā ar šādu summu var izdzīvot. Situācija dažādās pašvaldībās ir atšķirīga atkarībā no pašvaldības noteiktā GMI līmeņa. Rīgā saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem maksimālais GMI pabalsts, kuru var saņemt ģimene ar diviem bērniem, ir 241,88 eiro (56,91 eiro par katru pieaugošo un 64,03 eiro par katru bērnu). GMI saņēmēji var saņemt arī dzīvokļa pabalstu, kas paredzēts īres maksas un komunālo pakalpojumu, izņemot interneta un telefona, segšanai. Maksimālā platība, kura tiek apmaksāta, ir 32 kvadrātmetri vienam cilvēkam un 18 kvadrātmetri par katru nākamo ģimenes locekli. Maksimālā summa, kas tiek apmaksāta, ir 4,02 eiro par kvadrātmetru. Tomēr sociālā dienesta darbinieki mudina finansiālajās grūtībās nokļuvušos cilvēkus izvēlēties dzīvokļus ar tādu platību un tādu īres maksu, kuru spēs samaksāt, kad sāks strādāt un vairs nepienāksies pašvaldības pabalsts.  

Kā stāsta Rīgas Sociālā dienesta sociālie darbinieki Svetlana Čistjakova un Uldis Veidemanis, daudzi cilvēki labāk izvēlas sliktākus dzīvokļus, bet Rīgas centrā, nekā labākus dzīvokļus mikrorajonos, jo viņiem ir svarīgi, lai, neizmantojot transportu, varētu  nokļūt līdz tirgum, veikaliem, Nodarbinātības valsts aģentūras filiālei un zupas virtuvei, kā arī siltā ēdiena un pārtikas paku izdales vietai. 

Veselības problēmas

Taujāti, kādēļ cilvēki ilgu laiku ir bez darba, Čistjakova un Veidemanis min trīs galvenos iemeslus – pirmkārt, veselības problēmas, īpaši psihosomatiskas, piemēram, veģetatīvā distonija, otrkārt, dažāda veida atkarības, treškārt, valsts valodas nezināšana. Ir arī daļa GMI saņēmēju, kuriem trūkst motivācijas iekļauties darba tirgū. Sociālie darbinieki stāsta, ka ir bijis gadījums, kad kāda sieviete vēlējusies algā pēc nodokļu nomaksas saņemt 700 eiro, lai gan vienīgais darbs, kuru atbilstoši iemaņām varēja darīt, bija apkopējas darbs. "Psiholoģiski lielas problēmas ir tiem vīriešiem, kuri treknajos gados strādāja celtniecībā un saņēma lielu algu, tomēr būdami bez izglītības. Šiem cilvēkiem tagad grūti pārorientēties un iet strādāt par minimālo algu, jo viņi atceras, ka kādreiz pelnījuši lielu algu," darba meklētāju problēmas iezīmē Čistjakova. Savukārt bezdarbnieku ar augstāko izglītību nespējas iekļauties darba tirgū galvenie iemesli ir padomju laikā iegūtā, tagad novecojusī izglītība, kā arī valsts valodas nezināšana.

Visu Rūtas Kesneres rakstu Trūcīgie dodas strādāt uz ārzemēm lasiet trešdienas, 29.jūlija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas