Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Turpinot policijas reorganizāciju, plāno veidot Stratēģiskās attīstības dienestu

Turpinot darbu pie Valsts policijas (VP) reorganizācijas, policijā plānots veidot Stratēģiskās attīstības dienestu, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā skaidroja Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Trešdien komisijā VP priekšnieks deputātiem atskaitījās par līdz šim paveikto VP reorganizācijas ieviešanā.  Ķuzis skaidroja, ka iepriekš izveidotā darba grupa ir sagatavojusi vairākas rekomendācijas, kas būtu jāņem vērā realizējot policijas reorganizāciju.

Vairākas rekomendācijas Ķuzis jau iepriekš ir publiski atklājis, taču trešdien Saeimā izskanēja arī līdz šim publiski plašāk neminētas rekomendācijas, kā piemēram, ekspertu secinājums par to, ka policijā ir sadrumstalota stratēģija. Patlaban stratēģijas veidošana ir sadalīta pa nozarēm, piemēram, kriminālpolicijai, kārtības policijai un citām policijas struktūrvienībām ir savas stratēģijas.

Lai policija efektīvāk darbotos ir nepieciešama vienota stratēģiskā nodaļa, jo līdzīgs darba organizācijas modelis darbojas arī Ziemeļvalstīs. "Tagad, piemēram, personāla pārvalde sastāv no personīgo lietu uzskaites un personāla stratēģijas. Mēs plānojam nodalīt šo stratēģiju vienotā VP stratēģiskā blokā," uzsvēra Ķuzis.

Eksperti arī rosinājusi optimizēt VP centrālo aparātu, jo VP priekšniekam patlaban pakļautībā ir 18 cilvēki, kas ir par daudz. Patlaban gan turpinās darbs pie optimizācijas, līdz ar to vēl nevar pateikt kāds 2021.gadā izskatīsies centrālais aparāts.

Tāpat Ķuzis atkārtoja jau iepriekš vairākkārt publiski pausto, ka neviens no patlaban dienestā esošajiem policistiem netiks atbrīvots no darba.

Viņš gan pieļāva, ka reorganizācijas rezultātā dažiem darbiniekiem būs jāpamaina darbavieta. "Mēs vispār neizskatām iespēju, ka kādu cilvēku varētu atlaist," piebilda Ķuzis.

Jau ziņots, ka reorganizāciju plānots pabeigt 2021.gada 1.janvārī. Šovasar valdībā tika prezentēts reorganizācijas plāns.

Saskaņā ar valdībā prezentēto plānu, policijā iecerēts likvidēt tukšās amata vietas. 2018.gada izskaņā policijā bijušas 7836 amata vietas, tostarp 6885 amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi amata vietas. No tām paredzēts likvidēt 632 jeb 9,2%, paliekot 6253 amatpersonu amata vietām. 

Izmaiņas varētu skart arī iecirkņu skaitu. Reorganizācijas rezultātā iecirkņu skaitu varētu samazināt no 40 līdz 26, tomēr tā ir tikai sākotnēja iecere.

Reorganizācija arī paredz ieviest "universālā policista" principu, kas gan reaģētu, gan izmeklētu, gan nodarbotos ar prevenciju. Policisti nepieciešamo 1.līmeņa augstāko profesionālo izglītību apgūtu Valsts policijas koledžā.

Jau iepriekš policijā sāktie pasākumi paredz, ka lielākā daļa policistu strādātu uz ielām un tikai neliela daļa kabinetos, jo iedzīvotājiem ir svarīgi policijas sasniedzamība un atbilžu saņemšana uz saviem jautājumiem.

Pamatā saskaņā ar jauno plānu izmaiņas paredzētas tieši reaģēšanas jomā. Patlaban nereti policijai izbraukšana uz notikumu notiek vairākkārtīgi, taču saskaņā ar jauno plānu paredzēts, ka izbraukšana notiks tikai vienu reizi.

Tāpat VP vēlas arī atteikties no sev neraksturīgām funkcijām, piemēram, speciālo objektu apsardzes un komersantu rīkotu publiskos pasākumu uzraudzīšanas.

 

Top komentāri

Tana
T
Kad sis nespejnieks Kuzis tiks patriekts no amata, kuru vins nav spejigs pildit? Ir smiekligi, ka pec 30 gadiem, pec Levita vavulosanas par ziemelvalstu dzivesveida, Kuzis, ka iztapiga prostituta nu sak runat, ka LP ir japvieno pec ziemelvalstu parauga, un tad ir jautajums, kapec tad to sis nobarojies cukveidigais radijums nespeja to izdarit jau pirms gadiem 10 vai vairak? Ir jalikvide KNAB un ir LP jaatjauno ekanomisko noziegumu departaments, Latvijas valsti ir jabut vienai apvienotai pilicijai, nekas jauns nav jaizdoma, ne ari kaut kadas jaunas Ekanomisko noziegumu tiesas ko iecerejis kompleksos nomocitais punduritis Bordans.
VVZ
V
Gadījums no dzīves- manam radiniekam Maskačkā tika apzagts dzīvoklis. Pirmajā stāvā izsists logs, iekļūts caur logu, paņemts viss, kas pie rokas. Policija līdz notikuma vietai (netālu no Lāčplēša ielas, Maskavas ielā) pēc ziņojuma nodošanas brauca 4 stundas un 30 minūtes. Džeki, jūs neesat policija, jūs esat pornogrāfija, pie tam uz vienu roku ar dzīvokļu apkrāmētājiem! P.S. Arī uz šodienu lietā nav nekādas virzības. Ejiet ganīt teļus, biedri Ķuzi!
Kate
K
Vai ta jau nav vislatvijas sizofrenija visa Latvijas valsts parvalde, kuras amatos sez gadiem stulbi, nespejigi ielikteni, kuri neatbilst savam amatam, sakot ar Latvijas prezidenta amatu....... Nu kartejais policijas impotents veidos, kartejo, strategiskas attistibas dienestu.....visiem siem murgiem tiek bezjedzigi tereta Latvijas valsts nauda, bet pensionariem nepietiek naudas, lai tiem maksatu vinu nopelnitas pensijas, lai tie bada, slimibas, nabadziba nemokas......naudas nepietiek pedegogu algam, medmasu algam, bet visadu idiotisku biroji, agenturu veidosanai pietiek milijoniem.......Levits pieprasa ja 10 esosajiem padomniekiem vel papildus 3 padumniekus....valsts kancelejas plikpauris to vien dara ka kaukule sev un sev lidzigajiem izdzimteniem lielakas algas un visa veida privlegijas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas