Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tuvākajās divās dienās gaidāms zvaigžņu lietus

Tuvākajā divās dienās, 12.augustā un 13.augustā, debesīs būs novērojams meteoru plūsmas jeb tā dēvētā zvaigžņu lietus maksimums, aģentūru LETA informēja Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra pētnieks Juris Kalvāns.

Meteori ir sīkas daļiņas, kas milzīgā ātrumā nonāk Zemes atmosfērā un spilgti uzliesmo. Vairums daļiņu ir sīkākas par smilšu graudu, un tās sadeg, nenonākot līdz Zemes virsmai. Vienīgi lielākās daļiņas spēj sasniegt Zemes virsmu. Kā pastāstīja Kalvāns, ik gadu uz Zemes nokrīt kopumā ap 50 000 tonnu šo daļiņu.

Meteoru plūsmas tiek sauktas pēc tā, kurā zvaigznājā atrodas to radiants. Piemēram, Leonīdas vērojamas nākam no Lauvas zvaigznāja, bet augustā tiek novērotas Perseīdas, kas nāk no Perseja zvaigznāja puses.

Intensīvākā meteoru plūsma ziemeļu puslodes debesīs notiek decembrī, taču tad debesis bieži aizsedz mākoņi, kas traucē novērot šo parādību.

Augustā, kad debesis bieži ir skaidras, meteoru plūsma novērojama vislabāk. Zvaigžņu lietus visā tā krāšņumā vislabāk novērojams ārpus pilsētām, kur ir tumšāks, atzina Kalvāns.

Intensīva meteoru plūsma debesīs novērojama aptuveni vienu nedēļu augustā, bet maksimums, kad stundas laikā var saskaitīt līdz pat 100 meteoriem, ir 12. un 13.augustā. Šiem datumiem tiek pieskaņots arī amatieru astronomijas seminārs jeb nometne "Ērglis 2015", kas šogad norisināsies no 13. līdz 16.augustam Mālpilī un kur visiem interesentiem, kas iepriekš pieteikuši savu dalību, būs iespējams kopīgi vērot zvaigžņu lietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas