Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

TV3: Prognozes krīzes ilgumam ir no trīs mēnešiem līdz gadam

Lai darbotos ekonomika, ir nepieciešama brīva cilvēku kustība, kas pašlaik ir ierobežota. Pirmie cietušie ir tūrisms, transports, ēdināšana un pasākumu bizness, pēc kā seko ķēdes reakcija. Uzņēmumi cer uz valdības atbalstu un banku pretīmnākšanu, situāciju skaidro TV3 raidījums Nekā Personīga.

Covid-19 dēļ ir apstājies tūrisms, restorānu bizness, pasažieru pārvadājumi, slēgti muzeji, teātri un kino. Pircēju paliek arvien mazāk apģērba un sadzīves preču veikalos, tie saīsina darba laikus vai slēdzas ciet.

Veikali un pakalpojumi iedzīvotājiem ir tikai redzamā biznesa daļa, taču apgrozījuma kritums sagaidāms arī daudzās citās nozarēs. 

Ekonomikas stāšanās notiek strauji. Līdz šim rosīgā lidosta ir kļuvusi par stāvlaukumu vairāk nekā 50 lidmašīnām. Šonedēļ apturēti visi plānotie lidojumi no Rīgas. Latvijas kompānija airBaltic uzsākusi kolektīvo atlaišanu, plānojot atbrīvoties no pāris simtiem darbinieku.  Rīgā krasa pasažieru skaita krituma dēļ samazināts reisu biežums Rīgas satiksmes tramvajos, trolejbusos un autobusos. 

Trešdien par darba apturēšanu paziņoja arī ēdināšana uzņēmums Lido

Lido priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Gunārs Ķirsons skaidro, ka pastāvēja ļoti liels risks turpināt darbību, jo uzņēmums dienā apkalpoja 30 000 klientu, norādot, ka tas būtu liels risks visai sabiedrībai.

''Valsts dara visu maksimālo, mēs arī pieņēmām lēmumu, lai cik tas būtu skarbs, mums vajadzēja to darīt,'' saka Ķirsons.

Ķirsons norāda, ka pagaidām darbinieki ir bezalgas atvaļinājumā, taču uzņēmums gatavojas pieteikties uz valdības atbalstu.  

''Mums jau prasa citas organizācijās, kurām tiešām šodien trūkst darbinieku. Mēs ļaujam cilvēkam izvēlēties, bet mēs cīnāmies par katru savu darbinieku, lai neviens neaizietu projām,'' turpina Ķirsons.

Nekā personīga norāda, ka Lido 2018.gadā strādājis ar 42 miljonu apgrozījumu un valstij nodokļos nomaksāti 10 miljoni eiro. Visa uzņēmuma manta vairāku desmitu miljonu eiro vērtībā ir ieķīlāta Luminor bankā, ilgstoša dīkstāve neizbēgami radīs miljonu zaudējumus, skaidro raidījums.

Latvijas ekonomika līdz šī mēneša sākumam bija salīdzinoši veselīga. Banku un finanšu sistēma stabila, valstij labi kredītreitingi un iespējas lēti aizņemties. Atšķirībā no 2008. gada krīzes, valdībai un Latvijas bankai nav jāuztraucas un jātērē simtiem miljoni par nacionālās valūtas stabilitāti.

Tagad ir pienācis brīdis, kad desmit gadus ieturētā fiskālā disciplīna var nest augļus – ierobežojumi krīzē būs atslābināti, un valdība varēs salīdzinoši izdevīgi aizņemties krīzes seku mazināšanai, tāpat palīdzību  sola arī Eiropa Savienība, secina Nekā Personīga. 

Nedēļas sākumā valdība paziņoja par atbalstam pieejamu miljardu, līdz nedēļas beigām šī summa pieauga līdz diviem miljardiem. 

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norāda, ka pieaugums ir izveidojies sadarbībā ar visām Eiropas institūcijām. "No šiem diviem miljardiem 400 miljoni ir Eiropas Investīciju bankas atbalsts, kas ļauj šos līdzekļus tērēt kā finanšu instrumentu, palīdzot tiem uzņēmumiem, kas ir nonākuši krīzē. Tāpat arī Altum, no sākotnēji paredzētās 500 miljonu garantiju programmas, garantiju programmā ir 750 miljoni garantiju apjoms un kredītu apjoms ir 200 miljoni. Tātad ir stipri vairāk šie līdzekļi. Tas mums izbrīvē līdzekļus no tā, kas ir valsts kasē, un mēs valsts kasē atrodošo miljardu varam izlietot, lai atbalstītu cilvēkus," skaidro Reirs.

"Mēs paredzam, ka tas nenoteiktības laiks būs 2-3 mēneši, un tur mums ir jāpalīdz. Bet ir prognozes, ka tas var ievilkties uz pusgadu un gadu!" uzsver Reirs.

Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis netic atbalstam kādai nozarei, jo dažādiem uzņēmumiem ir dažādas situācijas.

''Visā rietumu civilizācijā šobrīd ir stipri populistiska politiskā sistēma, un līdz ar to notiek reakcija uz to, kurš ''skaļāk brēc'' un izvirza lielākas prasības, nevis tiek veidota saprātīga sabalansēta ilgtermiņa politika. Problēmas var rasties visur, tomēr ir jāskatās individuāli. Biznesam biedējošākais ir neskaidrība. Neviens nevar pateikt, vai ārkārtas situācija ilgs trīs mēnešus, pusgadu vai gadu. Krīzes skartajam biznesam zaudējumi ir katru dienu. Nelieli uzņēmumi bez apgrozījuma ilgi izvilkt nevar, tāpēc valdībai jārīkojas ātri," skaidro Rungainis.

Rungainis ir pārliecināts, ka pasaules ekonomika nesabruks, un tas tiks panākts ar naudas drukāšanu un liešanu sistēmā. Tas arī būs iemesls, kāpēc bankas varētu nebūt tik mežonīgas kā pēc 2008.gada krīzes.

Šobrīd bankas solās būt pretimnākošas uzņēmējiem. Sola kredīta brīvdienas un termiņu pagarinājumus, kad pamatsumma nav jāmaksā,  dažas arī neprasīšot komisijas par līgumu pārrakstīšanu. Tik klientiem esot savlaicīgi jānāk un jārunā. 

''Banku bizness ir balstīts uzticībā. Ja bankai būs daudz sliktu, nenodrošinātu kredītu, tā var zaudēt savu aizdevēju uzticību. Tādā gadījumā bankai aug aizņemšanās likmes, vai pat neviens tai savu naudu nedod. Palīdzība grūtībās nonākušiem uzņēmumiem automātiski nozīmē, ka palielinās riski. Bankai jāveido uzkrājums, vai jāprasa papildu garantijas,'' akcentē Swedbank Uzņēmumu finansēšanas atbalsta daļas vadītājs Jānis Paiders 

''Jebkuru atlaidi, jebkuru restrukturizācijas instrumentu, kuru mēs tagad pielāgotu kredītam, mums būtu jāuzskata jau par tādu, kuru ietekmē šī kredīta spēju atmaksāt. Mums šis aizdevums būtu jāvērtē tā, it kā viņš būtu nonācis jau finansiālās grūtībās. Tādā veidā var izveidoties situācija, ka lielāko daļu no kredīta portfeļa mēs uzskatīsim, ka viņi ir finansiālās grūtībās, kaut gan patreiz mēs to varētu vērtēt, ka tās ir pārejošas īslaicīgas grūtības tieši šīs vīrusa krīzes rezultātā, un nesamazināt portfeļa kvalitāti tik strauji," skaidro SEB banka prezidente.

Kredītiestādes gaida Eiropas Centrālās bankas (ECB) skaidrojumu, vai  tās drīkstēs vīrusa krīzes kredītu atvieglojumus neieskaitīt pie šaubīgiem kredītiem.

Piektdien ECB paziņoja, ka notikumi būs elastīgi. Ieteicamais risinājums ir valsts garantiju piesaistīšana. Bankas uzskata, ka ar valdības lemtajiem 750 miljoniem kredītu garantijām sākumam pietikšot, bet ir skaidrs, ka vajadzēs vēl, tā Nekā Personīga.

Top komentāri

hmm
h
"nenoteiktības laiks būs 2-3 mēneši. Bet ir prognozes, ka tas var ievilkties uz pusgadu un gadu!" Ministrs tēlo, ka neko nav sapratis. Ķīna ar stingriem pasākumiem ir apturējusi epidēmijas izplatību 3 mēnešu laikā. Epidēmijas epicentrā totālā izolācija turpinās joprojām un nevar zināt, cik ilgi tā turpināsies. Tātad, pat Uhaņai nevar prognozēt epidēmijas ilgumu. Savukārt Eiropā šādi stingri pasākumi vispār netiek veikti. Par kādiem 2-3 mēnešiem var runāt? Visstingrākie "eiropeiskie pasākumi" ir Itālijā un Spānijā un tur tie nav palīdzējuši apturēt epidēmiju. Mazā Itālija jau ir apsteigusi lielo Ķīnu gan mirušo skaitā (kas nozīmē, ka stāvoklis Itālijā ir 23 reizes smagāks nekā Ķīnā), gan mirstības līmenī. Vēl mazākā Spānija tūlīt apsteigs Ķīnu absolūtajos skaitļos. Citas valstis vēl joprojām domā, ka Itāliju un Spāniju ir skaris kāds "karstuma vilnis", kas citām valstīm nedraud, tāpēc turpina nedarīt to, kas būtu jādara. Izskatās, ka liberāļi tic cerībām vairāk nekā kristieši Kristum.
reptilis
r
..faktiski ,krīze parāda,ka tikai uz patēriņu un apkalpojošo sfēru orientēta valsts un sabiedrība nevar pastāvēt....tā,kā nāksies ierobežot importu dzīvību nodrošinošajām precēm ,jo pat ES nespēj nodrošināt vajadzīgo un vai nu tas būs kopīgs ES lēmums vai katra valsts to darīs atsevišķi....jo, no politikāņiem pēc krīzes vēlētāji pajautās - kā tas nākas ,ka ES nespēja nodrošināt - ne maskas..,ne zāles ..,ne elpošanas aparātus...,ne ātru kopēju lēmumu pieņemšanu..., ne ārstu nodrošināšanu ar vienreizējiem kombenizoniem ...u.t.t......,tas viss tiks prasīts...,un protams ,par daudzajiem mirušajiem radinieki ,es ceru,ka arī pajautās.
Nu,
N
ļoti "izdevīgi" kreditoriem. Apsveicu! Tā teikt, pasākums izdevīgs ir tikai administratoram.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas