Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ugunsgrēka vietā Stradiņos, iespējams, bijuši baloni ne tikai ar skābekli; VUGD ne apstiprina, ne noliedz

Ugunsgrēka vietā Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā bijuši ne tikai skābekļa baloni, bet konstatēta arī skābekļa un slāpekļa, gan ogļskābās gāzes un oglekļa dioksīda klātbūtne nelaimes brīdī, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šo informāciju ne apstiprina, ne noliedz.

VUGD pārstāve Inga Vetere Panorāmai šo informāciju nevarēja ne apstiprināt, ne noliegt. "Bija ugunsgrēks un sprādziens. Lai precīzi noteiktu iemeslus, jātaisa ekspertīze un izmeklēšana. Nevaru ne noliegt, ne apstiprināt," sacīja I.Vetere. Jautāta, kas bija pirmais - sprādziens vai ugunsgrēks, I.Vetere sacīja, ka ugunsdzēsēju ierašanās brīdī tie bijuši vienlaicīgi. Tomēr viņa uzsvēra, ka atbildes uz šiem jautājumiem būs skaidras, kad eksperti noteiks ugunsgrēka cēloņus.

"Ir ļoti maz iestāžu, par kurām varam teikt, ka nav neviena pārkāpuma. Un tādas pārbaudes tiek veiktas. Un kad veicām pārbaudi, tad nebija neviena telpa, kas jāslēdz. Tādu lielu pārpākumu nebija. Un ugunsdrošības eksperti bija uz vietas un izvērtēs, kā bija toreiz un tagad," sacīja I.Vetere.

Jau vēstīts, ka piektdienas rītā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā skābekļa balonu eksplozijas rezultātā izcēlies ugunsgrēks, kurā cietuši divi cilvēki, bet evakuēti 170.

Cietušie - 47 gadus vecs vīrietis ir guvis abu plaukstu termiskos apdegumus, bet otrs - 70 gadus vecs vīrietis guvis abu plaukstu, abu roku un krūškurvja apdegumus. Ārsti norādīja, ka gados vecākā cietušā stāvoklis ir "stabili smags".

Panorāma arī ziņo, ka pēc sprādziena slimnīcas pārstāvji sola uzlabot skābekļa balonu uzglabāšanu. Savukārt Veselības ministrija nezinot, cik daudzās valsts slimnīcās skābekļa baloni atrodas slimnīcas telpās.

Televīzija ziņo, ka atbilstoši drošības noteikumiem drošai skābekļa padeves sistēmai sevī jāietver gāzes tornis un atsevišķi izbūvēta sadales telpa. Stradiņa slimnīcas tādas nebija.

Paula Stradiņa slimnīcas skābekļa piegādātājs uzņēmums AGA skaidro, ka parasti skābelis tiek turēts atsevišķā tvertnē, no kuras to novada uz atsevišķi izbūvētu sadales telpu, bet tālāk - uz slimnīcas korpusiem. Tāpat parasti ir izbūvēta atsevišķa ēka, kur atrodas skābekļa rezerves krājumi. Stradiņa slimnīcā tā nebija.

"Es nezinu, kā ir uzbūvētā šī sadales telpa, līdz ar to es nevaru komentēt. Es pieļauju, ka atsevišķi atzari tika baroti arī no šīs telpas, un tāpēc šie te baloni tur glabājās," sacīja uzņēmuma vadītājs Olavs Ķiecis. "Otrs iemesls noteikti ir tas, ka līdzekļu ekonomijas rezultātā netika uzbūvēta atsevišķa gāzu noliktava, bet tie baloni glabājās pēc veciem paradumiem tur, kur viņi glabājās."

O.Ķiecis uzsver, ka skābekļa baloni esot testēti un droši, tādēļ sprādziena iemesli jāmeklē citur. Šai versijai atbilst arī aculiecinieku stāstītais, kuri teikuši – vispirms bija dūmi, bet sprādziens – pēc tam, vēsta Panorāma

Televīzija arī ziņo, ka daudzās citās ārstniecības iestādēs, piemēram, Bērnu Klīniskajā Universitātes slimnīcā un Gaiļezerā ieviesta moderna sistēma. "Pa pazemes vadiem mums šīs gāzes aiziet līdz pat visiem blokiem – terapijai, ķirurģijai, reanimācijai. Protams, mums ir arī mazie skābekļa baloniņi, bet tie ir tie, kas ir domāti pacienta pārvadāšanai līdz ar gultu," stāsta Gaiļezera slimnīcas galvenais ārsts Ēriks Kārkliņš.

Stradiņa slimnīcas Medicīnas tehnoloģiju departamenta direktors Uldis Jaspers gan noliedz, ka ēkas pagrabā būtu izveidota skābekļa rezervju krātuve. "Tur neglabājās nekāds apjoms liels ar pilniem baloniem, tā ir vieta, kur tiek tukšie baloni aiztransportēti atpakaļ piegādātājam uzpildīt viņus," Panorāmai norādīja U.Jaspers.

Viņš arī uzsvēra, ka nākotnē skābekļa sadales telpa tiks izveidota atbilstoši modernākajām prasībām.

Panorāma arī vēsta, ka piektdienas vakarā skābekļa terapijas nodrošināšana slimnīcā ir pilnībā atjaunota.

Jau rakstīts, ka no sestdienas, 3. augusta, plkst. 9 tiks atsākta neatliekamās palīdzības sniegšana kardioloģiskajiem pacientiem pilnā apmērā, portālu Diena.lv informēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Sestdien ierobežotā apjomā slimnīcas personāls atsāks palīdzību sniegt arī cita profila pacientiem, sacīja L.Sīle. Rīt arī būs zināms, kad slimnīca sāks strādāt normālā režīmā.

Tiem iedzīvotājiem, kuri paši vēlas nogādāt slimnieku ārstniecības iestādē, lai saņemtu neatliekamo medicīnisko palīdzību, slimnīca lūdz doties uz citām ārstniecības iestādēm līdz brīdim, kamēr Stradiņa slimnīca atjauno darbu ierastā režīmā.

Slimnīcas vadība pateicas visiem iesaistītajiem operatīvajiem dienestiem un slimnīcas personālam par to, ka tik ātri atjaunota infrastruktūra un slimnīcas darbība. L.Sīle norādīja, ka tuvinieki par Stradiņu slimnīcas pacientiem var iegūt informāciju, zvanot pa tālruņa numuru 67069600.

Kā vēstīts, saistībā ar ugunsgrēku, kas piektdienas rītā izcēlās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas 32.korpusa pagrabā, Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma XVIII nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu", portālu Diena.lv informēja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Dairis Anučins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas