Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Uzpeld meli Vīķes-Freibergas pulksteņa lietā

Vairas Vīķes-Freibergas vēlmes dēļ viņas padotie bijuši spiesti vispirms izgudrot shēmu, lai izkrāptu no valsts viņai, prezidentes amatā esot, dāvinātu rokaspulksteni, bet pēc tam vēl arī izdomāt, kā apmānīt šīs lietas izmeklētāju, un visas šīs darbības notikušas ar eksprezidentes ziņu. Šāda satura oficiālus paskaidrojumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) šā gada aprīļa beigās sniedzis bijušais Vīķes-Freibergas kancelejas vadītāja vietnieks Juris Ruško.

Senā "pulksteņa lieta"

2008. gada jūnija beigās mediji ziņoja – atvadoties no Valsts prezidentes posteņa, Vīķe-Freiberga, iespējams, nepamatoti un nelikumīgi tikusi pie gandrīz tūkstoš latu vērtas "dāvanas" uz valsts rēķina. Runa bija par viņai savulaik uzdāvinātu ekskluzīvu Rado markas rokaspulksteni. Kaut gan oficiāli tas jau 2007. gada jūlijā, beidzoties prezidentes pilnvarām, kā oficiāli par sabojātu un nederīgu atzīts bija norakstīts un iznīcināts, tas – vai tam ārkārtīgi līdzīgs laikrādis – uz Vīķes-Freibergas rokas svinīgos pasākumos bija redzams arī gadu vēlāk, turklāt – nešķita ne sabojāts, ne defektīvs, ne galēji nolietots.

Pēc publikācijām KNAB sāka pārbaudi, kas aprobežojās ar iesaistīto personu paskaidrojumu uzklausīšanu. Turklāt īpašiem cilvēkiem tika piemērota īpaša attieksme: Vīķe-Freiberga uz KNAB netika izsaukta, tā vietā biroja izmeklētājs Kaspars Dreimanis pieteicās vizītē pie viņas mājās. Šī apmeklējuma laikā 2008. gada 25. augustā izmeklētājs fiksēja šādu eksprezidentes skaidrojumu par šo un vēl vienu prezidentūras laikā saņemtu laikrādi: "Pulksteņi, par kuriem man tiek uzdoti jautājumi, manā rīcībā nav bijuši un nav. Es atpirku dažādas mantas no valsts par aptuveni 10 000 latu, bet šie divi pulksteņi, par kuriem man tiek jautāts, nekādā veidā nenonāca manā rīcībā."

Dreimanis gan palūdza Vīķei-Freibergai uzrādīt rokaspulksteni, kas bija fiksēts mediju pamanītajās fotogrāfijās. Taču izrādījās, ka eksprezidentes uzrādīšanai jau sagatavotajam pulkstenim ir cits reģistrācijas numurs nekā viņai savulaik dāvinātajam.

Vīķes-Freibergas paskaidrojumi pilnībā sakrita arī ar viņas bijušā kancelejas vadītāja vietnieka Ruško KNAB vienpadsmit dienu iepriekš sniegtajiem paskaidrojumiem – pulkstenis kā nederīgs un defektīvs ir norakstīts un iznīcināts. Tiesa, zināma pretruna bija saskatāma. Kaut gan Ruško par pulksteni apgalvoja, ka "prezidentei tas ļoti patika, un tāpēc viņa to ļoti bieži lietoja visu septiņu gadu laikā", viņa tomēr it kā bija ļāvusi to iznīcināt: "Es pats personīgi šos pulksteņus ievietoju maisā, kas tika nodots utilizācijai, līdz ar to ir pilnīgi izslēgta iespēja, ka tie varēja nonākt Vīķes-Freibergas rīcībā." KNAB izmeklētājam nebija vēlmes iedziļināties pretrunās, tāpēc jau septembrī tika pieņemts lēmums atteikties sākt kriminālprocesu. Tiesa, tika atzīts, ka pulksteņa norakstīšanā bijuši pārkāpumi, "nepilnīgi un kļūdaini dokumentējot darbības ar pamatlīdzekļiem", taču vienalga –  "pārbaudes laikā iegūtā informācija nedod pamatu apšaubīt, ka minētie pulksteņi netika iznīcināti", bija minēts Dreimaņa ziņojumā.


Jauni fakti liek atzīties

"Jā, vainīgs, ka samelojos," tā tagad, gandrīz deviņus gadus pēc KNAB pārbaudes, atzīst tas pats Ruško. Šī viņa atzīšanās par to, kas patiesībā 2007. un 2008. gadā notika saistībā ar eksprezidentes iemīļoto rokaspulksteni, gan nekādā veidā nav saistīta ar ierunājušos sirdsapziņas balsi. Šā gada 27. aprīlī bijušajam Vīķes-Freibergas "lietu kārtotājam" paskaidrojumi KNAB izmeklētājam Kasparam Abramčikam bija jāsniedz saistībā ar jauniem faktiem tajā pašā "pulksteņa lietā". Būtiskākie no tiem ir šā gada pavasarī KNAB saņemtie Vācijas internetveikala luxus-uhrenhandel.de pasūtījuma dokumenti, kuri rāda – 2008. gada 22. jūlijā (dažas dienas pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka publikācijām par Vīķes-Freibergas pulksteni patiešām sekos KNAB izmeklēšana) šajā veikalā pirkumu veicis kāds Latvijas iedzīvotājs. Šis cilvēks bijis Rīgā, Kapseļu ielā, dzīvojošais Andris Ruško, kurš par 989 eiro nopircis precīzi tādu pašu Rado Cerix Mini rokaspulksteni, kāds gadu iepriekš Valsts prezidenta kancelejā it kā bija norakstīts un iznīcināts. Turklāt pircējs vēl bija iztērējis 55 eiro, lai ar UPS kurjerpastu pie rokaspulksteņa tiktu iespējami ātri.

Tā nav uzvārdu sakritība – rokaspulksteņa pircējs bija Ruško dēls. Tieši par viņu Ruško šopavasar KNAB izmeklētājam tad arī skaidroja, ka "mans dēls Andris Ruško ne pie kā nav vainīgs, viņš nopirka tikai Rado pulksteni, jo es palūdzu". Šī iemesla dēļ Ruško tad arī bijis spiests beidzot atklāt patiesību par senajiem notikumiem.

Lai lasītu bijušā Vairas Vīķes-Freibergas kancelejas vadītāja vietnieka Jura Ruško paskaidrojumu KNAB izmeklētājam Kasparam Abramčikam 2017. gada 27. aprīlī, klikšķiniet šeit - Paskaidrojums

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 19.septembra, numurā!

Top komentāri

ak mērogi
a
Lembergs, lasot šādus rakstus, vārtās smieklos.
Logičeskijs
L
Katram cilvēkam Latvijā nāks tikai par labu arvien jaunas liecības un fakti par godīgumu, neblēdīšanos, krietnumu utt.
vārna
v
cik gan seklam ir jābūt cilvēciņam, lai shēmotu par kautkādu spīdīgu bleķa gabalu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas