Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vāc parakstus, lai ES nevarētu lemt par latviešu valodas normām

Portālā Manabalss.lv vāc parakstus par izmaiņām Valsts valodas likumā, nosakot, ka Eiropas Savienības (ES) lēmumi nevar noteikt latviešu valodas terminus pretēji latviešu valodas normām.

"Nē ES diktātam valodas lietās" - ar šādu saukli savu iniciatīvu pieteicis Ansis-Ataols Bērziņš. Viņš uzskata, ka Eiropas Savienība Latvijai sākusi diktēt tādas lietas, kurām jābūt suverēnas valsts un tās iedzīvotāju pārziņā, proti, tā nosaka latviešu valodas terminus pretēji latviešu valodas normām.

"Valsts valodas likumā jāiekļauj pants, kurš paredzētu, ka šādās situācijās ES lēmumi Latvijā nav spēkā. Sabiedrībai pašai ir jāizlemj, kā tā ko latviski sauks un rakstīs, tai skaitā Eiropas vienotās valūtas nosaukumu," uzsver Bērziņš.

Viņš piedāvā Valsts valodas likumu papildināt ar 27.pantu: "Starptautiskām institūcijām, tai skaitā savienībām, kurās sastāv Latvijas Republika, nav tiesību lemt par latviešu valodas normām. Jebkādi starptautisku institūciju lēmumi attiecībā uz latviešu valodu, kas ir pretrunā Latvijas normatīvajiem aktiem, nav spēkā Latvijas Republikas teritorijā."

Par iniciatīvu vispirms jāsavāc vismaz 100 domubiedru parakstu, bet pēc tam to izvērtēs portāla juristi, kas lems par 10 000 parakstu vākšanas sākšanu.

Jau vēstīts, ka Saeima 31.janvārī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma eiro ieviešanas likumu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus. Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

Eiro ieviešanas likumā Eiropas vienotā valūta tiek rakstīta "euro". Kā ziņots, valdība iepriekš uzdeva Tieslietu ministrijai pārliecināt Eiropas Centrālo banku un Eiropas Komisiju, ka literārā valodā ir pieļaujams lietot vārdu "eiro".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas