Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vāc parakstus par personu atbrīvošanu no valsts nodevas civillietās pret Latviju

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana, lai civilpersonas atbrīvotu no valsts nodevas civillietās pret Latviju.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta jurista palīdze Ilvija Brence. Viņa ir pārliecināta, ka nepieciešams uzlabot tiesībsargājošo iestāžu darbību un atbildību ikviena Latvijas iedzīvotāja priekšā, vienlaikus panākot, ka ikvienam iedzīvotājam, kura tiesības ir aizskārusi tiesībsargājošā iestāde, ir pieejama tiesa, lai prasītu atbildību par radīto aizskārumu.

Lai ieviestu šādas pārmaiņas, Brence rosina papildināt Civilprocesa likumu, paredzot, ka kā izņēmumi no vispārīgiem noteikumiem par tiesas izdevumiem ir arī prasītāji lietās par kaitējumu, kas radies izziņas iestādes, prokuratūras vai tiesas nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā.

Atbrīvojot no valsts nodevas iekasēšanas prasībās pret valsti, Latvijas sabiedrība aktīvāk izmantotu savas tiesības un vērstos tiesā aizskarto tiesību aizstāvībai, tādējādi minimizējot "tiesībsargājošo iestāžu nihilismu, uzlabojot šo iestāžu darbību un atbildību", ir pārliecināta Brence.

Viņa uzsvēra, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki algu saņem no nodokļu maksātāju samaksātajiem nodokļiem un tādējādi viņi ir atbildīgi nodokļu maksātāju priekšā. Viņasprāt, personai, kura iesniegs prasību tiesā pret Latvijas Republiku, nebūtu jāmaksā valsts nodeva, lai pierādītu, ka tiesībsargājošās iestādes, kuru pienākums ir likumības uzraudzība, noziedzīgu nodarījumu izmeklēšana un atklāšana, patiesības noskaidrošana, taisnīga tiesas spriešana, cilvēktiesību ievērošana, personu aizsardzība, neveic savus tiešos pienākumus atbilstoši likumam

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas