Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vācijas tiesa atzīst Parex bankas Minhenes filiāles vadītāja Putņa atlaišanu par prettiesisku

Ceturtdien Vācijas Federālā darba tiesa atzina, ka AS Parex banka Minhenes klientu apkalpošanas centra vadītāja Roberta Putņa atlaišana 2008.gada decembrī bijusi prettiesiska un nav spēkā no darba uzteikšanas brīža, portālu Diena.lv informēja R.Putnis.

Spriedums nav pārsūdzams un ir stājies spēkā ar tā pasludināšanu.

R.Putni no darba atbrīvoja valdības ieceltās Parex bankas valdes pirmajā darba dienā 2008.gada 9.decembrī. Uzteikumu Berlīnes-Brandenburgas federālās zemes darba tiesa jau pērn apelācijas kārtībā atzina par prettiesisku, taču Parex banka to pārsūdzēja kasācijas kārtībā Federālajā darba tiesā.

Uzteikumu R.Putnim un viņa abām kolēģēm Parex banka pamatoja ar štatu samazināšanu.

"Ilgāk kā divus gadus ilgušās tiesvedības laikā, neskatoties uz darbinieku trūkumu, Parex banka nebija gatava ne alternatīviem darba tiesību instrumentiem, ne mierizlīgumam, ne tiesvedības pārtraukšanai, atjaunojot darbiniekus amatā, lai gan attiecīgās tiesu palātas banku uz to vairākkārt aicināja," portālam norādīja R.Putnis. Bijušais Parex bankas darbinieks stāsta, ka, banka prettiesiski neizsniedzot raksturojumu, "likusi šķēršļus Putņa iespējām atrast jaunu darbu".

Pērn sākumā Parex banka tiesā pieprasīja R.Putnim uzlikt 250 000 eiro naudas sodu un sešu mēnešu arestu, ja viņš turpinās publiski apgalvot LTV raidījumam De facto iepriekš teikto, ka "atbildīgie Parex Vācijas darbinieki ir apzināti maldinājuši tiesu, lai panāktu sev vēlamo rezultātu".

R.Putnis skaidroja, ka Parex banka tiesā apgalvojusi, ka slēdz Minhenes filiāli, bet starplaikā uz Minheni pārcēla visu Berlīnes biroju. Parex banka vēl jūnijā esot maldinājusi sabiedrību saistībā ar tiesvedību par darba raksturojuma izsniegšanu.

R.Putnis līdz šim brīdim nav saņēmis valdes priekšsēdētāja Gviljamsa atbildi uz savu šā gada 13.maija protestu pret bankas izplatīto nepatieso informāciju.

Lai gan formāli R.Putnis un viņa abas kolēģes ar šo spriedumu skaitīsies atjaunoti darbā, saskaņā ar Vācijas tiesībām viņiem nepienākas nekādas papildu kompensācijas. Taču atlaistajiem darbiniekiem ir tiesības uz ieturēto algu kopš atlaišanas brīža, no kuras par labu Parex bankai ir atvelkami viņu starplaikā gūtie ienākumi, kā arī saņemtie valsts pabalsti, kurus Parex bankai būs nepastarpināti jāatlīdzina Vācijas valstij.

"Ceru, ka ar šo augstākās judikatūras precedentu esmu palīdzējis daudzajiem Latvijas un citu jauno ES dalībvalstu darba ņēmējiem Vācijā, kas pārrobežu darba attiecībās ir pakļauti darba devēju patvaļai. No otras puses man kā Latvijas pilsonim ir patiess kauns un nožēla par šādu Latvijas valsts uzņēmuma un mana darba devēja starptautisku blamāžu, kas bija novēršama profesionālā un tiesiskā veidā," spriedumu komentēja R.Putnis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas