Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
17. jūnijā plānota farmācijas uzņēmuma Olainfarm akcionāru pilnsapulce

Vai Kārlis Krastiņš nogremdēs Prudentia?

Daudzos skandālos ierautais farmācijas uzņēmums a/s Olainfarm šā gada maija vidū piedzīvoja kārtējo satricinājumu saistībā ar iespējamu liela mēroga krāpšanas mēģinājumu, kura novēršanai tika iesaistīta pat Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, un rezultātā tika aizturēti divi Čehijas pilsoņi.

Televīzijas raidījums Nekā personīga ziņoja, ka tā rīcībā nonākušie dokumenti liecinot, ka līdz ar abu Čehijas pilsoņu pārstāvēto uzņēmumu pie farmācijas uzņēmuma Olainfarm akcijām bija iecerējuši tikt divi ar neviennozīmīgu reputāciju apveltīti a/s Olainfarm padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš, kuri turklāt ir zaudējuši farmācijas uzņēmuma lielāko akcionāru uzticību. Šis nav pirmais gadījums, kurā šie personāži piesaistījuši uzmanību gan sev, gan pieredzējušajam un savulaik ar nevainojamu reputāciju apveltītajam konsultāciju un korporatīvo finanšu uzņēmumam Prudentia


Arī Liepājas metalurga "veiksmīgā" konsultēšana

Jāatgādina, ka farmācijas uzņēmuma Olainfarm padomes loceklis Kārlis Krastiņš ir dažādos skaļos procesos iesaistītā konsultāciju un korporatīvo finanšu uzņēmuma Prudentia valdes priekšsēdētājs. Šis Krastiņa pārstāvētais uzņēmums bijis tiešā veidā iesaistīts savulaik nopietnās finanšu grūtībās nonākušās, bet nu jau likvidētās a/s Liepājas metalurgs maksātnespējas administrēšanas un vēlāk arī neveiksmīgos pārdošanas procesos. 

Turklāt vērā ņemams ir fakts, ka Liepājas metalurga sāgā publiski parādās Krastiņa un Velmera kopīgā darbība un savstarpējā saistība, ko apliecina arī aktīvā sadarbība šolaiku dažādajos notikumos, tostarp a/s Olainfarm skandālos. Proti, kad 2013. gadā tika pasludināta Liepājas metalurga maksātnespēja, par uzņēmuma administratoru tika iecelts Velmers, par kura "saimniekošanas sekmēm" uzņēmuma administrēšanā un vērā ņemamajiem personīgajiem ienākumiem no Liepājas metalurga administrēšanas medijos aprakstīts gana plaši. Savukārt konsultāciju un korporatīvo finanšu uzņēmums Prudentia sākotnēji tika apstiprināts par Liepājas metalurga kreditoru kluba finanšu konsultantu, bet 2014. gadā ar Prudentia tika noslēgts līgums par Liepājas metalurga metalurģijas rūpnīcas pārdošanu starptautiskā piedāvājumā, kurš tā paša gada rudenī noslēdzās ar līguma noslēgšanu ar Ukrainas uzņēmumu KVV Group, kas bija apņēmies samaksāt 107 miljonus eiro desmit gadu garumā.

Lai gan darījums beigās faktiski nenotika, turklāt KVV Group par to pat neveiksmīgi tiesājās ar Latvijas valsti, zaudējot tiesas strīdā par investīciju aizsardzību, Prudentia mājaslapas sadaļā Pieredze aizvien šis "investora piesaistīšanas darījums" atspoguļots kā Prudentia veiksmes stāsts. Pēc neveiksmīgā darījuma ilgāku laiku ar bijušā Liepājas metalurga mantas pārdošanu nesekmējās, līdz šā gada aprīlī mediji ziņoja, ka Liepājas metalurga pēctecis SIA FeLM konkursa kārtībā izvēlējies un noslēdzis līgumu ar kādu Turcijas uzņēmumu par Liepājas metalurga atlikušo aktīvu, tostarp metāla kausēšanas krāsns, iegādi un 200 miljonu eiro investīcijām uzņēmuma attīstībā.

Taču šeit jau atkal "uzpeld" Prudentia, kā arī Krastiņa un Velmera vārdi. Proti, kā ziņo izdevums Nra.lv: "Taču optimismu par turku solījumiem atpirkt no Latvijas reiz ukraiņiem pārdoto Liepājas metalurga krāsni un ieguldīt aptuveni 200 miljonus eiro, lai krāsni iedarbinātu, samaitāja pēdējo nedēļu rosība valdības kuluāros. Rosības mērķis – darījumā starp Liepājas metalurga mantiniekiem un turkiem no valsts puses piesaistīt tos pašus pazīstamos personāžus – Velmeru un Krastiņu."
 

Vienojošais Parex un Latvijas krājbankai 

Skandāli un domstarpības, protams, atstāj iespaidu arī uz komandas sastāvu un speciālistu līmeni. Nozarē atzīmē, ka Prudentia rindas kļuvušas šķidrākas kopš Krastiņa pievienošanās, kas aizsācies ar Prudentia dibinātāja Jāņa Lielcepures aiziešanu. Tiek secināts, ka tieši Lielcepures nespēja sastrādāties ar Krastiņu un tolerances trūkums pret shēmošanu ir bijis šīs atdalīšanās galvenais iemesls. 

Prudentia kā cienījama konsultanta reputāciju aizēnojis ne tikai Liepājas metalurga stāsts, bet nu jau arī virkne citu finansiāli gana lielu konsultāciju darījumu, kuriem arī ir ne īpaši pozitīva reputācija. To vidū ir nacionālās aviokompānijas airBaltic investora nesekmīgā meklēšana, valdības konsultēšana bijušās Parex bankas pārņemšanas laikā, bankrotējušās Latvijas krājbankas saistību un aktīvu restrukturizācijas procesā, par kuru rezultātiem vēl šodien notiek plašas diskusijas, taču vienlaikus tas bijis ienesīgs bizness Krastiņa pārstāvētajai Prudentia.


Olainfarm un Prudentia izvēles priekšā

Uzmanību nesenajiem farmācijas uzņēmuma Olainfarm notikumiem pievērš arī tiesībsargājošās iestādes. Drīzumā redzēsim, kādu iespaidu tas atstās uz vairākos skandālos iepītajiem finanšu konsultantiem un rada šaubas par Krastiņa nākotni Prudentia rindās. Kamēr čehu iespējamās krāpšanas lietā šobrīd vēl nav skaidrs Krastiņa procesuālais statuss, tikmēr arī trīs lielākās a/s Olainfarm īpašnieces kategoriski pieprasa Krastiņa un Velmera atkāpšanos no farmācijas uzņēmuma padomes locekļu amatiem saistībā ar uzticības zaudēšanu, tomēr patlaban izskatās, ka abi kungi neplāno šo prasību pildīt. 

Turklāt jāpiebilst, ka reputācijas problēmās iedzīvojies un akcionāru uzticēšanos varētu būt zaudējis arī uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Gundars Bērziņš. Līdz ar to paredzams, ka savus amatus visi trīs piespiedu kārtā zaudēs jau 17. jūnijā paredzētajā Olainfarm akcionāru pilnsapulcē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas