Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vairāk kā puse iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā netiek rūpīgi ievēroti darba drošības noteikumi

Aptaujā noskaidrots, ka 53% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka mūsu valstī drīzāk netiek rūpīgi ievēroti darba drošības noteikumi, lai izvairītos no nelaimes gadījumiem darba vietā, kamēr vien 35% uzskata, ka noteikumi tiek ievēroti atbilstoši darba drošībai.

Jaunākie aptaujas dati liecina, ka, pamanot acīmredzamu darba drošības noteikumu pārkāpumu, piemēram, drošības ķiveres nevalkāšanu daudzstāvu ēkas remontdarbu laikā, 42% aptaujāto iedzīvotāju par pārkāpumu drīzāk neaizrādītu, kamēr vēl teju tik pat daudz jeb 41% aptaujāto par to drīzāk aizrādītu. 

Kā norāda “Lindstrom” eksperti, fakts, ka 42% aptaujāto neaizrādītu par acīmredzamu drošības noteikumu pārkāpumu, norāda uz nevēlēšanos personīgi iejaukties darba drošības jautājumos. “Datus varētu skaidrot ar dažādiem faktoriem, piemēram, zemu risku apzināšanos, nepietiekamu informētību par drošības prasību nozīmi, vai arī ar uzskatu, ka drošība ir katra individuālā vai darba devēja atbildība. Tomēr dati rāda arī pozitīvu tendenci - teju puse jeb 41% aptaujāto izvēlētos arī aizrādīt par drošības pārkāpumiem, kas liecina, ka daļa sabiedrības ir gatava iesaistīties, lai preventīvi novērstu darba drošības pārkāpumus,” skaidro Ivars Šmits, tekstila nomas uzņēmuma “Lindstrom” vadītājs Latvijā.

Pēc Valsts darba inspekcijas rīcībā esošās informācijas laikā no 2023. gada 1. janvāra līdz 10. novembrim nelaimes gadījumos darbā bojā gājuši 25 nodarbinātie. Salīdzinājumam, 2022. gadā šajā laika posmā bojā bija gājuši 26 nodarbinātie. Valsts darba inspekcijas dati arī liecina, ka no pērnā. gada 1. janvāra līdz 10. novembrim smagus miesas bojājumus guvuši 174 cilvēki, savukārt 2022.gadā smagus miesas bojājumus darba vietā guva 206 nodarbinātie. 

“Aptauju un statistikas datu kopējais analīzes rezultāts liecina, ka sabiedrības attieksme pret darba drošības jautājumiem Latvijā ir daļēji pielaidīga. Tendence, ka samazinās darba vietā bojāgājušo vai smagus miesas bojājumus guvušo darbinieku skaits, ir vērtējama pozitīvi, tomēr pat neliels bojāgājušo un smagi ievainoto skaits joprojām ir satraucošs, un tas norāda uz nepieciešamību turpināt darbu pie darba drošības zināšanu pilnveidošanas, tajā skaitā par darba apģērba atbilstību darba drošības prasībām,” norāda I.Šmits.

Darba drošība ir būtisks aspekts jebkurā uzņēmumā, un darba devēja atbildība ir nodrošināt efektīvu risku pārvaldību, pievēršot īpašu uzmanību ne tikai darba vides drošībai, bet arī darba aprīkojumam un apģērbam.  Vadoties pēc Ministru kabineta noteikumiem “Darba aizsardzības prasības, lietojot individuālos aizsardzības līdzekļus” darba devēja uzdevums ir bez maksas nodrošināt aizsardzības līdzekļus saviem padotajiem, kā arī veikt pasākumus, kas nodrošina aizsardzības līdzekļu uzturēšanu darba kārtībā un atbilstību higiēnas prasībām saskaņā ar ražotāja instrukcijām (piemēram, aizsardzības līdzekļu tīrīšanu, dezinfekciju un remontu). 

“Uzņēmumiem pašiem iekšēji ir jāpievērš vēl lielāka uzmanība drošības aspektiem darbā. Viens no svarīgiem faktoriem ir pareiza un darba drošības prasībām atbilstoša apģērba nodrošināšana darbiniekiem,” atklāj I.Šmits. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas