Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +1 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vairāki simti cilvēku prasa atsākt pensiju indeksāciju un samazināt PVN apkurei

Vairāki simti cilvēku sapulcējušies pie Labklājības ministrijas (LM) skaļā protesta akcijā par labklājības līmeņa paaugstināšanu valstī, pieprasot atsākt pensiju indeksāciju, atjaunot un palielināt dzīvokļu pabalstu līdzfinansējumu no valsts puses 50% apmērā, nodrošināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu siltumapgādei no 12% līdz 5%, kā arī uzlabot Latvijas valsts iedzīvotāju labklājības līmeni.

Protestētāji ir bruņojušies ar bungām, taurēm un svilpēm, tāpat viņi sagatavojuši krāšņus plakātus, piemēram, uz viena attēlota vecmāmiņa un uzraksts vēsta "Salsti, vecmāmiņ! Tava valdība". Uz kāda cita attēlots mazs bērniņš un uzraksts "Bērniņ, padzīvo bērnunamā, mammai un tētim jābrauc uz Angliju pelnīt apkurei". Uz cita ir labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) portrets un jautājums "Vai laba pensija var būt tikai ministres vīram?".

Kā novēroja aģentūra LETA, protestētāju vidū pārsvarā ir vecāka gadagājuma cilvēki.

Ar bungu rīboņu un svilpju skaņām protestētāji cenšas izsaukt ārā Viņķeli. Arodbiedrības LABA pārstāvji paziņoja, ka viņi pieprasa pensiju indeksāciju šogad, minimālo algu 300 latu apmērā šogad, kā arī PVN samazināšanu siltumapgādei. Ja šīs prasības netikšot pildītas, viņi pieprasīs labklājības ministres demisiju. LABA aicina ministri iznākt ārā un paskatīties acīs tautai, paskatīties uz to, cik tālu tautu novedusi, kā arī atbildēt, kāpēc tiek veikts tāds genocīds pret Latvijas tautu un kāpēc ministres vīram pensija var būt 1500 latu, kamēr citiem pensionāriem tā ir ļoti niecīga.

Pagaidām ministrijas pārstāvji nav iznākuši pie protestētājiem.

Protesta organizatori vairākiem pensionāriem ļāva izteikties pūļa priekšā. Tā, piemēram, kāda pensionāre krievu valodā bija sarakstījusi dzejoli saistībā ar smago dzīves situāciju. Vairāki pensionāri savās uzrunās pūļa priekšā izteica pārmetumus ministrei un valdībai. Protestētāji ar skaļiem saucieniem cenšas izsaukt ministri: "Ilze, Ilze, Ilze!" Taču tas aizvien nav izdevies. Pēc kāda laika protestētāji sāka saukt "Atkāpties, atkāpties!", skaļi rībināt bungas un svilpt, lai ministre sadzirdētu, ka viņai jāatkāpjas.

Protestētāju vidū izskanēja saucieni, ka ministrei ir bail iznākt pie vienkāršās tautas.

Pie protestētājiem bija iznākusi Viņķeles padomniece, kura izteica nožēlu par to, ka protesta organizatori nebija informējuši par tā norisi. Viņa sacīja, ka ministrei ir darba tikšanās Ministru kabinetā, tādēļ viņa nevar iznākt pie protestētājiem. Ja ātrāk būtu zinājuši, ka notiks šāds protests, ministre būtu iznākusi tikties ar protesta dalībniekiem.

Ministres padomniece apgalvoja, ka ministrijā nav saņemta nekāda informācija, ka būtu gaidāms šāds protests. Viņa arī nepiekrita protestētāju apgalvojumiem, ka par gaidāmo piketu informācija būtu bijusi plaši pieejama internetā.

Viņa sacīja, ka ministrija piektdien saņēmusi vēstuli no LABA, uz kuru tiek gatavota oficiāla atbilde. Protestētāji nebija mierā ar šādu skaidrojumu par ministres klātbūtnes neesamību, tādēļ izsvilpa padomnieci un turpināja trokšņot, kliedzot "Atkāpties, atkāpties!", atkārtoti aicinot ministri atkāpties.

Jau ziņots, ka arodbiedrība pagājušajā nedēļā labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (V) nosūtījusi vēstuli ar savām prasībām. Ja šie pieprasījuma punkti netiks izpildīti, LABA prasīs labklājības ministres demisiju.

"Valdība, sākoties krīzei, samazināja iztikas līdzekļus Latvijas iedzīvotājiem līdz minimumam, solot tos atgriezt iepriekšējā līmenī, kad krīze būs pārvarēta. Ikviens no Latvijas iedzīvotājiem izjuta pārmaiņas - nācās iemācīties dzīvot, "savelkot jostas ciešāk", daudzi bija spiesti pamest valsti. Visvairāk šī izmaiņas skāra tādus sociālos slāņus kā pensionāri un vienkāršie darba ļaudis, cilvēkus, kuri skaita katru santīmu, lai uzturētu sevi un savu ģimeni," teikts LABA paziņojumā.

LABA valdes priekšsēdētājs Raimonds Gailis atgādina, ka valdība apturēja pensiju indeksāciju, bet trūcīgajām un maznodrošinātām ģimenēm valsts atteicās sniegt līdzfinansējumu dzīvokļu pabalstu segšanai, atstājot šo slogu uz pašvaldību pleciem. Savukārt PVN likme siltumapgādei tika paaugstināta līdz 12%, visus šos pasākumus pozicionējot kā krīzes risinājumus.

"Valdība diendienā skandina, ka Latvija ir pārvarējusi ekonomikas krīzi, tā ir ceļā uz izaugsmi un labāku nākotni, bet ārpus valdības ēkām paveras pavisam cits skats - cilvēku dzīves līmenis kopš krīzes perioda sākuma ir dramatiski krities," uzskata protesta organizatori.

Gailis norāda, ka arodbiedrība ne reizi vien piedāvājusi risināt šos sāpīgos jautājumus, ierosinot un sniedzot grozījumus likumprojektos, taču tam nav bijis rezultāta. "Ja jau krīze ir garām, kā to saka valdība, tad laiks pildīt savus solījumus un atgriezt to, kas tika atņemts Latvijas iedzīvotājiem," uzskata LABA.

Līdzīgu akciju, prasot samazināt PVN apkurei, LABA organizēja arī pērn 1.novembrī, un protestētāju rindās bija manāmi vairāki partijas "Saskaņas centrs" (SC) politiķi, viņu vidū arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), kā arī daudzi SC aktīvisti.

Kaut arī lielākā daļa LABA biedru ir Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" biedri, Gailis noliedza, ka sapulces mērķis būtu balstīt tieši Rīgas domes paustās idejas. Arodbiedrība kopumā pārstāvot 130 dažādus uzņēmumus un tajā esot ap 7000 biedru, "kuri vēlas, lai apkures rēķini samazinās".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas