Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vairākums augstskolu vēl nogaida

RSU klātienes mācības plāno atļaut potētajiem, pārējās augstskolas gaida politiķu lēmumus.

Tuvojoties studiju gada izskaņai, augstskolas jau sāk gatavoties jaunajam mācību cēlienam, pieļaujot, ka no 1. septembra studenti un mācībspēki varēs atgriezties auditorijās. Tiesa, kamēr epidemioloģiskā situācija ir nestabila, nepārprotamu atbildi, kā īsti izskatīsies mācību process, šobrīd neviens nevar dot. Tāpat nav skaidrs, cik daudz mācībspēku un studentu ir potējušies pret Covid-19, jo šādai informācijai piekļuvi liedz datu drošības aizsardzības likums.

Tikai potētie un testētie

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) nākusi klajā ar rektora rīkojumu, kas nosaka studējošo un darbinieku kategorijas, kuri "drošā veidā varēs piedalīties studiju procesā, tostarp ārstniecības iestādēs, no 2021. gada 30. augusta". Tajā uzsvērts, ka augstskola plāno atļaut klātienes mācības "pamatā tikai tiem, kuri ir potēti pret Covid-19 vai saņēmuši negatīvu testa rezultātu 72 stundu laikā pirms katra darba vietas vai ārstniecības iestādes apmeklējuma un kontakta ar kolēģiem vai pacientiem".

RSU norāda, ka inficēšanās un tās izplatīšanās risks joprojām ir augsts, joprojām konstatējami saslimšanas gadījumi arī RSU studējošo un darbinieku vidū, kuri nav bijuši vakcinēti. Augstskola atgādina, ka Latvijā ir pieejama bezmaksas vakcinācija pret Covid-19 un RSU jau organizēja un turpinās organizēt kolektīvo vakcināciju universitātes telpās, lai vairotu kolektīvo imunitāti studējošo un darbinieku vidū. Potēšana ir vienīgais zinātnē balstītais, drošais veids, kā būtiski mazināt infekcijas izplatīšanās riskus un atkal nodrošināt klātienes studiju darbu un pētniecību RSU. Tāpēc RSU aicina studējošos, īpaši topošos veselības aprūpes speciālistus, padomāt par savu un citu veselību un dzīvību un laikus saņemt valsts apmaksāto vakcinācijas kursu. 

Gaida politiķu lēmumus

Pārējās augstskolas gaida politiķu lēmumus un epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos. To vidū ir arī Latvijas Universitāte (LU), kas cer pakāpeniski atsākt studijas klātienē, tomēr sakās "savus lēmumus pakārtot Ministru kabineta attiecīgajiem regulējumiem un epidemioloģiskajai situācijai". Arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studiju prorektors Uldis Sukovskis uzsver, ka "katra augstskola lēmumus par studiju procesa organizēšanu pandēmijas laikā pieņem atbilstoši savai specifikai. RTU studijas organizē, ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus, un arī turpmāk sekos līdzi epidemioloģiskajai situācijai un operatīvi reaģēs uz to".

Gan LU, gan citas augstskolas lielu akcentu liek uz darbinieku un studējošo potēšanu. Daudzviet rīkota kolektīvā vakcinācija, lai paātrinātu imunitātes ieguves tempus. LU konkrētu ciparu nesauc, taču norāda, ka "lielākā daļa mācībspēku jau ir potēta un sadarbībā ar LU Studentu padomi notiek sarunas par plašāku kolektīvu studējošo vakcināciju". Arī Liepājas Universitātes rektore Dace Markus atbild, ka "vakcinēto skaits pieaug, ir potēta visa universitātes vadība, un ļoti ceram, ka to darīs arī studenti". Viņa pieļauj, ka no 1. septembra studijas nebūs tikai attālināti, bet notiks kombinētā veidā. Par šādu procesu domā arī Vidzemes Augstskola (ViA) – "orientējamies uz klātieni, bet 20% mācību atvēlēsim attālinātam formātam. Galvenais ir studiju pieejamība, un mums nevajag tik striktus ierobežojumus, kā tas ir RSU", teic ViA rektors Gatis Krūmiņš.

Trūkst konkrētu skaitļu

Daugavpils Universitāte (DU) un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA) lēš, ka attiecībā uz potēto akadēmisko un tehnisko personālu sasniegta vai pat pārsniegta 70% latiņa. Tiesa, personas datu drošības aizsardzības dēļ nav iespējams noskaidrot patiesos skaitļus. RTA solās vismaz aptuvenu informāciju iegūt šīs nedēļas laikā – jau tagad nosūtījusi aptauju darbiniekiem, lūdzot, lai atbild, ir vai nav potējušies. Savukārt DU augustā plāno skaidrot situāciju, tostarp attiecībā uz studējošajiem. Būtu labi, ja augstskolas vadībai šāda informācija būtu pieejama, lai var plānot drošības pasākumus, organizējot mācību procesu. "Katrā ziņā visi esam noilgojušies pēc klātienes studijām un pasākumiem, tostarp klātienes konferencēm, Erasmus apmaiņas braucieniem," saka DU rektora vietnieks attīstības jautājumos Jānis Kudiņš.

Arī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) vairākums mācībspēku jau beidzis potēšanās kursu vai vismaz saņēmis pirmo poti, apliecina LLU studiju prorektors Aigars Laizāns. Viņaprāt, RSU nedaudz agresīvais rīkojums, lai beidzot varētu atgriezties pie ierastā studiju formāta, ir pareizs. Arī LLU tādu izdotu, ja nebūtu šaubu par to, cik likumīgs tas ir. Tāpēc būtu vēlams, lai Izglītības un zinātnes ministrija kā dibinātājs teiktu savu "iedrošinošo vārdu", tostarp – kā to juridiski pareizi noformulēt. Viens no soļiem būtu arī zaļo sertifikātu ieviešana, kas atļautu personai apliecināt, ka tā ir potējusies. Kavēties ar visiem šiem pasākumiem nevajadzētu, jo jūlijā sāksies jauno studentu uzņemšana. "Ļoti gaidām, kad varēsim atsākt klātienes mācības, kas mums kā bioekonomikas augstskolai ir ļoti būtiski. Mācību process nav domājams bez pētniecības un darba laboratorijās," akcentē A. Laizāns. Viņam pievienojas RTA studiju prorektore Angelika Juško-Štekele, norādot, ka augstskolā ir divi virzieni, kur nav iedomājama zinību apguve bez klātienes nodarbībām. Tagad tās notiek mazās grupās, tomēr ne tādā apmērā, kā nepieciešams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas