Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Valdība ar aizdevējiem vēl turpinās diskusijas par GMI un dzīvokļa pabalsta finansēšanu

Valdība vēl turpinās diskusijas ar starptautiskajiem aizdevējiem par garantētā minimālā ienākuma (GMI) un dzīvokļa pabalsta finansēšanu nākamgad.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) žurnālistiem pēc valdības ārkārtas sēdes norādīja, ka nākamgad saglabās līdzšinējos sociālā drošības tīkla pasākumus veselības aprūpē un pasažieru pārvadājumu jomā.

"Trūcīgām personām atbalstu nesamazinās," uzsvēra Viņķele.

Tomēr ar aizdevējiem vēl tiks turpinātas diskusijas, kā finansēt GMI un dzīvokļa pabalstu.

Labklājības ministrija rosina nodrošināt līdz nākamā gada vidum valsts līdzfinansējumu 50% GMI un dzīvokļa pabalstam, bet turpmāk to segtu pašvaldības, taču tām būtu lielākas tiesības izlemt, kam piešķirt pabalstu. Patlaban pašvaldībām ir problēmas ar pašreizējo regulējumu, jo tās nevar atteikt pabalstu tiem cilvēkiem, kam, pēc pašvaldības domām, atbalstu nemaz nevajag. Tādējādi ir izveidojušies tā dēvētie profesionālie pabalstu saņēmēji.

Tomēr starptautiskie aizdevēji ir rezervēti pret šādu ieceri, jo bažījas, ka pašvaldības nemaksās pabalstus, tā vietā palielinās algas vai remontēs ceļus. Aizdevēji uzskata, ka GMI un dzīvokļa pabalsts ir jāfinansē valstij 100% apmērā ‒ pašlaik valsts un pašvaldības finansē GMI katra 50% apmērā, bet dzīvokļa pabalstam ir valsts budžeta līdzfinansējums 20% apmērā.

Sarunas ar aizdevējiem par GMI un dzīvokļa pabalsta finansēšanu turpināsies brīvdienās.

Vienlaikus ministre apliecināja, ka pārtraukuma pabalstu finansēšanā nebūs.

Kopumā, lai turpinātu nākamgad īstenot sociālās drošības tīkla pasākumus, valsts budžetā LM rosina paredzēt 38,04 miljonus latu, tostarp GMI un dzīvokļa pabalstam 4 686 589 latu apmērā un dzīvokļa pabalstam ‒ 2 334 945 latu apmērā.

Vienlaikus valdība atbalstījusi sociālā drošības tīkla pasākumu turpināšanu veselības jomā kopumā 19 874 929 latu apmērā, lai nodrošinātu noteikto pacientu iemaksu un līdzmaksājuma kompensāciju un dienas stacionāra pakalpojumus trūcīgām personām 5 857 934 latu apmērā, zāļu iegādes izdevumu kompensēšanu trūcīgām personām 100% apmērā 5 701 274 latu apmērā, mājas aprūpi pacientiem ar smagām slimībām 3 312 552 latu apmērā, primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanu, piesaistot ģimenes ārsta praksei otru māsu 4 143 585 latu apmērā, ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa (laikā, kad nav pieejams ģimenes ārsts) darbību 187 473 latu apmērā un stacionāro pakalpojumu koncentrēšanu pacientiem ar garīgām slimībām, attīstot aprūpi dienas centros 672 111 latu apmērā.

Savukārt Satiksmes ministrijai piešķirti 11 148 472 lati, lai nodrošinātu zaudējumu kompensēšanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā 7 803 241 lata apmērā un zaudējumu kompensēšanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par invalīdu pārvadāšanu republikas pilsētās 3 345 231 latu apmērā.

Izglītības un zinātnes ministrija 2012.gadā un turpmākajos gados nodrošinās Sociālās drošības tīkla stratēģijā plānotos pasākumus piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Paredzēts arī, ka 2012.gadā un turpmāk Sociālās drošības tīkla stratēģijas ietvaros netiek paredzētas kompensācijas no valsts budžeta skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai skolēnu nogādāšanai skolās no apdzīvotām vietām, kur skolas ir slēgtas izglītības reformas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas