Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Valdība atbalsta noteikumus, kas nosaka 9. un 12.klašu skolēniem eksāmenus kārtot tikai latviešu valodā

Valdība otrdien atbalstīja divus Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) noteikumu projektus, kas noteiks, ka 9. un 12.klašu skolēniem eksāmena kārtošanas valoda ir latviešu valoda.

Noteikumu projekts, kura izmaiņas attiecas arī uz mazākumtautību izglītības programmām, paredz latviešu valodā kārtot visus eksāmenus, izņemot eksāmenus valodu mācību priekšmetos, līdz ar to vairs netiek paredzētas izvēles tiesības attiecībā uz valodu, kurā kārtot eksāmenu.

Plānots arī noteikt, ka eksāmena vadītājs eksāmena norisi vada latviešu valodā, izņemot valodu mācību priekšmetos. Šāda grozījuma nepieciešamība pamatota ar to, ka Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvji, piedaloties kā novērotāji centralizēto eksāmenu norisē, konstatējuši, ka atsevišķās izglītības iestādēs, kurās tiek īstenotas mazākumtautību izglītības programmas, eksāmenu norise tiek vadīta mazākumtautību valodā.

Noteikumu projekta mērķī ietverta izglītojamo sagatavošana veiksmīgai integrācijai darba tirgū, kā arī veicināta valsts valodas apguve, nodrošinot efektīvu iekļaušanos profesionālās izglītības iestādēs, ņemot vērā to, ka arī profesionālā vidējā izglītība lielākoties tiek īstenotas valsts valodā, un ņemot vērā arī Izglītības likuma 9.panta ceturtajā daļā noteikto, ka profesionālās kvalifikācijas eksāmeni kārtojami valsts valodā.

Attiecībā uz eksāmenu darbu izpildīšanas valodu vidējās izglītības programmās, noteikumu projekts ietekmēs 108 vidējās izglītības iestādes, no kurām vienu profesionālās izglītības iestādi, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmas vidējā izglītībā, šo iestāžu pedagogus un izglītojamos.

Savukārt attiecībā uz eksāmenu darbu materiālu un izpildīšanas valodu 9.klasē noteikumu projekts skars 168 pamata un vidējās izglītības iestādes, no kurām vienu profesionālās izglītības iestādi, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmas pamatizglītības pakāpē, šo iestāžu pedagogus un izglītojamos.

Tikmēr attiecībā uz valsts pārbaudes darbu e-materiālu piegādes un izglītojamo iegūto vērtējumu reģistrēšanas kārtību un valsts pārbaudes darbu rezultātu apkopšanu noteikumu projekts ietekmēs 863 izglītības iestādes, tai skaitā sākumskolas, pamatizglītības iestādes, vispārējās vidējās izglītības iestādes un profesionālās izglītības iestādes, kā arī 109 pašvaldību izglītības pārvaldes vai izglītības speciālistus.

Top komentāri

Tālis
T
Atbalstams priekšlikums, profeionālājā izglītībā jau desmitiem gadu mācās un k;arto eksāmenus tikai valsts valodā. Sekmes ir tādas, kādas audzēkņi vēlas gūt (mācīties).
Ikars
I
Ka tik debili var but Latvijas ministri??? Latvija jau sen ir japariet uz bernu apmacibu, izglitosanu visas Latvijas valsts, pasvaldibu skolas un macibu iestades, bernudarzos uz 100% Latvijas valsts valoda apmacibas programmam. Kapec Latvijas debilie prezidenti, ministri, ieredni, 100 idiotu kreslu vietas nespej 27. gadu laika sakartot Latvijas izglitibas sistemu atbilstosi valsts nacionalajam interesem, tiesibam, lai Latvijas valsts teritorija visi berni macitos Latvijas valsts valoda- latvieus valoda, protams, pec katra velmes var macities svesvalodas, bet ka pirmo un obligato svesvalodu visas Latvijas valsts macibu iestades, skolas, bernudarzos ir janosaka anglu valoda, pec tam citas pec katra izveles vacu, spanu, krievu, zidu, ciganu...valodas.
Genoveva
G
Kadam ir jabut idiotam zurnalistam, lai uzrakstitu latviesu valoda, bet ne Latvijas valsts valoda??? Lembergs iestajas pret so likumprojektu un tas nozime un tikai pierada to, ka tiesi Lembergs un ZZS salasnu zaglu banda ir visus 27 gadus pret Latvijas valsts valodu, pret latviesu valodu un pret Latvijas valsts Izglitibas sakartosanu atbilstosi Latvijas Satversmei, kura ir noteikts, ka Latvijas valsts valoda ir latviesu valoda un kas nozime, ka visa Latvijas valsts teritorija berni ir jaizglito un jaapmaca Latvijas valsts valoda- latvieus valoda 100%, ka tas notiek ikviena valsti kura ir noteikta valsts valoda, vai tas butu Vacija, kura ir vacu valoda valsts valoda, vai ta ir Norvegija, kura valsts valoda ir norvegu valoda ...katra nacionala valsti berni tiek izglitoti attiecigaja valsts valoda, tikai Latvija ir ieviesta kropla sistema ka dazadas nacionalas minoritates ka krievi, zidi, cigani...macas krievu, zdidu, ciganu valoda...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas