Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Valsts apdegumu centrā ar apsaldējumiem nonākuši jau pieci cilvēki

Šogad līdz ar stipro salu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Valsts apdegumu centrā ar apsaldējumiem nonākuši pieci cilvēki, tomēr tādi bijuši arī jau pagājušajā gada nogalē, pirms Jaunā gada, aģentūrai LETA pastāstīja centra vadītājs Sergejs Smirnovs.

Kopumā vidēji katru gadu iestādē tiek ārstēti ap 50 cilvēku ar apsaldējumiem, un pērn tādu pa visu gadu bija 48.

"Pagaidām gads ir tikai sācies, un sācies ar lieliem mīnusiem. Daudzi atnāk uz uzņemšanas nodaļu, vienkārši uz konsultāciju. Piemēram, vakar vien bija atnākuši seši cilvēki, kuriem nebija smagu apsaldējumu," norādīja Smirnovs.

Visbiežāk sākotnēji apsalst pēdas un plaukstas. Pirmajā dienā apsaldētās vietas ir baltas un nejutīgas, otrajā un trešajā dienā - jau kļūst pietūkušas, apsārtušas, parādās pūšļi, bet ceturtajā un piektajā dienā apsaldējuma vieta pamazām kļūst violeta. Smirnovs norādīja, ka pēc šīm pazīmēm var aptuveni noprast, kad pacients guvis apsaldējumu.

"Piemēram, vakar iestājās pacients, kurš alkohola reibumā bija iekritis sniegā no 31.decembra uz 1.janvāri naktī. Viņam rokas bija klātas ar pūšļiem. Apstrādājām to, noņēmām bojāgājušo epidermālo slāni. Viņam cieta pirksts, bet ceru, ka mēs izglābsim roku. Šorīt iestājusies 20 gadīga meitene, kura gājusi bez cimdiem. Ceru, ka izglābsim abas plaukstas, jo viņa ātri vērsusies pēc palīdzības," stāstīja Smirnovs.

Valsts apdeguma centra vadītājs sacīja, ka nereti cilvēki vēršas pēc palīdzības novēloti, proti, jau piektajā vai sestajā dienā pēc apsaldējuma gūšanas. Taču pēc palīdzības būtu jāvēršas ātrāk - līdz trim diennaktīm, jo pēc tam apsaldējums var radīt neatgriezeniskas sekas - apsaldētajās vietās veidojas trombi, kas neļauj apasiņot pirkstus, kā rezultātā audi aiziet bojā.

Vērtējot esošos pacientus, Smirnovs atzina, ka diviem slimnīcā esošajiem pacientiem, visticamāk, draud amputācija, jo situāciju glābt esot jau par vēlu. Vēl diviem izdosies glābt ķermeņa daļas, savukārt viens pagaidām atrodas uz jautājuma zīmes. Tikmēr gadījumos, kad apsaldējums ir viegls, pacientam tiek sniegtas rekomendācijas ārstēties ambulatori.

Bieži vien apsaldējumus gūst cilvēki, kas nāk no nelabvēlīgas vides - tādi, kuriem nav noteiktas dzīvesvietas un kuri lieto alkoholu. Vēl riska grupā ir arī cilvēki ar hroniskām saslimšanām, kas traucē ķermeņa daļu apasiņošanu vai rada jušanas traucējumiem, kā rezultātā cilvēks nejūt aukstumu. Tāpat ir arī nepiemēroti laikapstākļiem saģērbušies cilvēki un tie, kuri ilgstoši pavada laiku ārā, piemēram, veicot ceļu, sliežu remontdarbus.

Apsaldējuma gadījumā sākotnēji svarīgi nokļūt siltumā, lai nepieļautu aukstuma nokļūšanu līdz pirkstiem vai kājām. Tālāk apsaldētās vietas būtiski aptīt, piemēram, ar šalli, nodrošinot siltumizolāciju, bet, ja drēbes ir slapjas, tās steidzami jānomaina, skaidroja Smirnovs, piebilstot, ka pēc šiem soļiem jāskatās, vai nepieciešams vērsties pēc palīdzības.

Valsts apdeguma centra vadītājs uzsvēra, ka apsaldējuma gadījumā nekādā gadījumā konkrētās vietas nedrīkst likt pie karstuma. Nereti cilvēkiem šķiet, ka jo karstāks, jo labāk, taču realitātē tas tikai novedīs pie apdeguma. Speciālists iesaka sākt ar 17 līdz 18 grādu ūdens temperatūru, un tad to pamazām palielināt. Tāpat nevajadzētu likt rokas vai kājas sildīties pie karstiem sildītājiem vai radiatoriem. Arī apsaldēto vietu berzēšana ar sniegu nav rekomendējama, jo tas bojā ādu un var sākties infekcija.

Smirnovs aicina cilvēkus izvērtēt, vai esošajā aukstumā vispār nepieciešams kaut kur doties. Ja paredzēta ilgstoša uzturēšanās ārā, viņš iesaka vilkt atbilstošus apavus, termoveļu, maiņas zeķes un cimdus.

Runājot par līdzcilvēkiem, ārsts norādīja, ka gadījumā, ja ārā, guļot uz zemes, pamanīts cilvēks, ir jādodas pie viņa klāt un jāvēršas pēc palīdzības, zvanot pašvaldības policijai vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas