Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Valsts meža dienests no sestdienas Latvijā atcels meža ugunsnedrošo periodu

Valsts meža dienests (VMD) no sestdienas, 23.septembra, Latvijā atcels meža ugunsnedrošo periodu, kura laikā, atrodoties mežā un purvā, ir jāievēro vairāki aizliegumi, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas vēstnesis.

Paziņojumā teikts, ka atbilstoši VMD 18.septembra rīkojumam visā valsts teritorijā no 23.septembra tiks atcelts meža ugunsnedrošais laika posms.

Šogad meža ugunsnedrošais periods Latvijā sākās 1.maijā.
Meža ugunsnedrošajā periodā ir noteikti aizliegumi un ierobežojumi visiem iedzīvotājiem. Par to neievērošanu var tikt piemērota administratīvā, civiltiesiskā un arī kriminālatbildība.
 
Lai samazinātu meža ugunsgrēka izcelšanās iespējas, visiem iedzīvotājiem, uzturoties mežos un purvos ugunsnedrošajā periodā ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas, atstāt ugunskurus bez uzraudzības, dedzināt atkritumus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem vai veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.
 
Tāpat bez saskaņošanas ar VMD tuvāko mežniecību ir aizliegts veikt jebkādu dedzināšanu, kas rada dūmus, jo tas var maldināt uguns novērošanas torņu dežurantus.
VMD informē, ka šogad 643 meža ugunsgrēkos izdegusi trīs reizes lielāka platība nekā iepriekšējos gados - 636 hektāri. No kopējās uguns skartās platības 114 hektāri ir jaunaudzes, bet 368 hektāri - īpaši aizsargājamās dabas teritorijas.
Lielākais meža ugunsgrēku skaits, līdzīgi kā iepriekšējos gados, reģistrēts Rīgas reģionālās virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā, kur dzēsti 290 meža ugunsgrēki, kas ir gandrīz puse no kopējā meža ugunsgrēku skaita valstī. Rīgas reģionālās virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā izdeguši 495 hektāri meža zemes, atzīmē VMD.
 
VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks meža ugunsapsardzības jautājumos Zigmunds Jaunķiķis atzīmē, ka 80% gadījumu meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni. Tāpat šogad 47 ugunsgrēki izcēlušies ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā, tostarp 39 ugunsgrēki reģistrēti Dienvidlatgales virsmežniecības teritorijā.
 
Vienlaikus viņš informē, ka 17 gadījumos ugunsgrēka cēlonis bija zibens spēriens.
 
VMD dati liecina, ka 2022.gadā kopumā tika dzēsts 391 meža ugunsgrēks 221 hektāra platībā, bet 2021.gadā 466 meža ugunsgrēkos dzēsta 505 hektāru meža teritorija.
 
VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas