Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts piedalīsies skolēnu brīvpusdienu finansēšanā

Valsts tomēr piedalīsies 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienu finansēšanā, liecina šodien valdībā apstiprinātais protokollēmums par 2020.gada valsts budžeta prioritātēm.

Dokumentā teikts, ka Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāsagatavo un izskatīšanai Ministru kabinetā jāiesniedz 2020.gada budžeta likumprojektu paketē grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, paredzot valsts un pašvaldību līdzdalību brīvpusdienu nodrošināšanā 1.-4.klases izglītojamajiem no 2020.gada 1.janvāra. Tāpat jāiesniedz grozījumi Izglītības likumā, paredzot, ka no 2020.gada 1.janvāra pašvaldības piedalās brīvpusdienu nodrošināšanā 1.-4.klases izglītojamajiem savu budžetu ietvaros vismaz tādā pašā apmērā kā valsts.

Iepriekš tika plānots no likuma izslēgt valsts līdzdalību brīvpusdienu finansēšanā, šo pienākumu uzticot pašvaldībām.

Tas faktiski nozīmē, ka no jaunā gada skolēnu brīvpusdienu izmaksas tiks segtas gan no valsts, gan pašvaldību budžetiem, proti, valsts un pašvaldības proporcionāli sadalīs brīvpusdienu izmaksas.

Arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aģentūrai LETA norādīja, ka no nākamā gada 1.janvāra pašvaldībām būs jānodrošina vismaz puse brīvpusdienu finansēšanai nepieciešamo līdzekļu.

Ministrijā skaidroja, ka, pārskatot IZM budžetu 2020.gadam, atkārtoti tika konstatēts, ka brīvpusdienu nodrošināšanas funkcija ir neraksturīga kopējai IZM darbībai, kuras pienākums primāri ir gādāt par izglītības saturu, metodoloģiju un kvalitāti, kas ietver arī mācību procesa organizēšanai nepieciešamo infrastruktūru, objektu un pakalpojuma pieejamību, sakārtotu un drošu emocionālo un fizisko vidi, bet tieši tāpēc pašvaldības kā skolu dibinātājas ir līdzatbildīgas izglītības funkcijas veikšanā.

IZM uzsvēra, ka nevienā brīdī nav apšaubīta pusdienu nepieciešamība skolā, jo ir skaidrs, ka tas ir viens no skolēna veselības, attīstības un labsajūtas pamatnosacījumiem. "Jautājums bija nevis par to - vai pusdienām skolā jābūt, bet gan - kas tās apmaksās," skaidroja ministrijā.

IZM nav pilnīgu datu par pašvaldību piedalīšanos brīvpusdienu nodrošināšanā, bet pērn iegūtā informācija liecina, ka pašvaldības no saviem budžetiem papildu valsts finansējumam tērē vairāk nekā 24 miljonus eiro skolēnu brīvpusdienām.

Aptuveni 40% pašvaldību brīvpusdienas tiek nodrošinātas līdz pat 12.klasei, tādējādi mēģinot piesaistīt konkrētās pašvaldības skolai skolēnus un, protams, risinot arī novada sociālās problēmas, sacīja ministrijā.

papildināta visa ziņa 

Top komentāri

Tā ir pašvaldību funkcija
T
Beidzam vienreiz izdabāt tām pašvaldībām
pašvaldības=izšķērdība un korupcija
p
pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi
:)
:
Tik pat labi varēja likt virsrakstu "Valsts daļu no savām uzņemtajām saistībām brīvpusdienu finansēšanā uzliks pašvaldībām."
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas