Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

VARAM no Rīgas domes gaida puteņa brīvbiļešu ieviešanas pamatojumu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šobrīd gaida pilnu Rīgas domes (RD) lēmuma tekstu ar atbilstošu pamatojumu tā saukto "puteņa brīvbiļešu" ieviešanai Rīgas sabiedriskajā transportā, portālam Diena.lv pastāstīja VARAM valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs. Ja ministrija nepiekritīs arī saņemtajam pamatojumam, tad domes pieņemtie noteikumi tiks atcelti.

Kā vēstīts, RD otrdien nolēma nemainīt 2012.gada 18.decembrī pieņemtos grozījumus saistošajos noteikumos "Par Rīgas pilsētas sabiedriskās transporta lietošanu" un noraidīt VARAM atzinumu, ka saistošie noteiktumi neatbilst attiecīgajiem Ministru kabineta noteikumiem.

"Ministrijai ir būtiski no RD saņemt šodien pieņemtā lēmuma pilnu tekstu, lai detalizēti iepazītos ar RD pamatojumu par labu šādam regulējumam. Iespējams, ka RD sniegtie argumenti var atspoguļot jaunus šī jautājuma aspektus," Dienai.lv pavēstīja Antonovs.

Ja VARAM nepiekritīs saņemtajam pamatojumam, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs ar motivētu rīkojumu var apturēt šādu domes izdoto saistošo noteikumu vai citu normatīvo aktu vai to atsevišķu punktu darbību ar motivētu rīkojumu.

Kā zināms, ministrija ir pieprasījusi RD sniegt paskaidrojumus par šādu braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanas lietderības apsvērumiem un aprēķiniem par līdzekļiem, kas nepieciešami papildu braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanai.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis portālam Diena.lv skaidroja, ka pašvaldībai ir tiesības vērsties tiesā un ministra rīkojumu apstrīdēt, ja ministrs izlems nepiekrist saņemtajam pamatojumam un nolems to apturēt. To paredz likumā Par pašvaldībām noteiktā kārtība.

Kā norāda Pūķis, ministrijai ir tiesības vērtēt, vai pašvaldība nepārkāpj kādus likumus, taču tā nedrīkst vērtēt konkrēto noteikumu lietderību. Lietderības izvērtējums ir domes deputātu kompetencē. "Tie ir tautas pārstāvji, kuri lemj rīdzinieku labā, bet, ja viņi ir pārkāpuši likumu, tad priekš tam ir minsitrijas nodibinātā uzraudzība," skaidro Pūķis.

Kā vēstīts, RD uzskata, ka ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek nostiprināta iespēja īpašos gadījumos sabiedrisko transportu ļaut izmantot bez maksas. Saistošajos noteikumos paredzēts, ka īpašos apstākļos pašvaldība var paredzēt īslaicīgu izņēmumu no noteikumos paredzētās kārtības par pasažiera braukšanas tiesībām sabiedriskajā transportā.

"Saistošie noteikumi nodrošina iespēju pašvaldībai, īpašos gadījumos – stipras snigšanas, plūdu, atsevišķu masu pasākumu laikā, noteikt izņēmumus un atsevišķu kategoriju pasažierus sabiedriskajā transportā pārvadāt bez maksas," uzskata Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks.

Pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs teic, ka saistošo noteikumu grozījumi neattiecas uz braukšanas atvieglojumiem, kad ir nepieciešams izmantot biļeti, bet gan uz sabiedriskā transporta lietošanas kārtību, nosakot īpašus gadījumus, kad drīkst neizmantot sabiedriskā transporta biļeti. Ja šādas iespējas pašvaldībai nebūs, tad var tikt liegts valsts svētkos 18.novembrī, Dziesmusvētkos, gadu mijā un citos izņēmuma gadījumos iedzīvotājiem braukt sabiedriskajā transportā bez maksas.

Savukārt RD Vienotības frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks Dienai.lv sacīja, ka Vienotības deputātiem nav iebildumu pret to, ka izpilddirektoram ir tiesības ārkārtas situācijās šādā veidā reaģēt. Iebildumi, kā norāda Pulks, ir pret to, ka plūdi vai stihiskas nelaimes tiek pielīdzinātas ziemas sezonā ierastai sniegšanai. "Mēs uzskatām, ka tas nav viens un tas pats. Ja tiešām ir milzīga vētra, tad sabiedriskajā transportā bez maksas būtu jāļauj braukt visiem rīdziniekiem," teic Pulks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līderība pozitīvā nozīmē ir ārkārtīgi svarīga

Par to, kādēļ sestdien jāpieceļas un jāaiziet nobalsot par personībām, kas iespējami efektīvāk spēs pārstāvēt Latvijas intereses Eiropā, vēsturnieku Gati Krūmiņu intervē Agnese Margēviča

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas