Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

VARAM plāno stiprināt senioru un ekonomiski neaizsargāto iedzīvotāju digitālās prasmes

Īstenojot Atveseļošanas un noturības mehānisma investīciju projektu, līdz 2027.gadam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nodrošinās iespēju apgūt digitālo pakalpojumu lietošanas pamata prasmes vismaz 40 000 iedzīvotāju, īpaši senioriem un ekonomiski neaizsargāto iedzīvotāju grupām, informēja VARAM.

"Diemžēl gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju joprojām trūkst digitālo pamatprasmju. Šodien spēja lietot tehnoloģijas un pieejamos digitālos rīkus ir dzīves kvalitātes jautājums. Tādēļ mūsu mērķis ir panākt, lai līdz 2027.gadam digitālās pamata prasmes būtu vismaz 70% no valsts iedzīvotājiem," pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Kā informē ministrijā, arvien vairāk pieaug tādu pakalpojumu klāsts, kurus var saņemt tikai digitāli - kā komercpakalpojumi, tā arī dažādi sabiedriskie, komunālie pakalpojumi, kā arī sabiedrības līdzdalības iespējas un citi. 

Lai mazinātu risku, ka nozīmīgai sabiedrības daļai primāri nepieciešamie pakalpojumi ir pieejami ierobežotā apjomā vai nav pieejami vispār, projekta ietvaros ir paredzēts stiprināt digitālās pašapkalpošanās prasmes, lai tiem kam nepieciešams sniegtu atbalstu un iedrošinājumu ikdienas dzīves jautājumu risināšanu, izmantojot digitālos rīkus, tādējādi uzlabojot pakalpojumu pieejamību un dzīves kvalitāti.

Lai nodrošinātu, ka mērķis sasniedz tos iedzīvotājus, kuriem ir lielākā vajadzība, projekts tiks īstenots sadarbībā ar valstspilsētu vai novadu pašvaldībām un pašvaldību apvienībām.

Paredzēts, ka VARAM sadarbībā ar pašvaldībām centralizēti izstrādās mācību saturu un materiālus, īstenos pasniedzēju-mentoru mācības, izveidos monitoringa ietvaru, lai nomērītu sabiedrības digitālās pašapkalpošanās prasmes un sekotu līdzi paradumu maiņai. 

Savukārt pašvaldības organizēs mācības iedzīvotājam atbalstošā vidē, nodrošinot pasniedzēja - mentora atbalstu, mācību telpas un aprīkojumu klātienes un attālinātām mācībām. Projekta kopējais Atveseļošanas fonda finansējums ir 9 042 000 eiro. Mācības sabiedrībai paredzēts piedāvāt no 2024.gada vidus līdz 2026.gadam ieskaitot. Informācija par mācībām tiks izziņota VARAM un pašvaldību informācijas kanālos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas