Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vardarbība slimnīcā Ainaži: Astoņi cietušie un viens iespējamais vaininieks

Valsts policijas (VP) izmeklētajā kriminālprocesā par, iespējamu, vardarbību bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā Ainaži figurē astoņi cietušie un viens iespējamais noziedznieks.

VP Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Zane Vaskāne aģentūrai LETA pastāstīja, ka Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja lietvedībā atrodas kriminālprocess pēc Krimināllikuma 174. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, proti, par iespējamu cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar nepilngadīgajiem, kas ievietoti psihoneiroloģiskā slimnīcā Ainaži.

Patlaban kriminālprocesā par cietušiem ir atzītas astoņas personas, no kurām četri ir īpaši aizsargājami cietušie.

Tāpat patlaban vienai personai piemērots persona pret kuru sākts kriminālprocess statuss. Likumā teikts, ka gadījumā, ja sāktā kriminālprocesā iegūtas ziņas, ka, iespējams, konkrēta persona izdarījusi izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, tā iegūst tādas personas statusu, pret kuru sākts kriminālprocess.

VP patlaban plašākus komentārus nesniedz, līdz ar to nav zināms, kas ir četri īpaši aizsargājami cietušie un vai persona, pret kuru sākts kriminālprocess, nozieguma brīdī varētu būt strādājusi šajā slimnīcā.

Kriminālprocesa likumā teikts, ka īpaši aizsargājams ir cietušais, kurš ir nepilngadīgais vai persona ar veselības traucējumiem. Tāpat šāds statuss ir cietušajam, kurš cietis no noziedzīga nodarījuma, kas saistīts ar vardarbību un ko izdarījis cietušā radinieks.

Šādu statusu arī var noteikt cietušajam, kuram nozieguma rezultātā radīti smagi miesas bojājumi vai psihiski traucējumi. Ar izmeklētāja lēmumu par īpaši aizsargājamu atzīst arī cietušo, kas noziedzīga nodarījuma rezultātā radītā kaitējuma dēļ ir īpaši ievainojams un nav pasargāts no atkārtota apdraudējuma, iebiedēšanas vai atriebības.

Policija šo kriminālprocesu sāka 2018. gada sākumā.

Iepriekš tiesībsargs un Veselības inspekcija (VI) konstatējusi pārkāpumus šajā slimnīcā. Pārkāpumi bija saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju.

Pērn pavasarī toreiz veselības ministres amatā esošā Anda Čakša (ZZS) atzina, ka Latvija psihiatrijas un pacientu ar garīgās veselības problēmām aprūpes jomā ir krietni atpalikusi, bet situācijas uzlabošanai nepieciešams fundamentāli mainīt domāšanu.

Tāpat Čakša uzsvēra, ka būtiski koncentrēt slimos bērnus tur, kur ir zinoši speciālisti, piemēram, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā vai Jelgavas slimnīcā. "Ja skatāmies uz Latvijas populāciju, mums nevajag vairāk par 30 akūtām gultām. Jāmaina arī domāšana - visiem bērniem ar uzvedības traucējumiem nav jāatrodas psihoneiroloģiskajā slimnīcā. (..) Mums vispār sabiedrībā gribas norobežoties no šiem cilvēkiem. Ja netiekam galā, aizsūtīt uz slimnīcu. No tā ir jāiet prom, jo ambulatori un ģimenē strādājot ar šiem bērniem, iegūstam daudz labāku rezultātu," pauda Čakša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas