Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Čakša: Ja skatāmies uz psihiatriju kopumā Latvijā, mēs esam iepalikuši

Lai sakārtotu psihiatrijas nozari, īpaši bērnu psihiatrijas jomu Latvijā, nepieciešams būtiski mainīt domāšanu, piektdienas rītā LNT raidījumā 900 sekundes uzsvēra veselības ministre Anda Čakša.

"Ja apskatāmies uz psihiatriju kā tādu kopumā Latvijā, mēs esam iepalikuši. Tas nav jautājums kā onkoloģijā, kad saliekam algoritmu un darām. Te ir lielā mērā arī domāšanas vaina," pauda Čakša.

Taujāta, kā vērtē pēc notikumiem Ainažos Veselības ministrijai (VM) veltīto kritiku, kur Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti esot izteikumos par ministriju lietojuši tādus vārdus kā "novājināta" un "impotenta", Čakša norādīja, ka "no malas vienmēr ir ļoti viegli nomelnot un teikt sliktas lietas", vienlaikus izsakot pateicību tiem VM darbiniekiem, kas nav aizgājuši un turpina strādāt.

Uz jautājumu, cik ilgs laiks būtu nepieciešams, lai panāktu jūtamas pozitīvas pārmaiņas bērnu psihiatrijas jomā, Čakša norādīja, ka šis ir jautājums, kuru nevar atrisināt "uz sitiena - vienā dienā".

Ministre kā būtisku uzsvēra problēmu ar jaunu speciālistu trūkumu. "Mums ir  atsevišķi bērnu psihiatri, kas ir jauni, pārējie ir diezgan cienījama vecuma. Būtiskākā vaina tiešām bijusi atalgojumos, tāpēc daļa nav izvēlējušies bērnu psihiatriju vai izvēlējušies vairāk privāto sektoru. Šobrīd ar atalgojuma palielinājumu mēs padarām to vidi interesantāku," klāstīja Čakša, piebilstot, ka vienlaikus speciālistu izvēlē tomēr jādomā arī selektīvi.

Tāpat Čakša uzsvēra, ka būtiski koncentrēt slimos bērnus tur, kur ir zinoši speciālisti, piemēram, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā vai Jelgavas slimnīcā. "Ja skatāmies uz Latvijas populāciju, mums nevajag vairāk par 30 akūtām gultām. Jāmaina arī domāšana - visiem bērniem ar uzvedības traucējumiem nav jāatrodas psihoneiroloģiskajā slimnīcā. (..) Mums vispār sabiedrībā gribas norobežoties no šiem cilvēkiem. Ja netiekam galā, aizsūtīt uz slimnīcu. No tā ir jāiet prom, jo ambulatori un ģimenē strādājot ar šiem bērniem, iegūstam daudz labāku rezultātu," uzskata Čakša.

Taujāta, kad ministre plāno pilnvērtīgi atsākt pildīt amata pienākumus pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, Čakša konkrētu datumu šoreiz vēl nenosauca, bet izteicās, ka šī mēneša laikā zinās konkrētu dienu.

Top komentāri

Jautājums
J
tev Čakša: Cik ilgi jāstrādā par veselības ministri, lai šo un citas atpalikušas lietas kā arī vājo e-veslību, redzētu? Ārsti un viņu pacienti to redz sen vairāk kā 10 gadus atpakaļ.
Akurāters
A
šo atpalicību jau veicina saeimas gudrās galvas no brīvības atgūšanas , ja jau būtu pirmajās rindās , tad liela porcija nemaz nevarētu aizņemt siltos saeimas sēdekļus
Andrejs Bubinduss
Čakša- nu gan atklāsme; psiholoģijā atpalikuši.... Latvijas zinātnes, kultūras un saimniecības graušanu liberāli iesāka ar psiholoģijas degradāciju un psihologu izslēgšanu 90- sākumā... Ko sējāt, to pļausiet
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē